علمی و پزشکیکسب و کار ایرانی

از فواید و کاربردهای فوق العاده آب اکسیژنه چه می دانید؟

قیمت فروش و خرید آب اکسیژنه | کاربرد آب اکسیژنه چیست؟

این مقاله شامل اطلاعات مفید و کاربردی درباره خرید آب اکسیژنه، ویژگی‌ها، خواص و کاربرد و موارد مصرف گوناگون آن است. همچنین اگر تصمیم به خرید آب اکسیژنه دارید، برای آگاهی یافتن از قیمت خرید و فروش آب اکسیژنه در بازار مواد شیمیایی می‌توانید از لیست پیشنهادی فروشندگان آب اکسیژنه در انتهای مقاله استفاده نمایید.

حجم محصول، درصد خلوص، نرخ ارز و شرکت تولیدکننده به طور کلی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت مواد شیمیایی هستند؛ قیمت آب اکسیژنه نیز تحت تاثیر این موارد است.  پراکسید هیدروژن در اثر تماس با هوا یا آب به سرعت و به راحتی تجزیه می شود بنابراین ایمن تر از مواد شیمیایی کلردار است.

حقایقی در رابطه با آب اکسیژنه و قیمت خرید و فروش

آب اکسیژنه در سال ۱۹۱۸ توسط تنارد کشف شد. این ترکیب ساده ترین پراکسید (ترکیبی با پیوند منفرد اکسیژن – اکسیژن) موجود و یک ترکیب ناپایدار است که در حضور نور به آرامی تجزیه می شود. به دلیل بی ثباتی، پراکسید هیدروژن معمولاً با یک تثبیت کننده در یک محلول اسیدی ضعیف در بطری تیره رنگ ذخیره می شود. اگر این سوال برای شما پیش آمده که آب اکسیژنه اسید است یا باز، در جواب آن به شما می گوییم که این ترکیب یک اسید ضعیف است.

پراکسید هیدروژن در سیستم های بیولوژیکی از جمله بدن انسان نیز یافت می شود. آنزیم هایی که از پراکسید هیدروژن استفاده می کنند و یا آنرا تجزیه می کنند به عنوان پراکسیداز طبقه بندی می شوند. مبحث آب اکسیژنه چیست علوم ششم توضیحات کاملی در رابطه با این ماده ارائه می دهد.

نقطه جوش H2O2 تقریبا ۱۵۰.۲ درجه سانتی گراد (۳۰۲.۴ درجه فارنهایت) است که ۵۰ درجه سانتی گراد (۹۰ درجه فارنهایت) بالاتر از آب است. البته در عمل گرم شدن تا این دما باعث تجزیه حرارتی بالقوه انفجاری پراکسید هیدروژن خواهد داشت. این ترکیب ممکن است در دمای پایین و تحت فشار کم به صورت ایمن تقطیر شود.

ساختار آب اکسیژنه

پراکسید هیدروژن (H2O2) یک مولکول غیر مسطح با تقارن C2 (پیچ خورده) است که اولین بار توسط Paul-Antoine Giguère در سال ۱۹۵۰ با استفاده از طیف سنجی مادون قرمز نشان داده شد. اگرچه پیوند O − O یک پیوند منفرد است، اما مولکول دارای یک مانع چرخشی نسبتاً بالا (۴۵/۲۹ کیلوژول در مول) است. تقریباً ۱۰۰ درجه زاویه دو طرفه بین دو پیوند O-H باعث کایرال شدن مولکول می شود. H2O2 کوچکترین و ساده ترین مولکولی است که انانتیومری را به نمایش می گذارد.

ساختارهای مولکولی H2O2 در حالت گازی و بلوری به طور قابل توجهی متفاوت است. این تفاوت به اثرات پیوند هیدروژن نسبت داده می شود که در حالت گازی وجود ندارد.

روش تولید آب اکسیژنه

امروزه پراکسید هیدروژن تقریباً به طور انحصاری توسط فرآیند آنتراكینون تولید می شود که شركت شیمیایی آلمان BASF در سال ۱۹۳۹ آن را تولید و ثبت كرد. در این واکنش در حضور اکسیژن، آنترا هیدروکینون تحت اکسیداسیون قرار می گیرد و اتم های هیدروژن ناپایدار گروه های هیدروکسی به مولکول اکسیژن منتقل می شوند تا پراکسید هیدروژن تولید کرده و آنتراکینون را بازسازی کنند.

آب اکسیژنه همان وایتکس است؟

وایتکس یا هیپوکلریت سدیم محلولی حاوی ۱۰ تا ۱۶ درصد هیپوکلریت سدیم (Nacl) در آب به رنگ زرد است که به عنوان گند زدا، بو زدا، رنگ زدا و سفید کننده مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب به علت تولید کلر آزاد دارای خاصیت ضدعفونی کننده می باشد. این ماده ناپایدار است و به تدریج در اثر نور و حرارت خاصیت خود را از دست می دهد. بنابراین وایتکس و آب اکسیژنه دو ترکیب کاملا متفاوت هستند. وایتکس در برخی موارد خصوصا ضدعفونی کردن سطوح می تواند جایگزین آب اکسیژنه باشد.

طرز تهیه آب اکسیژنه ۳ درصد

طرز تهیه آب اکسیژنه در منزل به این صورت است که ابتدا آب اکسیژنه موجود در بازار که معمولا با غلظت ۳۵% فروخته می شود را خریداری کرده و آنرا برای استفاده به عنوان ضدعفونی کننده به آب اکسیژنه ۳ درصد تبدیل می کنیم. برای این منظور آب اکسیژنه ۳۵ درصد را به نسبت ۱ به ۱۰ با آب مخلوط می کنیم. برای رقیق سازی بهتر است آب مقطر استفاده کنید زیرا آب شرب دارای برخی ناخالصی های تاثیرگذار است. توجه داشته باشید که این ماده به شدت خورنده است و برای کار کردن با آن حتما باید از دستکش و عینک محافظ استفاده نمائید. آب اکسیژنه برای پوست نیز خورنده است و هنگام کار با آن جوانب احتیاط را رعایت نمائید.

