پارکینگ هوشمند چیست؟
پارکینگ هوشمند نوآوری جدید جهت مدیریت کارآمدتر پارک خودروها
پارکینگ هوشمند و تجهیزات پارکینگی یکی دیگر از نوآوری های مدرن در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. امروزه با رشد جمعیت و افزایش تعداد خودروها، بهره برداری بهینه از فضای پارکینگ ها بیش از پیش احساس می شود. کنترل تردد خودرو ها و تشخیص مجاز و یا غیر مجاز بودن خودروها برای ورود به پارکینگ کاری دشوار بوده و لازم است نظارت و کنترل آن ها توسط پرسنلی انجام شود. بر این اساس، به یک سیستم پارکینگ هوشمند و مخروطی ترافیکی نیاز است که بتواند به صورت هوشمند و بدون نیاز به پرسنل، پارکینگ را کنترل و مدیریت نماید.
در شهرهای بزرگ با بیشتر شدن تعداد خودروها، پیدا کردن جای پارک در خیابان ها و همچنین مناطق تجاری، اداری به یک چالش بزرگ و آزار دهنده برای شهروندان تبدیل شده است. این معضل بزرگ علاوه بر هدر دادن زمان افراد، باعث ایجاد ترافیک، آلودگی هوا و صوتی می شود. مدیریت در پارکینگ های سنتی توسط نگهبان صورت می گیرد. اگر محیط پارکینگ وسیع باشد مدیریت این مجموعه برای نگهبان سخت تر می شود. راهنمایی همزمان چندین خودرو برای پارک خودرو و دریافت هزینه پارکینگ سبب می شود که وقت سرنشینان به هدر رود و با این روند صف های طولانی شکل گیرد.
در عصر حاضر با نوآوری های جدید مانند سیستم پارکینگ هوشمند با شناسایی خودروها و کنترل ورود و خروج آن ها به صورت خودکار می تواند مشکلات و دغدغه های مربوط به فضای پارک را برای سرنشینان خودرو برطرف کرده و آسایش و راحتی را برای آن ها فراهم آورد. ممکن است تا اینجا این سوال برای شما پیش آمده باشد که سیستم پارکینگ هوشمند چیست؟ هوشمندسازی پارکینگ و استفاده از شبرنگ ترافیکی چه مزایایی دارد؟ برای رسیدن به جواب این سوالات به شما پیشنهاد می کنیم تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید.
در ابتدا به معرفی سیستم پارکینگ هوشمند و نحوه عملکرد آن می پردازیم و در آخر مزیت های این سیستم را بیان می کنیم. در سامانه هوشمند پارکینگ تمامی عملیات مربوط به پارک خودروها به صورت هوشمند و خودکار انجام می شوند؛ از جمله این عملیات عبارتند از: ثبت زمان ورود و خروج، باز و بسته شدن درب پارکینگ به صورت خودکار، فضای پارکینگ، صدور کارت، ثبت پلاک توسط دوربین های پلاک خوان، هدایت خودرو به جایگاه پارک، پرداخت هزینه و تحویل کارت. با این سامانه نیز می توان گزارش های مختلفی (گزارش های مالی، گزارش زمان ورود و خروج) را دریافت کرد.
این سامانه با ترکیب تکنولوژی و نوآوری انسانی سعی دارد با کاهش استفاده از منابعی مانند زمان، فضا و انرژی جای پارک سریع و بهینه تری را برای شهروندان فراهم آورد. تا اینجا متوجه شدیم سیستم پارکینگ هوشمند چیست در مطلب بعد با نحوه عملکرد این سیستم آشنا می شوید. سیستم های پارکینگ هوشمند در بستر اینترنت اشیا عمل می کنند. این سیستم ها از چند لایه نرم افزاری و سخت افزاری تشکیل شده اند که برای ارتباط بین این لایه ها از اینترنت اشیا استفاده می شود.
سنسورها و قفل های هوشمند نقش مهمی در شکل گیری پارکینگ هوشمند دارند و از جمله سخت افزارهایی اند که در محل پارکینگ نصب می شوند. این سنسورها اطلاعات مربوط به فضاهای پارکینگ را در هر لحظه به سیستم مرکزی که پلتفرم مدیریت پارکینگ است، ارسال می کنند. سیستم مرکزی با پردازش داده های جمع آوری شده، در شرایط عملکردی نامناسب هشدارهایی را به کاربران ارسال می کند و همچنین بر اساس این داده های دریافتی به درخواست کاربران پاسخ می دهد.
