مولانا اسطوره و نماد فرهنگ ایرانی در جهان است/ همکاری بزرگان ادبیات و هنر در پروژه «دوازده»
حامد مختارانی در گفتوگو با آنا؛
حامد مختارانی، آهنگساز، رهبر ارکستر و نوازنده از آمادهسازی پروژه بزرگ فرهنگی «دوازده» براساس اشعار مولانا با همکاری بزرگان ادبیات، فرهنگ و هنر ایران خبر داد و گفت: این پروژه آلبوم موسیقی، مستند و آثار نقاشی را هم شامل میشود.
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حامد مختارانی آهنگساز، رهبر ارکستر ، نوازنده و از جمله هنرمندان توانمندی است که علاوه بر حوزه موسیقی در هنرهای تجسمی و گرافیک نیز فعالیت درخشانی دارد.
وی آثار بسیاری برای هنرمندان مطرح و ارکسترهای بزرگ داخلی و خارجی ساخته است و در حال حاضر مشغول تولید پروژه بزرگ فرهنگی با عنوان «دوازده» بر اساس اشعار مولانا و با همکاری بزرگان ادبیات، فرهنگ و هنر ایران است. این پروژه آلبوم موسیقی، مستند و آثار نقاشیخط را شامل میشود.
مختارانی به نیابت از اساتید و هنرمندان همکار در این آثار این پروژه را به تمام پارسی زبانان جهان و دوستداران حضرت مولانا تقدیم کرد، همچنین کلیه عواید مادی این آثار صرف کودکان سرطانی و بیماریهای خاص خواهد شد.
درباره این پروژه با حامد مختارانی به گفتوگو مشروح نشستیم که در ادامه میخوانید:
هدف از ساخت پروژه دوازده چیست و قرار است چه چیزی را برای مخاطب به ارمغان بیاورد؟
سال ۹۹ با همراهی جناب استاد نصرالله مدقالچی تصمیم گرفتیم اثری هنری در قالب دکلمه و موسیقی با محوریت اشعار حضرت مولانا تولید کنیم که کمتر در جایی از دنیا دیده و شنیده شده باشد و نهایتا تصمیم بر آن شد که در این اثر از نمادهای فرهنگ وهنر ایرانی استفاده گردد و نگاهی وسیع و بین المللی به این گنجینه ادبیات پارسی داشته باشیم. هدف اصلی ما میراث داری فرهنگی و ایجاد تعامل و شناساندن هرچه بیشتر این داشتهی غنی با مردمان عصر حاضر ایران و جهان بود چرا که این سرمایه بزرگ(مولانا) متعلق به فرهنگ ایران است و وظیفه همه ما ایرانیان پاسداری ازاین سرمایه های فرهنگیاست.
درباره جزئیات ساخت پروژه دوازده بفرمایید ؟
در بخش ساخت آلبوم موسیقی دوازده انتخاب اشعار از دیوان غزلیات شمس تبریز به تصحیح جناب استاد دکتر محمد رضا شفیعی کدکنی وانتخاب جناب استاد پروفسورسید حسن امین باتوجه به توالی مفهومی و سیر زندگانی مولانا انجام شد . من نیز بعد از چندماه پژوهش، بررسی و ایده پردازی، آهنگسازی این اثر را انجام دادم ، ضبط تمامی دوازده قطعه آلبوم با ساز نی و پیانو انجام شد. نوازندگی نی با خودم و ساز پیانو با هنرمند گرامی جناب رسول کرچی بود، سپس با صدای ماندگار استاد نصرالله مدقالچی اشعار ضبط شد.
در بخش تجسمی این پروژه ، دوازده تابلو خط با ابعاد کتیبه به قلم اینجانب ایده پردازی و اجرا شد که هر تابلو از لحاظ تصویری وحسی معادل شنیداری هر قطعه آهنگ است.
در بخش مستند این پروژه نیز نظرات و نگاه اندیشمندان ، اساتید ادبیات و هنرمندان مطرح گنجانده شده که با زیر نویس انگلیسی عرضه خواهد شد همچنین در بخش تصویر دو موزیک ویدیو و دو تریلر معرفی پروژه به زبان انگلیسی و فارسی ساخته شده است و نهایتا تمبر یادبود این اثر هم با همکاری اداره پست رونمایی میگردد. شایان ذکر است کلیه مجوزهای آلبوم و ویدیوها از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت شده است .
