واردات خودروهای سنگین به مناطق آزاد مجاز است
آبان 1402: رسول بهزادی، مدیر بازرگانی سازمان منطقه آزاد چابهار، اعلام کرد براساس مصوبه هیات وزیران، واردات انواع خودرو های کشنده، کامیون، اتوبوس، مینی بوس و ون که سن خودرو در زمان ورود به کشور بر مبنای سال ساخت کمتر از 5 سال باشد، به مناطق آزاد، مجاز است.
وی توضیح داد تسهیل تجارت و صادرات در منطقه آزاد چابهار موجب رضایتمندی مردم و نوسازی حمل و نقل و ترانزیت و ناوگان شهری خواهد شد. بندر چابهار از لحاظ موقعیت استراتژیک بسیار مورد توجه و برای نوسازی ناوگان حمل و نقل و ترانزیت نیازمند ایجاد زیرساخت های مهم و مجهز است. واردات خودرو دست دوم فرصتی برای رونق و احیای تجارت و ترانزیت و نوسازی در ناوگان حمل و نقل شهری است که منافع زیادی برای مردم خواهد داشت.
برای اجاره خودرو در دبی با امکان تحویل در فرودگاه دبی روی لینک زیر کلیک کنید.
ورود نخستین خودرو عراقی به منطقه آزاد اروند
مهر 1402: علی زارعی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند، اعلام کرد که نخستین خودروی عراقی از مرز شلمچه براساس توافقات انجام شده، به طور نمادین وارد شده است. استفاده شهروندان عراقی از مجوز «کارنه دو پاساژ» و معافیت از پرداخت عوارض های مرتبط، می تواند موجب رونق گردشگری و اقتصادی در منطقه شود و اثرات مثبتی در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خواهد داشت. ورود خودروهای عراقی به کشور در قالب این مجوز از سر گرفته شده است. این مجوز به کشورهایی که عضو این کنوانسیون هستند تعلق می گیرد و بر این اساس خودروهای عراقی با پلاک بین المللی می توانند از طریق مرز شلمچه وارد کشور شده و تردد کنند. با توجه به این مسئله، متقاضیان عراقی در کشور مبدا، باید به نهادهای متولی مراجعه و سازوکار تردد خودروهای خود را انجام دهند و سپس نسبت به تردد اقدام کنند. فرآیند تردد این خودروها از مرزهای کشور نیز در حداقل زمان ممکن و با کمترین هزینه انجام خواهد شد.
وی افزود ورود این خودروها در صورت دارا بودن پلاک بین المللی، به کشور بلامانع است اما در غیر این صورت مالکان خودروهای خارجی که از مرز شلمچه در منطقه آزاد اروند وارد کشور می شوند، به اداره راهنمایی و رانندگی خرمشهر ارجاع داده شده تا با نصب پلاک گذرموقت، امکان تردد در خاک ایران را پیدا کنند. مدت زمان این مجوزها 5 ماه است. تردد آزاد خودرویی دو منطقه مجاور در استان های خوزستان و بصره عراق تحولی بزرگی در حوزه های مختلف به دنبال خواهد داشت. این سازمان موضوع تردد مجدد خودروهای عراقی در منطقه را به فال نیک گرفته و برنامه ریزی لازم جهت استقبال گسترده، نظام مند و سودآور از این مسئله را در دستور کار قرار خواهد داد.