افراد از طریق رابط کاربری خود، که این رابط کاربری یک سامانه تحت وب و یا اپلیکشن موبایل است، می توانند قبل از رسیدن به مجتمع، فضاهای خالی پارکینگ را بررسی کنند و مناسب ترین مکان را برای خود رزرو نمایند. با استفاده از سیستم پارکینگ هوشمند به محض نزدیک شدن خودرو، درب پارکینگ به صورت خودکار باز می شود. امکانات دیگری که این سیستم دارد این است که می توان سناریو مختلفی بر اساس نیاز خود تعریف کنید و آن را اجرا نمایید. به عنوان مثال در فاصله دلخواه، درب پارکینگ باز شود، همچنین می توان چند کاربر را برای سیستم تعریف کرد. هدف از چنین سیستمی افزایش کارایی و کاهش خطا در بخش های مختلف می باشد.
اجزای سیستم پارکینگ هوشمند
و قفل ها در فضای پارکینگ تعبیه می شوند. سنسورها خالی و یا پر بودن فضای پارکینگ را مشخص کرده و قفل ها برای پارک سایر خودروها مانعی ایجاد می کنند. اندیکاتورها یکی دیگر از سخت افزارهای پارکینگ هوشمند اند که اطلاعاتی در مورد پر یا خالی بودن محل های پارک به سرنشینان خودرو می دهند. در ابتدای هر راهرو اندیکاتوری نصب شده است که راننده خودرو با مشاهده آن از جای پارک های خالی مطلع می شود. اندیکاتورها با رنگ های متنوعی نشان می دهند؛ رنگ سبز، قرمز، زرد و آبی که به ترتیب نشانگر جای پارک های خالی، پر، رزرو شده و معلولین هستند.
به سیستمی گفته می شود که می تواند دو شبکه متفاوت با پروتکل مختلف را به یکدیگر متصل کند. ایجاد شبکه برای زیرساخت اینترنت اشیا از موارد ضروری است که در هوشمندسازی پارکینگ به آن نیاز داریم.
· درب پارکینگ و استفاده از تکنولوژی RFID
برای شناسایی خودروها و دسترسی به اطلاعات آن ها از تکنولوژی RFID استفاده می شود. به این صورت که تگ RFID بر روی شیشه خودرو نصب شده و با نزدیک شدن به دستگاه ریدر RFID با برد بلند، اطلاعات لازم را به سرور مرکزی ارسال می کند. برد RFID با توجه به نوع آنتن و محیط متغیر است.
· پردازش تصویر از طریق نصب دوربین ها
یکی دیگر از فناوری های جدید در مدیریت هوشمند است که به کاربران اجازه می دهد تا به راحتی همه چیز را کنترل و مدیریت کنند. این کار با نصب دوربین هایی در بیرون ساختمان انجام می شود. می توانید چندین خودرو برای سیستم هوشمندسازی پارکینگ تعریف کنید. این سیستم با تشخیص پلاک خودرو اجازه ورود به پارکینگ را می دهد همچنین در صورتی که راننده جلوی درب پارکینگ به شکل غیر مجاز پارک کند، سیستم از طریق تعامل با دیگر تجهیزات هوشمند، به فرد هشدار داده و اجازه پارک را به او نمی دهد.
ریموت های رادیویی که برای باز و بسته کردن درب های ورودی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند ضعف هایی دارند که می توان به جای آن ها از این سیستم پارکینگ هوشمند استفاده کرد. با این سیستم می توان از طریق اپلیکیشن و از فاصله های دور تر با فشردن یک دکمه درب را باز کنید، با این سیستم دیگر نیازی نیست به نزدیک درب بروید.
قابلیت های نرم افزار پارکینگ هوشمند عبارتند از: مجوز ورود و یا عدم ورود خودرو به پارکینگ، ثبت زمان ورود و خروج هر خودرو، محاسبه مدت زمان حضور هر خودرو در داخل پارکینگ که تمامی این ها به صورت خودکار انجام می شود.
