یک کارشناس مذهبی گفت: یاد خدا در همه حال ممکن است در نگاه اول سخت و غیرممکن به نظر برسد اما کاری که مرحله به مرحله و پیوسته انجام می شود به تدریج گسترش می یابد و ماندگار می شود. در ظهر عاشورا، در بحبوحه جنگ، امام حسین(ع) و یارانش از یاد خدا غافل نبودند و در اذان ظهر نماز جماعت را به جای آوردند.
حجت الاسلام تتلاری، کارشناس مسائل دینی در گفت وگو با گیلونا، درباره اهمیت واقعه عاشورا و آمادگی آن برای ظهور، تاکید کرد: رمز موفقیت امام حسین (ع) و یارانش در هر زمان، یاد خدا بوده است. وی گفت: باید به این سوال پرداخت که چگونه می توان به چنین صفتی دست یافت؟ اگر راز پیروزی خون بر شمشیر در کربلا، ذکر خداست، چگونه این صفت را در وجود خود پرورش دهیم تا فرزند سیدالشهداء علیه السلام حضرت حجه بن الحسن را یاری کنیم. درود بر او و درود بفرستید؟
این کارشناس مذهبی خاطرنشان کرد: یاد خدا در همه حال ممکن است در نگاه اول سخت و غیرممکن به نظر برسد، اما کاری که مرحله به مرحله و پیوسته انجام می شود به تدریج فراگیر و ماندگار می شود. یاد خدا باید در اعمال و رفتار ما حضور داشته باشد و در زبان ذکر شود تا تمام اعمال و لحظه لحظه زندگی ما با یاد و نام خدا محقق شود و از لحظات خاص شروع شود تا فراگیر شود. در تمام زمینه های زندگی ما
در تجارت به یاد خدا باشید
این کارشناس مسائل دینی تصریح کرد: امیرالمومنین علی علیه السلام در این باره می فرمایند: «هنگامی که به بازار می روید خدا را زیاد یاد کنید»(24). یکی از مواقعی که ذکر خدا بسیار ضروری و مهم است، هنگام تجارت و در محل خرید و فروش کالا است که معمولاً در بازار رایج است. حضرت علی علیه السلام نمی فرماید در مسجد خدا را یاد می کنم، زیرا مردم به مسجد می آیند تا نماز بخوانند، تا خدا را بخوانند، اما در بازار است که خرید و فروش وجود دارد و امکان زیاده خواهی وجود دارد. بیع و بیع، ظلم، مال حرام، ربا، رابطه با نامحرم. محل کار است که می تواند محل رفت و آمد شیاطین و یا محل نزول فرشتگان خداوند باشد.
وی افزود: انسان در معاملات خود به یاد خداست و احکام دین خدا را در نظر می گیرد، پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم معیاری را برای توجه به خداوند در امور مسلمین ارائه می کند: «من باع و اشتری فیلیجنب خمس خصال والا. فلا یبعین و لا یشترین ربا و حلف و کتمان العیب و الموده اذا بع و ذم اذا الشاطری «(25) خریدار و بفروش از پنج خصلت دوری کند وگرنه خرید و فروش نکند.
1- پوشیدن
2- سوگند
3- عیب محصول را پنهان کنید
4- زیاد تعریف کنید
5- بد گفتن در مورد شخصی که خرید می کند (در سرفروشی)
این کارشناس مسائل دینی فهمید: اگر کسی در چنین شرایطی برای به دست آوردن مال و مال دنیوی به هر وسیله ای باشد، خدا را فراموش نکرده است، بلکه گاهی از معاملات سودآور دنیوی حرام در راه خدا دست کشیده است، خداوند انجام می دهد. این را هم فراموش نکنید پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «من در بازار وقتی مردم و کارهایشان غفلت می کنند، با کتاب های خدا، به خیر خدا و آمرزش خدا را خالصانه یاد می کنم. در روز قیامت آمرزش قلب انسان» (26) و اگر به خاطر سرگردانی در تجارت، خدا را خالصانه یاد کند، خداوند برای او هزار حسنه می نویسد و در روز قیامت که دارد آمرزش می دهد. هرگز به قلب هر انسانی نرسید.
به گفته حجت الاسلام تتلری یکی از دلایل سقوط کوفیان در کربلا ابتلای آنان به مصرف حرام بود. امام حسین علیه السلام فرمود: «شکم من حرام» (27) شکم شما حرام است.
یاد خدا در قضاوت و پرداخت حقوق دیگران
وی ادامه داد: رسول خدا فرمود: «اگر حکمت دارید خدا را بر زبانتان یاد کنید و اگر شریک هستید بر رازداری خود» (28) هرگاه می خواهید قضاوت کنید، خدا را با زبان خود یاد کنید و هر گاه خواستید چیزی را در میان بگذارید. خدا را با دست خود یاد کن گاهي وقت ها پيش مي آيد كه بايد در يك موضوع بين دو نفر قضاوت و داوري كنيم كه انسان در هر شرايطي ياد خدا كند و حقيقت را بگويد، حق را به مشروع بدهد نه به علم او، اين را نگو. دوست من است، برادرم، پسرم او همسر من است و اگر به نفع چنین حرفی بزنم بعداً کاری برای من انجام می دهد، به درد من می خورد. بلکه در هر شرایطی هر چند اگر راست بگوید ممکن است ضرر و زیان ببیند ولی چون خدا را یاد می کند راست می گوید و حق را قضاوت می کند.