آقای زارعی گفت حمایت سازمان منطقه آزاد اروند از تردد خودروهای خارجی در منطقه نافی حمایت از کسب و کارهای خرد نخواهد بود و به طور حتم فعالیت هایی که در منطقه منجر به درآمدزایی و امرار معاش از طریق تردد اتباع می شود را طی سازوکاری تضمین خواهیم کرد. در بحث تامین سوخت این خودروها نیز هیچ محدودیتی وجود ندارد و اتباع می توانند با استفاده از کارت سوخت جایگاه، نسبت به سوخت راهکار ، در آغاز برای مسافرانی طراحی شد که می خواستند با اتومبیل خود به ایران سفر کنند و برای مدت کوتاهی بدون مشکل در سراسر ایران تردد کنند.این قانون به مسافران و گردشگران اجازه می داد که با دریافت پلاک گذر موقت، از 3 تا 6 ماه بدون مشکل در کشورمان تردد کنند.اما به مرور برخی افراد به عنوان یک تفریح و یا استفاده موقت از خودروهای خارجی بدون پرداخت گمرک و حتی سودآوری به این قانون روی آوردند.
تفاوت مجوز عبور موقت با پلاک منطقه آزاد
بسیاری از افراد دریافت مجوز عبور موقت را با پلاک منطقه آزاد اشتباه می کنند.
اما در واقع، خودرویی که پلاک منطقه آزاد دریافت کرده باشد، تنها می تواند در محدوده مناطقی که آزاد تعیین شده اند تردد کند، اما خودرویی که مجوز عبور موقت داشته باشد می تواند در مدت زمان تعیین شده و به شرط رعایت ضوابط مربوطه در تمام جاده های ایران رفت و آمد داشته باشد. نکته دیگر این که خودروی منطقه آزاد برای تردد محدودیت زمانی خاصی ندارد، اما تردد خودروها با پلاک گذر موقت از نظر قانونی نهایتا به 6 ماه محدود می شود.
افرادی که اتومبیل های مورد علاقه خود را با دریافت به کشور وارد می کنند نیازی به پرداخت مالیات و عوارض گمرکی وارد کردن خودرو ندارند. به همین دلیل این روش طرفداران خود را پیدا کرده است.
برخلاف ادعای برخی از واردکنندگان مبنی بر آن که دریافت پلاک گذر موقت برای خودروهای خارجی محدودیت و شرایط خاصی ندارد، اما پلیس راهور دستورالعمل ها، شروط و ضوابطی را برای وارد کردن خودروها به این شکل و دریافت پلاک موقت تنظیم و اعلام کرده است، هرچند ممکن است در عمل بر نحوه اجرای این ضوابط، نظارت سفت و سختی وجود نداشته باشد.
مدارک مورد نیاز برای دریافت پلاک عبور موقت
متقاضیان دریافت پلاک گذر موقت، باید با همراه داشتن معرفی نامه ای از گمرک ترخیص کننده با مهر برجسته، پرونده سبز گمرکی یا کارنه دوپاساژ و مدارک احراز هویت مالک یا مالکان نسبت به دریافت پلاک موقت اقدام کنند. مدرک احزار هویت ملک برای اتباع خارجی می تواند گذرنامه یا نامه اقامت از کشور مبدا یا گواهینامه رانندگی معتبر باشد.
شرایط دریافت پلاک گذر موقت
بر اساس اطلاعیه های پلیس راهور ناجا، پلاک موقت برای تردد در کشور تنها برای افرادی صادر می شود که مقیم خارج از کشور باشند و حداقل شش ماه اقامت متوالی در کشور مربوطه را داشته باشند. به این ترتیب، اتباع خارجی و ایرانیان مقیم کشورهای خارجی می توانند با ارائه پروانه سبز گمرکی به نام شخص واردکننده، در صورت مطابقت مشخصات خودرو با مطالب درج شده در کارنه دوپاساژ و معتبر بودن آن برای کشور ایران و منقضی نشدن تاریخ آن برای ورود موقت اتومبیل به کشور اقدام کنند.
در صورتی که فرد نتوانسته باشد دفترچه کارنه دوپاساژ دریافت کند، می تواند با ارائه سپرده نقدی یا ضمانت نامه بانکی برای ورود خودرو اقدام کند که البته روش نخست، بسیار ساده تر انجام خواهد شد.
