نام مدافعان و قهرمانان وطن بر خیابان های تهران
با تأیید اعضای شورای شهر تهران ، اسامی مدافعان و قهرمانان میهن در خیابان های تهران ثبت شد.
به گزارش گیلونا ، در سی و چهارمین جلسه این شورا ، انتصاب مورد بررسی قرار گرفت و موارد انتصاب این صورتجلسه به تصویب اعضای شورا رسید.
خیابان هایی به نام مشاهیر ایرانی مانند عباس میرزا ، جواد خان گنجه ای ، سرلشکر محمد سلیمی ، دریادار غلامعلی بایندر و اسامی چندین شهید حمله متفقین در سوم شهریور 1320 ، زبان تات ، اردبیل ، خلخال ، پارس آباد ، گرمی و کوثر و سقز ، کامیاران و ایلام از برجسته ترین این نام ها بودند.
در این جلسه ، پیشنهادها و دلایل تغییر نام و نامگذاری خیابانها نیز بیان شد ، از جمله نام خیابان اندیشه واقع در خیابان شریعتی به نام عباس میرزا (سردار بزرگ ایرانی). عباس میرزا ، معروف به عباس میرزا نایب السلطنه ، یکی از شاهزادگان قاجار و فرزند فتحعلی شاه و آسیه خانم دولو بود که از سال 1797 تا 1833 بر ایران حکومت کرد و نایب السلطنه پدرش در آذربایجان بود. شایان ذکر است که عباس میرزا یکی از شجاع ترین ، شجاع ترین و تواناترین فرزندان فتحعلی شاه بود و در جنگهای ایران و روسیه فرماندهی ارتش ایران را بر عهده داشت و علی رغم شجاعت و درایت بسیار ، به دلیل برتری نظامی روسها
به دنبال این نام ها ، خیابان 1 اندیشه به شهید جواد خان گنجایی تغییر نام داد. جواد خان زیاد اوغلی قاجار (1748-1804 میلادی) فرزند شاهوردی خان آخرین حاکم ایران در گنجه است که در 3 ژانویه 1804 (1218 ق) در آغاز دوره اول جنگ های ایران و روسیه سلطنت کرد. در دوره قاجار و در حمله نظامیان تزاری روسیه ، ژنرال سیسیانوف پس از نبردی قهرمانانه با پسرش به گنجا رفت و گانجا توسط ایران گم شد.
خیابان اندیشه دوم نیز به نام دریاسالار شهید غلامعلی بایندر نامگذاری شده است. گفتنی است غلامعلی بایاندر (متولد 23 آذر 1277 – درگذشت 3 شهریور 1320) دریادار نیروی دریایی ارتش بود و به مدت 5 سال از اکتبر 1315 تا سپتامبر 1320 فرمانده این نیروی دریایی بود. وی در درگیری بین کشته شد نیروهای ایرانی و انگلیسی در جنگ جهانی دوم در خرمشهر در 24 سپتامبر 1941.
در سال 1320 ، ناخدا یدالله بایندر فرماندهی نیروی دریایی در دریای خزر را بر عهده داشت. مقبره وی در حال حاضر در منطقه بندر بندر انزلی واقع شده است.
تغییر نام خیابان اندیشه سوم به شهید دریاقلی سورانی یکی دیگر از مفاهیم جلسه 344 شورای شهر تهران بود که با رأی اعضای شورا به تصویب رسید.
دریا قلی سورانی یانچشمه (متولد 1324 در یانچشمه چهار محال بختیاری – درگذشت 19 نوامبر 1980 در آبادان) ، کتاب فروشی در حومه آبادان بود که در هنگام حمله عراق به ایران متوجه نفوذ غافلگیرانه عراقی ها از رودخانه بهمن شیر شد. در فاصله 9 کیلومتری بابل ، فارسوده با دوچرخه به خوابگاه ذوالفقاری می رود و نسبت به حمله عراق هشدار می دهد.
همچنین در این جلسه خیابان 5 اندیشه به نام شهید مصیب ملک محمدی نامگذاری شد. ژاندارم شهید ، سرتیپ ملک (مسیب) محمدی ، که از روستای کلاتور آمده بود ، در روز سوم سپتامبر 1931 یکی از قهرمانان بود که شجاعانه در برابر ارتش مهاجم روسیه تا آخرین قطره خون خود مقاومت کرد.
بعداً خیابان اندیشه ششم واقع در خیابان شریعتی به نام شهید محمد راثی هاشمی تغییر نام یافت. سید محمد راثی هاشمی یکی از سه مرزبان بود که با یک عملیات تعقیب و گریز توانست از تجاوزات ارتش روسیه در 3 شهریور 1320 به دلیل اشرافیگری آن طرف پل جلوگیری کند. ارتش 47 روسیه به رهبری ژنرال نوویکوف برای عبور از رودخانه ارس مجبور شد از روی پل آهنی عبور کند اما توسط مرزبانان ایرانی متوقف شد. سرانجام نیروهای متفقین با کشته شدن این سه مرزبان و استفاده از توپخانه سنگین توانستند از ارس عبور کرده و وارد ایران شوند.
از طرف دیگر تغییر نام خیابان هفتم اندیشه به نام شهید عبدالله شهریاری با رای اعضای شورا تصویب شد. عبدالله شهریاری یکی از سه مرزبان بود که در 23 سپتامبر 1941 به دلیل اشراف بر روی پل رودخانه ارس توانست 48 ساعت از حمله ارتش روسیه جلوگیری کند.