این کارشناس مذهبی گفت: امام علی (علیه السلام) می فرمایند: «رحمة الله علیه رای مشروع بر او جاری است و رأی مشروع برای فردی». خدا رحمت کند مردی را که حق را ببیند و به آن کمک کند و حق و ناحق را ببیند و آن را رد کند. . یکی دیگر از مواردی که در آن ذکر خدا لازم است، هنگام در میان گذاشتن چیزی با دیگران است. اینکه مردم بین خودی و غیر خودی فرق نمی گذارند. برای برقراری عدالت در بین همه، نه اینکه سهم خویشاوندان او از دیگران بیشتر باشد. اگر از ظلم متنفریم پس خودمان نباید برای دیگران ظالم باشیم و همه باید از نظر ما یکسان باشند.
عدل علی علیه السلام مصداق یاد خداست
حجت الاسلام تتلاری همچنین یادآور شد: ام هانی خواهر علی (سلام الله علیها) برای دریافت سهم خود از آسایشگاه مسلمین خدمت امام رسید. امیرالمؤمنین پس از محاسبه بیست درهم به خواهرش داد. لحظاتی بعد، کنیز ام هانی از در وارد شد و سهم خود را از گنج خواست. علی (علیه السلام) نیز بیست درهم به او داد. ام هانی با تعجب گفت: مولای من بیست درهم و کنیزم بیست درهم؟ آیا در سهم بیت المال تفاوتی نداریم؟ من خانم او هستم و او خدمتکار من است، من خواهر شما هستم. امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: «ما در کتاب خدا برای اسماعیل علی اسحاق منت یافتیم، خواهرم، هر چه در کتاب خدا دقت کردم، نیافتم». هر گونه امتیاز یا برتری بین فرزندان اسماعیل (عرب) و فرزندان اسحاق (غیر عرب). (30)
وقتی عصبانی هستی به یاد خدا باش
همچنین از یاد خدا در هنگام غضب فرمود: خداوند متعال به یکی از پیامبرانش فرمود: «یَذْکُرُکُمْ فِی غَضَبُونَ فَیَذْکُرُمْ فِی غَضَبُونَ» (31) هنگام غضب مرا یاد کن، زیرا تذکر می دهی. من از شما وقتی به خاطر بودن عصبانی می شوم وقتی شخصی کنترل خود را از دست می دهد و می تواند کاری انجام دهد یا بگوید که بعداً توبه کنید، با یاد خدا خشم و عصبانیت را متوقف کنید به جای عصبانی شدن در برخورد با دیگران، بخشش را اولویت خود قرار دهید.
این کارشناس مذهبی ابراز کرد: همه ما علاقه مندیم آسمانی شویم. ما می خواهیم در بهشت زندگی کنیم و در آخرت مورد رحمت خداوند قرار بگیریم. قرآن می فرماید: بشتابید به سوی آمرزش پروردگارم و بهشت و پهنه های آسمان و زمین. برای رسیدن به آمرزش پروردگارت و بهشتی که وسعت آن آسمانها و زمین است بشتاب. این مغفرت و بهشت برای کیست؟«عوادت لمطقین» (32) برای عابدان آماده شده است. افراد متقی که شایسته بهشت شده اند چه ویژگی هایی دارند؟ . پس هر که برای رضای خدا خشم خود را مهار کند مورد رحمت خداوند قرار می گیرد و در روز قیامت در بهشت خواهد بود.
در تنهایی خدا را یاد کن
حجت الاسلام تتلری افزود: امام صادق علیه السلام می فرمایند: «شیعیان در خلوت خود یاد خدا می کنند» (34) شیعیان کسانی هستند که در هنگام تنهایی بسیار یاد خدا می کنند هنر این نیست که یک انسان در ملاء عام و در مقابل دیگران گناه نمی کند. وقتی افسر راهنمایی و رانندگی در چهارراه با بلیط متوقف می شود، توقف پشت چراغ قرمز هنر نیست، وقتی در امتحان نگهبان بالای سر شماست و تقلب نمی کنید، مهم نیست. بلکه مهم این است که در خلوت خود وقتی کسی برای دیدن نیست مرتکب اعمال غیرقانونی نشوید.
وی ادامه داد: بیشتر مردم برای انجام گناه به دنبال مکانی خلوت و دور از چشم دیگران هستند تا کسی نبیند و آبروی آنها حفظ شود. در حالی که خدا را فراموش می کنند و تصورشان این است که خداوند مراقب اعمال و رفتار آنها نیست. امیرالمؤمنین علی علیه السلام می فرماید: «إِقْوا مَعَاسِیَ لَهُ فِی الخلَّوَاتِ لِشَهید هو الحکیم» (35) از نافرمانی خدا در اماکن خلوت بپرهیزید، زیرا هر که بیند. حاکم و فرمانده است. علت بسیاری از گناهان و نافرمانی ما فراموشی خداست، اگر ببینیم خدا حتی در تنهایی ما را تماشا می کند، هرگز عصیان نمی کنیم. «الم یعلم بن الله یری» (36) نمی دانست که خداوند همه اعمال او را می بیند.
یاد خدا در محضر یاران سیدالشهدا علیه السلام
این کارشناس مسائل دینی افزود: حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و یاران ارجمندش با یاد و نام خدا راهش را پیمودند و به سرافرازی و سعادت دنیا و ماورای آن دست یافتند. کربلا صحنه ای است که در هر موقعیتی یاد خدا می شود و دعا می شود، خدا فراموش می شود، سقوط می کند، گم می شود و تاریک می شود.
حجت الاسلام تتلاری در پایان گفت: امام حسین (علیه السلام) و سایر یاران می خواهند آخرین نماز خود را در ظهر عاشورا بخوانند. نکته قابل توجه این است که پیامبر نفرمودند هر کدام بروید در خیمه ها نماز بخوانید و بیایید وگرنه ما در میان جنگ هستیم. نماز را به تأخیر اندازد. امام حسین علیه السلام ظهر عاشورا را به جماعت بخوانند.
انتهای پیام