علمی و پزشکیکسب و کار ایرانی

ابزارها و سرویس‌های فیلتر شده یا تحریم شده برای کاربران ایران

فیلترینگ های 1401 اپلیکیشن ها و سایت های فیلتر شده در ایران

مدت هاست در ایران می بینیم اپلیکیشن های رایج در میان عموم افراد جامعه فیلتر می شوند. در صورتی که پلتفرم ها تابع قوانین ایران نباشد و یا محتوای آن ها با قوانین مغایرت داشته باشد در معرض فیلتر قرار می گیرند. اینجا در مورد تاریخچه اپلیکشن ها و شبکه های اجتماعی محبوب که در ایران فیلتر شده صحبت خواهیم کرد و از مزایای خرید اشتراک v2rayng خواهیم گفت.

فیلترینگ چیست؟ دلایل فیلترینگ در ایران چیست؟

فیلترینگ یا سانسور اعمال محدودیت در دسترسی به یک شبکه اینترنتی است. این محدودیت ها برای نظارت سازمان یافته و سرکوب های هدف دار همچون سانسور گفتار، ارتباطات عمومی و یا سایر اطلاعات بکار می رود. محتواهایی مانند پورنوگرافی، فحاشی، اطلاعات تهدید کننده امنیت ملی و بعضاً دیدگاه های سیاسی و مذهبی به طور عمومی فیلتر می شوند تا از گروه های آسیب پذیر مانند کودکان محافظت کنند، از تهمت و افترا جلوگیری شود و امکان جهت دادن به قشرهای مختلف در جامعه وجود نداشته باشد.

در ایران فیلترینگ بر اساس قوانین مجلس شورای انقلاب اسلامی اعمال می گردد. این سانسور و محدودیت ها از سال 1380 با ابلاغیه رهبر انقلاب شروع شد. در این اقدام دو اصل باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند، در ابتدا اصل آزادی بیان است و سپس حفظ ارزش های اسلامی نظام. هیچ کاربری اجازه ندارد به بهانه آزادی بیان اطلاعات غیر اخلاقی یا ضد ارزش های نظام را انتشار دهد.

پیش تر تعدادی از پلتفرم های خارجی ایران را تحریم کرده بودند! به این معنا که افراد با IP ایران امکان دسترسی به سایت ها را نداشتند. در دی ماه سال 1401 آمریکا طی بیانیه ای اعلام کرد تمام تحریم های اینترنتی را به نفع مردم ایران لغو کرده است. با مجوزهای جدید، کاربران ایرانی به همه بازی ها، نقشه ها، آنتی ویروس ها، کجت ها، پلتفرم های آموزشی، خدمات ابری و … دسترسی آزاد خواهند داشت. مهم ترین تغییرات در این مجوز، حذف شرط استفاده شخصی از ابزار است؛ از این به بعد شرکت ها نیز در دسترسی آزاد هستند.

اینستاگرام

گوگل پلی

این فروشگاه اپلیکیشن تا اوت 2013 از طرف گوگل در ایران فیلتر بود و کاربران برای استفاده باید از روش های خاصی جهت دور زدن تحریم ها استفاده می کردند. در نهایت شرکت گوگل در بیانیه ای اعلام کرد که توسعه دهندگان می توانند نرم افزارهای خود را در اختیار کاربران ایرانی نیز قرار دهند. در سال 2014 تحریم گوگل پلی برای ایران برداشته شد. طی اعتراضات مردمی سال 1401 گوگل پلی نیز در لیست سایت های فیلتر شده در ایران قرار گرفت، اما اینبار توسط خود ایران برای کاربرای ایرانی فیلتر شد.

واتس اپ

فیسبوک

وایبر

Viber در ابتدا برای رقابت مستقیم با اسکایپ وارد بازار شد. تالمون مارکو این نرم افزار چند سکویی را سال 2010 ارائه کرد. این نرم افزار بنفش دوست داشتنی امکاناتی جدید داشت! نسخه ویندوز وایبر فضایی کابردی را برای اعضا به وجود آورد.

تا سال 1393 تعداد کاربران ایرانی این شبکه حدودا 10 میلیون بود! به طور کلی 17% اعضای وایبر را ایرانیان تشکیل می دهند. ایران بیشتر بازدید کننده را از وایبر دارد و این نشان دهنده علاقه ایرانی ها به این شبکه اجتماعی است
در نهایت اردیبهشت سال 1393 وایبر از دسترس ایرانیان خارج شد. مسئولان ایرانی دلیل فیلتر وایبر را انتشار محتوای نامناسب توسط برخی از اعضا که ممکن است اهداف خاصی داشته باشند عنوان کردند. با توجه به اسرائیلی بودن مالک، این شبکه کم کم محبوبیت خود را میان ایرانیان از دست داد و کاربران به سمت واتساپ گرایش پیدا کردند.