کاربران می توانند با استفاده از نرم افزار موبایل حتی زمانی که دور از منزل هستند پارکینگ ساختمان خود را نظارت کنند و در صورت نیاز درب پارکینگ را برای عزیزان خود باز کنند. در همین راستا امنیت را برای خانه و خودروهای خود پدید می آورد. کاربران با استفاده از اپلیکیشن می توانند محل پارکینگ را جستجو کرده و آن را در ساعت مورد نظر خود رزرو کنند. همچنین می توانند با مراجعه آن ها به پارکینگ قفل را باز کرده و هزینه پارکینگ را پرداخت نمایند. بعضی از اپلیکشن ها فضای خالی پارکینگ را به کاربر پیشنهاد می دهد. بر این اساس می توان فضاهای خالی پارکینگ به راحتی مدیریت کرد. مدیر سیستم از طریق اپلیکیشن به همه گزارش های مالی، اطلاعات کاربران، زمان اشغال فضای پارکینگ و دیگر اطلاعات دسترسی دارد.
انواع مختلف پارکینگ ها
پارکینگ مجتمع های مسکونی
پارکینگ های مسکونی معمولا مراجعه کنندگان ثابتی دارند، جای پارک هر خودرو در چنین پارکینگ هایی مشخص بوده و هزینه ای در قبال پارک کردن پرداخت نمی شود. در این نوع پارکینگ ها معمولا یک تگ RFID به شیشه خودرو و آنتن هایی با برد بلند، برای خواندن این تگ ها بر روی در ورودی نصب می کنند. همچنین می توان با استفاده از دوربین پلاک خوان و راهبند اتوماتیک این فرآیند را مکانیزه کرد.
پارکینگ مجتمع های اداری و تجاری
مشتریان متفاوتی به این نوع پارکینگ ها مراجعه می کنند؛ بنابراین باید نظارت و کنترل بیشتری جهت ورود و خروج خودرو ها در این پارکینگ ها انجام شود. در پارکینگ های عمومی علاوه بر مشتریان موقت، مشتریانی ثابتی نیز هستند که به صورت مداوم ماشین های خود را به پارکینگ می آورند. بنابراین می توان به آن ها تگ ها و یا کارت هایی اختصاص داد که به وسیله رید با برد کوتاه و همچنین ریدر با برد بلند خوانده شوند. در این نوع کاربرد الزامی است که راهبند وجود داشته باشد.
در این نوع روش می توان کارت خوان را به سیستم حضور و غیاب شرکت متصل کرده و همزمان ورود و خروج کارمندان و پرسنل را نیز ثبت کند. در پارکینگ ها می توان قابلیت دیگری نیز اضافه کرد به این صورت که یک دوربین پلاک خوان در سمت ورودی و خروجی قرار داد که در هنگام ورود و خروج خودرو یک عکس ار خودرو گرفته و در کامپیوتر ذخیره شود. کاربرد آن برای جلوگیری از سرقت است. بر اساس کاربرد و محدودیت های هر پارکینگ درجه هوشمندسازی آن ها با همدیگر متفاوت هستند. سامانه هوشمند پارکینگ مزیت های زیادی دارد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
مزیت های هوشمندسازی پارکینگ
- بهینه سازی جایگاه پارک و امکان پارک اتومبیل های بیشتر در پارکینگ
- آسان سازی کنترل ترافیک شهری
- جلوگیری از اتلاف وقت سرنشینان خودرو
- محاسبه هزینه پارک خودرو و دریافت آن به صورت خودکار به وسیله RFID
- تامین امنیت و آسایش افراد
- امار دقیق از تعداد خودروهای موجود در پارکینگ
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- جلوگیری از سردرگمی سرنشینان برای یافتن فضای پارک
- عدم نیاز به نیروی انسانی جهت کنترل تردد خودروها
- دریافت انواع گزارش گیری
- جلوگیری از ورود خودرو غیر مجاز به پارکینگ
- جلوگیری از خروج خودرو از پارکینگ به عنوان مثال زمانی که سرنشین هزینه پارک خودرو را پرداخت نکرده باشد.
- امکان تعریف سناریوهای متفاوت براساس نیازهای کاربر