چرا اشعار مولانا را برای این پروژه انتخاب کردید؟
همه آثار بزرگان ادبیات ایران مانند ستاره میدرخشند. ولی به هرحال مولانا یک شخصیت جهان شمول تر از دیگر شخصیتهای ادبی ما است، خیلی از مردم دنیا ، هنرمندان و مشاهیر بین المللی این شاعر برجسته را میشناسند، ما در ابتدا کار را با مولانا آغاز کردیم و در پروژههای بعدی به آثار حافظ و سعدی می پردازیم. پس به آثار دیگر بزرگان هم توجه دارید !
بله بی شک پروژه «دوازده» شروع این هدف فرهنگی ماست. برای آثار بعدی انتخاب غزلیات دیوان حافظ و سعدی توسط استاد دکتر شفیعی کدکنی انجام شده که پس از رونمایی از پروژه «دوازده» نوبت به ساخت موسیقی و خوانش این اشعار با صدای عالیجناب مدقالچی خواهد رسید .
چرا اسم اثر دوازده انتخاب شد؟
عدد دوازده بسیار پر معناست مثل دوازده ساعت، دوازده صورفلکی، دوازده ماه سال و بسیاری ویژگیهای علمی و اساطیری دیگر و همینطور به تعداد قطعات در این آلبوم و تعداد تابلوهای نقاشیخط در این پروژه اشاره دارد.
درباره تابلوها قدری بیشتر توضیح دهید؟
هر قطعه آهنگ یک تابلو خط با مضمون شعرهمان قطعه دارد که با رنگ اکرلیک و قلم بسیار کوچک روی بوم نوشته شده و در برخی از تابلوها یک غزل بیش از چهل بار در خود تکرار شده است. در این تابلوها فقط از رنگ سفید و سیاه استفاده کردهام و ابعاد هر تابلو دویست در صدو سی سانتیمتر است. حال و هوا و فرم خطوط در هر تابلو باتوجه به ضرباهنگ و معنای شعر متفاوت است.
ویژگی های خاص این پروژه از نگاه شما چیست؟
به نظر من گرد هم آوردن بزرگان فرهنگ و هنر معاصر ایران در یک پروژه بسیار ویژگی خاصیاست که در کمتر اثری شاهد چنین ویژگی خواهیم بود ؛ نکته دیگر پرداخت همزمان یک اثر به شعر ، موسیقی ، نقاشی ،خط ،مستندسازی و … است.
ویژگی دیگر تلفیق ساز نی و پیانو و نوع هارمونی ها در آهنگسازیاست که تلفیقی از موسیقی شرق و غرب و نگاه بین المللی به موسیقی را در نظر داشتهایم و نهایتا شما در آثار تولید شده در ایران آلبوم دکلمه که خاصه برای دکلمه آهنگسازی مستقل انجام شده باشد را هم کمتر شاهد هستید وشاخصه ویژه دیگر صدای آشنا و عمیق استاد مدقالچی محسوب میشود.
آیا حامی مالی هم داشتید؟
خیر تا به اینجا کلیه مخارج تولیدات با بنده بوده و همینطور لطف اساتید و دوستان هنرمندم که با نگاه والای خودشان و بدون در نظر گرفتن مادیات همراهی و حمایت کردهاند که قدردان همه عزیزان هستم. ولی برای تولید تیراژ فیزیکی قابل قبول و همینطور رونمایی نیاز به اسپانسر خواهیم داشت، البته چند برند با ما صحبت کردند که با توجه به شاخصه ها و حضور بزرگان در این پروژه انتخاب اسپانسر خوشنام و موجه در سطح این کار قدری دشوار به نظر می رسد.
رونمایی از این اثر چگونه خواهد بود؟
ما درصدد هستیم چند مراسم رونمایی داشته باشیم، اول در تهران سپس در کرج، بعد در صورت هماهنگی در خوی (مزار شمس تبریزی) و بعد قونیه (مزار حضرت مولانا) اثر رونمایی خواهد شد.
برنامه کنسرت هم دارید؟
امیدوارم پس از رونمایی با همراهی جناب استاد مدقالچی و دوست هنرمندم جناب کرچی بتوانیم در ایران و کشورهای دیگر این کار فرهنگی را به اجرای زنده برسانیم.
نکته پایانی؟
ما هر روز از ناملایمت ها در عرصههای مختلف انتقاد میکنیم. ولی من اعتقاد دارم انتقاد کردن راحتترین و بی تاثیرترین عمل برای تغییر است و باید برای تغییر تلاش کرد. حال هر کس در هر توان و سطحی که هست. بنده هم به سهم خودم سعی کردم اثری را به جامعه تقدیم کنم . طبیعی هست که در اثر من هم جای نقص و انتقاد وجود داشته باشد ولی دلخوشم که تلاشم را کردهام و فقط منتقد نبودهام.