هوای گرم هنگام بتن ریزی باعث پایین آمدن کیفیت بتن تازه و سخت شده می گردد. هوای گرم به دمای زیاد هوا همراه با باد یا بدون باد و رطوبت کم اطلاق می شود. این عوامل باعث تبخیر سریع آب ، افزایش سرعت آبگیری سیمان ، کاهش کارایی بتن تازه و تسریع گیرش آن می شوند که می تواند موجب کاهش مقاومت نهایی بتن گردند و هوای گرم همچنین باعث مشکلاتی در بتن ریزی و متراکم کردن آن و تشدید خمیری می شود. و موجب در بتن جوان می گردد.”
بتن ریزی در هوای گرم مشکلات فراوانی نسبت به بتن ریزی در هوای معتدل در بر دارد و این مشکلات اثر مستقیم بر ویژگی های بتن تازه و بتن سخت شده دارد. به عنوان مثال در بتن تازه آهنگ گیرش سرعت یافته و اسلامپ به شدت کم می گردد و عملیات انتقال و تراکم و پرداخت بتن با مشکل مواجه می شود. از طرف دیگر افزایش سرعت گیرش باعث می شود که محصولات هیدراتاسیون به شکل نامنظم و کاملا تصادفی شکل بگیرند
این باعث کاهش مقاومت بتن در دراز مدت خواهد شد و به علاوه در بتن سخت شده مقاومت و پایایی بتن به علت بروز در بتن در اثر تبخیر آب از سطح بتن کاهش می یابد. در هوای گرم باید توجه ویژه نسبت به مواد تشکیل دهنده ی بتن ، روش های تولید ، نقل و انتقال ، بتن ریزی و عمل آورن مبذول داشت تا از بروز دمای زیاد در بتن و نیز از تبخیر آب که می تواند مقاومت قابلیت بهره برداری و پایایی قطعه و یا سازه را تقلیل دهد جلوگیری شود.”جهت اگاهی از قیمت فونداسیون پیش ساخته میتوانید به صفحه اینترنتی ما مراجعه کنید.
مطابق با استاندارد ملی ایران شماره ۸۴۵۱
“هوای گرم ، شرایط باید به گونه ای باشد که در زمان بتن ریزی دمای بتن بیشتر از ۳۰ درجه سیلیسیوس و دمای محیط بیشتر از ۳۸ درجه سیلیسیوس نباشد.بر طبق آیین نامه بتن ایران و همچنین طبق مقررات ملی ساختمان ایران مبحث نهمدمای بتن در هنگام بتن ریزی نباید بیش از ۳۲ درجه سیلیسیوس برای بتن معمولی و ۱۵ درجه سیلیسیوس برای بتن های حجیم باشد. بتن ریزی در هوای گرم باید با فراهم آوردن شرایط مناسب ، اتخاذ تدابیر لازم و تایید دستگاه نظارت صورت گیرد.”
انواع فونداسیون آماده دکل دوربین ساختار به سه دسته تقسیم می شود:
1. مکعبی که از قوطی و پروفیل آهن ساخته شده و مقاومت خوبی دارد. برای استقرار دوربین در ارتفاع کم و تا 6 متر کاربرد دارد.
2. لوله ای که ساده ترین و ارزان ترین ساختار است و برای نصب در ارتفاع کم و با تعداد دوربین کم استفاده می شود.
3. چند وجهی که به صورت 6 یا 8 وجهی ساخته می شود و حالت مخروطی شکل دارد.
4. دکل ماژولار که هزینه بالایی در اجرا داشته و مقاومت پایینی در برابر ضربات مکانیکی دارند. این دکل ها شبیه به دکل های مخابراتی هستند.
استاندارد اروپایی ENV 206 حداکثر دمای بتن را به ۳۰ درجه محدود نموده و موارد زیر را بیان نموده است.
- بتن به سرعت آب خود را از دست می دهد و در نتیجه گیرش و سخت شدن بتن زودتر انجام می گردد و کارایی آن به سرعت کاهش می یابد.
