آیین «نخلبرداری» عصر عاشورا در شهرستان تفت
گیلونا/یزد آیین سنتی نخل برداری و عزاداری شهدای دشت نینوا عصر امروز؛ مصادف با عصر عاشورای حسینی در سراسر استان یزد از جمله حسینه شاه ولی شهرستان تفت برگزار شد.
مراسم نخلگردانی مانند همه مراسمهای مذهبی که در ایام عاشورا و محرم در سراسر کشور برگزار میشود، ریشه در اعتقادات مذهبی مردم دارد.
سبک اجرای هر مراسم مانند نخلگردانی تقریباً در تمامی کشور تا حدودی شبیه به هم میباشد؛ آنچه در نخل گردانی و مراسم اجرایی این رسم قدیمی در محرم مطرح است اجتماع یکپارچه و هماهنگی خاص مردم است.
بزرگترین نماد عزاداری استان یزد نخلبرداری عصر عاشورای شهرستان تفت است که ابعاد ملی و حتی جهانی دارد و تمام نقاط استان یزد و حتی از کشور برای شرکت در این مراسم حاضر میشوند.
نخل که در اصطلاح محلی به آن نقل هم گفته میشود در لغت فارسی به معنای تابوت است، وسیلهای چوبی است که دو طرف آن به صورت مشبک از چوب ساخته شده و به وسیله چوبهای دیگر به هم مرتبط و روی چهار تیر چوبی قرار دارد که به شکل درخت سرو که به عنوان نماد آزادگی شناخته میشود ساخته شده است.
نخل نزد عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) نمادی از تابوت حضرت سیدالشهدا (ع) است.
در روز عاشورا یکی از هیاتهای مذهبی وارد حسینیه شده در حالی که اعضای هیات میدوند با صدای بلند حسین، حسین میگویند و به زیر نخل رفته و آن را از جا بلند میکنند و در حسینیه می گردانند، در این زمان خیل عزاداران حسینی در حالی که نوحه خوانده میشود ، نخل را چند مرتبه دور حسینیه میگردانند و همزمان صدای اللهاکبر موذن در فضای اطراف طنینانداز میشود به صورت نمادین به تشییع پیکر شهدای دشت نینوا میپردازند.
مردم سوگوار پس از آن که نخل را به دور حسینیه گرداندند آن را در جای اولیه خود قرار میدهند و در حالی که به سر و سینه خود میزنند، فریاد حسین حسین آنها در حسینیه طنینانداز میشود.
نخل گردانی در حقیقت یک اجتماع یا همایش بزرگ اجتماعی- فرهنگی و دینی است.
به گزارش گیلونا قبل از آیین نخل برداری ، آیین های شبیه گردانی، تعزیه خوانی و زنجیرزنی و سینهزن برگزار میشود.
انتهای پیام