روش دوم وارد کردن خودرو
روش دیگری هم برای وارد کردن خودرو وجود دارد. اگر فرد وارد کننده در یکی از مناطق آزاد کشور سکونت داشته باشد و بتواند با ارائه مدارک این موضوع را ثابت کند می تواند برای وارد کردن موقت خودرو به آن منطقه آزاد اقدام کند.
البته در این صورت وارد کننده تنها می تواند با خودروی وارد شده در محدوده منطقه آزاد تردد داشته باشد و رفت و آمد او به سایر مناطق کشور آزاد نخواهد بود. هم چنین باید پیش از اتمام زمان مجوز صادر شده برای گذر موقت، خودرو را به گمرک بازگرداند و در غیر این صورت جریمه خواهد شد.
به طور کلی، تنها شخصی که با ارائه دفترچه کارنه و یا ضمانت نامه معتبر بانکی و یا به روش سوم اقدام به وارد کردن خودرو کرده است اجازه استفاده از خودرو و رانندگی با آن را دارد.
اگر پس از اتمام دوره سه ماهه تا شش ماهه گذر موقت، شخص مورد نظر برای تحویل خودرو به گمرک مراجعه نکرده و از تحویل آن به کشور مبدا سر باز زند، اخطاریه ای برای او صادر می شود. اگر پس از ده روز از صدور اخطاریه، واردکننده هنوز اقدامی برای بازگشت خودرو انجام نداده باشد، برای او پرونده ای با جرم قاچاق خودرو تشکیل شده و به دادگاه ارسال می شود.
یکی از مشکلاتی که با در ارتباط است، خرید و فروش غیر قانونی این خودروها است. از آن جایی که قیمت خودرو گذر موقت، به دلیل پرداخت نشدن عوارض گمرکی معمولا بسیار پایین تر از خودروی وارداتی است که پلاک ملی دریافت کرده باشد، برخی از افراد برای خرید این خودروها وسوسه می شوند. البته خرید و فروش خودروهای پلاک موقت در کشور ممنوع بوده و نوعی قاچاق کالا به شمار می آید.
بر اساس قوانین تعیین شده یک خودرو گذر موقت حداکثر به مدت شش ماه می تواند در داخل کشور تردد کند. مجوزهای صادر شده برای عبور موقت خودروها قابل تمدید نیستند اما در فقدان نظارت کافی و سخت گیرانه ممکن است افراد تا مدتی پس از اتمام اعتبار پلاک گذر موقت در حال تردد با خودرو باشند یا حتی برای کسب سود، آن را به صورت غیر قانونی به فروش برسانند.
به این ترتیب ممکن است این خودروها تا مدت ها در کشور باقی مانده و به صورت غیر قانونی در حال تردد باشند و پس از کشف جرم و تشکیل پرونده نیز، انرژی بسیاری برای حل این گونه پرونده ها از قوه قضائیه گرفته شود.
منبع : youtube.com
استفاده فردی دیگر از خودرو
یکی دیگر از مشکلات خودرو گذر موقت، استفاده فردی دیگر از خودرو است. در قوانین تردد خودروهای موقت به صراحت درج شده است که تنها مالک خودرو حق استفاده از آن را در معابر دارد و اگر فرد مالک آن را در اختیار کس دیگری قرار دهد قانون را زیر پا گذاشته است.
در سال های گذشته به دلیل محدودیت های واردات خودرو به کشور و هزینه های شینگن گمرکی، تعداد زیادی از افراد به وارد کردن خودرهای گذر موقت رو آورده و به این ترتیب خودروی مورد علاقه خود را برای مدتی کوتاه بدون پرداخت عوارض گمرکی سوار می شدند. اما در سال های اخیر به دلیل افزایش شدید نرخ ارز، تقاضا برای وارد کردن خودرو و دریافت پلاک گذر موقت کاهش چشمگیری پیدا کرده است. هرچند هنوز هم در گوشه و کنار کشور، افرادی هستند که از این طریق خودروهای بسیار لوکس و گران قیمتی را سوار می شوند.
گیری اقدام کنند.