بعلاوه ، در پی سی و چهارمین جلسه این شورا ، تغییر نام خیابان هشتم اندیشه با نام شهید یدالله بایندر تصویب شد. یدالله بایندر (متولد 3 آگوست 1292 در تهران – درگذشت 4 سپتامبر 1320 در بندرانزلی) یک کاپیتان نیروی دریایی ارتش ایران بود که در مقاومت در برابر حمله روسیه به شمال ایران در جنگ جهانی دوم نقش اساسی داشت و در این نبرد کشته شد.
در ادامه این جلسه خیابان 9 اندیشه در خیابان شریعتی به نام فرنگیس حیدرپور نامگذاری شد. گفتنی است فرنگیس حیدرپور (1341-) ساکن روستای اوازین گورسفید در استان گیلان غرب در کرمانشاه و از قهرمانان غیرنظامی جنگ ایران و عراق بود.
وی هنگام حمله نیروهای عراقی به روستای وی با تبر در برابر سربازان باتیست عراقی از خود دفاع کرد. فرنگیس بدون سلاح گرم با دو سرباز عراقی برخورد کرد ، با سربازان پدرش برخورد کرد ، یکی را کشت و دیگری را با تمام تجهیزات نظامی اسیر کرد و به مقرهای ارتش ایران تحویل داد.
تغییر نام ایده دهم به شهید حسینعلی سادافارین یکی دیگر از مصوبات جلسه سیصد و چهارم شورای شهر تهران است. حسینعلی صدآفرین ، هنگامی که متفقین در سپتامبر 1941 وارد ایران شدند ، در ایستگاه بازرسی “کلوز” که بین روستاهای خواجه بلاغی و خوش آباد پیله رود نمین واقع شده است ، برای چند ساعت در مقابل ارتش بیگانه تنها ماند و سرانجام جان خود را از دست داد. مانند پدران حماسی او میهن خود را فدا کرد.
فرمانده ارتش روسیه با شنیدن خبر کشته شدن حسینعلی و خواستار نام شهید ، بسیار ناراحت می شود و به جای فریاد زدن “سادافارین” به روسی ، او را “هزارآفرین” صدا می کند.
همچنین در این جلسه با موافقت اعضای شورا ، خیابان نیایش واقع در خیابان توحید به اردبیل تغییر نام داد. اردبیل یکی از مهمترین مناطق ایران است و دارای آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی بسیاری است. شهرت و اهمیت اردبیل فقط به این دلیل نیست که برخی از پادشاهان ایران آن شهر را به مقر خود تبدیل کردند ، بلکه به این دلیل است که رئیس فرقه صفوی ، شیخ صفی الدین اردبیلی ، از اینجا برخاست و در آنجا دفن شد.
به دنبال این جلسه ، خیابان سرسبز جنوبی واقع در مرزداران ، به Tat (از زبانهای ایرانی) تغییر نام داد. تاتای ایرانی (تاتی: Irune Tâtun، Irun Tatun) یا تاتای جنوبی منشأ ایرانی دارند و در شمال ایران (از آذربایجان تا خراسان شمالی) به صورت پراکنده زندگی می کنند. بیشتر جمعیت تارتار ایران در استان های مرکزی ، قزوین ، تهران ، اردبیل ، زنجان و خراسان شمالی ، یعنی دماوند ، ایوانکی ، بارقان ، طالقان ، زرندیه ، تاکستان ، بویینزه و شاهرود ، خلخال ، رودبار ، طارم ، جاجرم و اسفراین و گرمه در آران و بیدگل را می توان در استان اصفهان مشاهده کرد.
تات های ایران زرتشتی ، یهودی و مسلمان هستند و به زبان تاتی زبان های شمال غربی ایران و زبان تاتی قفقازی از گروه زبان های ایرانی جنوب غربی صحبت می کنند.
همچنین در این جلسه خیابان دوم واقع در خیابان کاشان به نام بادرود نامگذاری شد. گفتنی است شهر بادرود از توابع شهرستان کاشان در استان اصفهان است و به دلیل وجود آستان مقدس آستان امامزاده آستان آقا علی عباس از شهرهای زیارتی کشور محسوب می شود.
در پی بررسی صورتجلسه کمیته نامگذاری ، خیابان کوثر اول واقع در ستارخان توسط شهرهای شمالی استان اردبیل پارس آباد نامگذاری شد. همچنین کوچه دوم گرمی شهری در شمال استان اردبیل و کوچه سوم کوثر یکی از شهرهای استان اردبیل نام داشت.
از این رو خیابان امیری واقع در بلوار فرزانه “بانه” و خیابان سپهری واقع در بلوار فرزانه “سقز” و خیابان انوشه واقع در بلوار فرزانه “کامیاران” نامیده می شدند.
علاوه بر این ، آبشار 35 متری واقع بین دانشگاه علوم انتظامی و بلوار خرم آباد “ایلام” نامگذاری شد.
براساس گزارش معاونت ارتباطات و امور بین الملل شورای اسلامی شهر تهران ، در ادامه این جلسه اعضای شورا رای به تغییر نام خیابان سروش واقع در خیابان معلم به نام سرلشکر محمد دادند. سلیمی
گفتنی است محمد سلیمی (متولد 1316 در مشهد – درگذشت 1 فوریه 2016 در تهران) ارتشبد ارتش جمهوری اسلامی ایران و فرمانده کل ارتش دوم از ژوئن 2000 تا سپتامبر 2005 بود. وی در اولین کابینه میرحسین موسوی به عنوان وزیر دفاع ملی به مدت 4 سال.
انتهای پیام