تلگرام

یوتیوب

Youtube پلتفرم اشتراک ویدیو به صورت آنلاین است که در سال 2005 ایجاد شد. یوتیوب دومین وبگاه اجتماعی پربازدید جهان است که اکنون روزانه 1 میلیون دلار درآمد دارد. این شبکه اجتماعی با 2 میلیارد کاربر ثبت شده علاوه بر درآمدی که خود از طریق تبلیغات دارد، برای کاربرانی که محتوا تولید می کنند نیز درآمد مشخصی در نظر گرفته.
فیلتر یوتیوب در ایران از سال 2006 شروع شد. همچنان ایرانیان بسیاری با دور زدن قوانین در این شبکه محتوا تولید می کنند و در آمد دارند؛ به جرأت می توان گفت بیشتر کاربران ایرانی برای دستیابی به آموزش با کیفیت سراغ همین شبکه می آیند.

توییتر

Twitter یک شبکه ارائه دهنده خدمات مینی بلاگ است. کاربران پیام های متنی با حداکثر 280 کاراکتر به اشتراک می گذارند. توییتر در سال 2006 شروع به کار کرد و با شعار «چه کار می کنید» به جهان معرفی شد. چند سال بعد بیشتر از 100 میلیون کاربر داشت! اکنون توییتر با بیش از 350 میلیون کاربر فعال امکان دارد به مالکیت ایلان ماسک درآید.
بررسی ها نشان داده در سال 1399 این شبکه اجتماعی حدودا 2 میلیون کاربر ایرانی داشته است.

غالبا توییتر یک شبکه ارتباطی بین کنشگران و خبرنگاران محسوب می شد اما بعدها از نظر تعداد و تنوع کاربران رشد چشمگیری داشت. توییتر از جمله شبکه هایی بود که در ایران بعد از انتخابات سال 88 به طور کامل فیلتر شد. گفتنیست پس از فیلتر تلگرام با رواج استفاده از فیلتر شکن ها همچنان به تعداد کاربران ایرانی توییتر اضافه می شد.

وی چت

لینکدین

Linkedin شبکه اجتماعی، تجاری، تحصیلی و اشتغال محور است. این پلتفرم سال 2003 در آمریکا راه اندازی شد. محبوب ترین شبکه اجتماعی برای یافتن شغل و شبکه سازی حرفه ای در سطح جهانی اکنون لینکدین است. این شبکه اجتماعی امکانی را فراهم کرده که افراد در آن برند سازی شخصی انجام دهند. در سال 2020 آمار کاربران لینکدین را بیش از 690 میلیون اعلام کردند.

با توجه به این که لینکدین از معدود شبکه های اجتماعی بین المللی فیلتر نشده در ایران بود، بسیاری از متخصصان ایرانی نیز در این شبکه فعالیت داشتند. در پی نابسامانی های سال 1401 لینکدین همراه چند شبکه اجتماعی دیگر فیلتر شد! کاربران عملا فقط با فیلتر شکن دسترسی داشتند. پس از مدتی لینکدین در ایران رفع فیلتر شد.

نت فلیکس

netflix یک پلتفرم تولید محتوای فیلم و ویدیو است که کاربران با پرداخت مبلغ ناچیزی به عنوان اشتراک ماهیانه، می توانند به آرشیو آن دسترسی پیدا کنند. نت فیلکس از سال 1997 و با اجاره DVD کار خود را شروع کرد. مقر اصلی شرکت در کالیفرنیا می باشد و موسسان این شبکه رید هستینگز و مارک راندولف هستند. اکنون کاربران نت فلیکس را بیش از 200 میلیون تخمین می زنند و بزرگترین شرکت سرگرمی/رسانه است. نت فلیکس تنها پس از 1 روز از اعلام ارائه خدمات به ایرانیان فیلتر شد!

لیست پلتفرم هایی که در سال 1401 فیلتر شدند

نوع پلتفرم نام پلتفرم
شبگه اجتماعی اینستاگرام
شبکه پیام رسان فوری واتس اپ
پخش محتوای چند رسانه ای گوگل پلی
شبکه اجتماعی لینکدین
شبکه اجتماعی اسکایپ
سایت اینترنت ماهواره ای استارلینک
بازی کلش اف کلنز
ارائه نرم افزار مایکروسافت
بازی ویدیوئی ایکس باکس
موتور جستجو بینگ
فروشگاه نرم افزار گوگل پلی
کتابخانه آنلاین فیلم و سریال نت فلیکس