- هیدراتاسیون سریع تر انجام می شود و درجه حرارت بتن سریع تر بالا می رود.
- امکان ظاهر شدن ترک های خمیری شدیدا افزایش می یابد.
- نیاز شدید به سریع
- در صورت عدم رعایت ملاحظات فنی ، کاهش می یابد.
و مبحث نهم برای کاهش دمای بتن در بتن ریزی در هوای گرم بر حسب مورد کاربرد روش های زیر الزامی است.
الف) برنامه ریزی مناسب و دقیق برای زمان های شروع و مراحل ساخت بتن و بتن ریزی
ب) تنظیم زمان بتن ریزی در هنگام خنک بودن هوا
پ) به کار بردن سیمان مناسب با حرارت زایی کم و جایگزین کردن مقداری از با مواد و یا روباره ای و یا استفاده از طرح اختلاط مناسب به منظور احتراز از مصرف سیمان زیاد
ت) عدم استفاده از سیمان با دمای بیش از ۷۵ درجه سیلیسیوس در هنگام اختلاط
ث) پایین نگهداشتن دمای سیمان با نگهداری سیمان در سیلوهای عایق بندی شده و یا رنگ آمیزی شده به رنگ سفید
ج) کاهش دمای سنگدانه ها با انبار کردن آن ها در سایه ها یا آب پاشی یا دمیدن هوای سرد به آن ها
چ) خنک کردن آب مصرفی و یا جایگزین کردن بخشی از آن با یخ خرد شده و یخ پولکی
ح) عایق کردن منابع و لوله های تامین آب و یا رنگ آمیزی آن به رنگ سفید برای قسمت هایی که در برابر تابش مستقیم آفتاب قرار می گیرند.
خ) نگهداری ابزار و ماشین آلات تهیه و حمل و مخلوط بتن در سایه و یا آب پاشی آن ها
د) عایق کردن مخلوط کن ها و یا پاشیدن آب سرد و یا دمیدن هوای سرد به آن ها یا رنگ آمیزی آن ها به رنگ سفید.
بتن ریزی حجیم در هوای گرم ، تغییرات دمای به وجود آمده بین سطح و قسمت های داخلی سبب بروز ترک های حرارتی می گردد و این ترک ها می توانند معبر مناسبی برای نفوذ بیشتر عناصر زیان آور و خرابی بتن گردد بنابراین ترک در بتن یکی از بزرگترین عوارض بتن ریزی در هوای گرم می باشد که باید به شدت با آن مبارزه نمود.
ترک در بتن به یکی از دو حالت زیر اتفاق می افتد.
- قبل از زمان گیرش اولیه بتن ، این نوع ترک بر اثر افت سریع آب قسمت فوقانی بتن که به علت دمای بالای بتن ، رطوبت محیطی پایین ، وزش باد به وجود می آید. (استفاده از سنگدانه های خشک در بتن هم موجب اینگونه ترک خوردگی می گردد) در این موارد سرعت تبخیر سطحی بتن بیشتر از سرعت بالا آمدن آب بتن به سطح بتن می باشد و جمع شدگی خمیری در سطح بتن اتفاق می افتد و ترک هایی در آن ظاهر خواهد شد. همچنین تبخیر زیاد آب بتن می تواند در هیدراتاسیون سیمان تاثیر گذاشته و افزایش نفوذپذیری و کاهش مقاومت و را دنبال داشته باشد.
- بعد از گیرش نهایی بتن ، یکی از مهم ترین مشکلات ایجاد ترک در این مرحله نشست و جداشدگی بتن اطراف میلگردها می باشد که این مسئله باعث کاهش دید می گردد.
- پاشیدن مه یا پودر نمودن آب بر روی سطح بتن روش مناسبی برای جلوگیری از ترک سطحی بتن می باشد. در این روش دقت نمایید که هرگز آب بر روی سطح بتن جمع نگردد.
تدابیر احتیاطی ذیل را می تواند در زمان اجرا به کار برد و امکان بروز ترک های قبل از زمان گیرش اولیه بتن را به حداقل رساند.
الف) قالب ها و کف زمین مرطوب باشند.
ب) سنگدانه های خشک و جاذب آب خیس شوند.
ج) بادشکن ها و سایه بان های موقت برای کاهش دمای بتن ساخته شوند.
د) دمای بتن با خنک کردن آب اختلاط و سنگدانه های پایین نگه داشته شود.
ه) برای به حداقل رساندن تبخیر آب از سطح بتن مرطوب نگه داشتن بتن از ساعات اولیه تا مدت زیادی ادامه یابد.
و) نباید استفاده از قالب های محافظ درجا را جایگزین مناسبی برای در هوای گرم تلقی کرد. باید اینگونه قالب ها تا حد امکان و به سرعت و قبل از اینکه خسارت به بتن وارد آید از بتن جدا شوند و سپس آب رو به پایین به درون قالب ها جریان یابد. آب عمل آوردن نباید به قدری خنک تر از بتن باشد که ترک خوردگی ناشی از تغییرات دما از حداقل ممکن بیشتر شود.
ز) سطوح بتن را مادامی که هنوز نم دارد به وسیله کاغذ محافظ ، ورقه های پلاستیکی منعکس کننده گرما ، یا عمل آورنده غشایی پوشاند.
مقررات ملی ساختمان
به منظور جلوگیری از ایجاد ترک ، باید تدابیر زیر برای جلوگیری از کاهش رطوبت و جلوگیری از افزایش دمای بتن ، پس از بتن ریزی اتخاذ شود.الف) حفظ بتن از جریان باد و تابما در این مقاله قصد داریم شرایط بتن ریزی در هوای گرم و نکات مربوط به آن را بررسی کنیم. همچنین شما را با آنچه در آییننامهها برای بتن ریزی در هوای گرم آمده است، آشنا کنیم؛ در ادامه با ما همراه باشید.
حداکثر دمای بتن ریزی در هوای گرم
در ابتدا خوب است به حداکثر دمای بتن ریزی در هوای گرم بپردازیم تا شما بدانید که به طور کلی چه دمایی برای این فرآیند به عنوان دمای گرم در نظرگرفته میشود. بر اساس نظر متخصصان و تجارب به دست آمده، در زمان بتن ریزی، دمای هیچ یک از بخشهای بتن نباید بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد باشد.همچنین در زمان بتن ریزی، دمای محیط هم نباید بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد باشد. در غیر این صورت، مشکلاتی به وجود میآید که حل آنها راهکارهایی را میطلبد. با ما همراه باشید تا این موارد را بررسی کنیم.
انتخاب فونداسیون مناسب:
انتخاب نوع فونداسیون مناسب برای پایه چراغ به عوامل مختلفی مانند نوع خاک، وزن پایه چراغ، شرایط آب و هوایی و بودجه پروژه بستگی دارد.
نکات مهم در اجرای فونداسیون پایه چراغ:
- عمق مناسب: فونداسیون باید به اندازه کافی عمیق باشد تا بتواند بارهای وارده را تحمل کند.
- ابعاد مناسب: ابعاد فونداسیون باید متناسب با وزن پایه چراغ و نوع خاک باشد.
- استفاده از مواد باکیفیت: برای اجرای فونداسیون باید از مواد باکیفیت مانند بتن و میلگرد مرغوب استفاده شود.
- اجرای صحیح: فونداسیون باید توسط افراد متخصص و با تجربه اجرا شود.
مزایای استفاده از فونداسیون پایه چراغ:
- افزایش ثبات و پایداری پایه چراغ: فونداسیون مناسب باعث میشود که پایه چراغ در برابر باد و طوفان مقاوم باشد.
- جلوگیری از واژگونی پایه چراغ: فونداسیون مناسب از واژگونی پایه چراغ در اثر بارهای وارده جلوگیری میکند.
- افزایش طول عمر پایه چراغ: فونداسیون مناسب باعث افزایش طول عمر پایه چراغ میشود.