مواد شیمیایی مرتبط با آب اکسیژنه

  • آب ژاول
  • هیدرو سولفیت سدیم
  • پودر کلر

مهمترین کاربرد آب اکسیژنه

اصلی ترین کاربرد آب اکسیژنه سفیدکردن کاغذ است و در حدود ۶۰٪ از تولید پراکسید هیدروژن در جهان برای این هدف استفاده می شود. دومین کاربرد عمده صنعتی این ترکیب تولید پرکربنات سدیم و سولفات سدیم است که به عنوان سفید کننده های ملایم در مواد شوینده لباس استفاده می شود.

این ماده در تولید پراکسیدهای آلی مختلف مورد استفاده قرار می گیرد که دی اکسید دی بنزوئیل نمونه ای با حجم بالا است. این ماده در پلیمریزاسیون، به عنوان ماده سفید کننده آرد و برای درمان آکنه استفاده می شود. اسیدهای پراکسی مانند اسید پراستیک و اسید متا کلروپراکسی بنزوئیک نیز با استفاده از پراکسید هیدروژن تولید می شوند. از این ماده برای ایجاد مواد منفجره مبتنی بر پراکسید آلی، مانند پراکسید استون استفاده شده است.

از پراکسید هیدروژن در برخی فرآیندهای تصفیه فاضلاب برای حذف ناخالصی های آلی استفاده می شود. H2O2 می تواند ترکیبات گوگرددار موجود در زباله ها را اکسید کند و بوی آنها را کاهش دهد.

پراکسید هیدروژن دارای کاربردهای خانگی مختلفی است و در درجه اول به عنوان یک ماده تمیز کننده و ضد عفونی کننده استفاده می شود. این ترکیب برای سفید شدن دندان نیز استفاده می شود و در ترکیب بیشتر خمیردندان های سفید کننده وجود دارد.

بهتر است بدانید

برخی از باغبانان و استفاده کنندگان از روشهای کشت هیدروپونیک از محلول پراکسید هیدروژن ضعیف در محلولهای آبیاری استفاده می کنند. تجزیه خود به خود این ترکیب، اکسیژن آزاد می کند که رشد ریشه گیاه را افزایش می دهد و به درمان پوسیدگی ریشه (مرگ ریشه سلولی به دلیل کمبود اکسیژن) و انواع دیگر آفات کمک می کند.

همچنین از پراکسید هیدروژن در آبزی پروری برای کنترل مرگ و میر ناشی از میکروب های مختلف استفاده می شود. این ترکیب در پزشکی به عنوان یک ماده ضد میکروب و ماده اکسید کننده استفاده می شود. همچنین از آن به عنوان ضد عفونی کننده OTC برای پاکسازی زخم ها استفاده می شود.

آگاهی از قیمت، آب اکسیژنه را از کجا بخریم؟

پراکسید هیدروژن معمولاً به عنوان محلول در آب در دسترس است. برای مصرف کنندگان، این ترکیب معمولاً با غلظت ۳ و ۶ درصد وزنی در داروخانه ها در دسترس است. غلظت ها گاهی اوقات بر حسب حجم گاز اکسیژن تولید شده توصیف می شوند.

برای استفاده آزمایشگاهی، محلول های ۳۰ درصد وزنی رایج ترین هستند. گریدهای تجاری از ۷۰ تا ۹۸ نیز موجود است اما به دلیل پتانسیل بالای محلول های بیش از ۶۸ برای تبدیل کامل به بخار و اکسیژن این گریدها به طور بالقوه خطرناک تر هستند و در دسترس همه نمی باشند.

این ترکیب را می توان در غلظت های مختلف از شرکت های تولید و توزیع مواد شیمیایی تهیه نمود و آب اکسیژنه داروخانه در غلظت ۳% موجود است که بیشتر برای ضدعفونی کردن سطوح عرضه می گردد.

تجزیه آب اکسیژنه فیزیکی است یا شیمیایی؟

پراکسید هیدروژن از نظر ترمودینامیکی ناپایدار است و به سرعت به آب و اکسیژن تبدیل می شود که یک تغییر شیمیایی است. پراکسید هیدروژن همچنین می تواند توسط آنزیم کاتالاز از نظر بیولوژیکی تجزیه شود. تجزیه پراکسید هیدروژن اکسیژن و گرما را آزاد می کند. این مسئله می تواند خطرناک باشد زیرا ریختن پراکسید هیدروژن با غلظت بالا بر روی یک ماده قابل اشتعال می تواند باعث آتش سوزی فوری شود.

کاربردهای رایج آب اکسیژنه یا پراکسید هیدروژن

کاربردهای رایج آب اکسیژنه یا پراکسید هیدروژن شامل موارد بسیار زیادی از کمک های اولیه و مراقبت های شخصی گرفته تا تمیز کردن و ضدعفونی کردن سطوح و مناطق پر رفت و آمد می شود. آب اکسیژنه را می توان در اکثر جعبه های کمک های اولیه خانگی یافت کرد. اما این ماده شیمیایی در فعالیت ها و مناطقی از جمله لباسشویی، باغبانی، برآورده کردن نیازهای حیوانات خانگی، آشپزخانه ها و موارد دیگر نیز کاربرد دارد. هدف اصلی پراکسید هیدروژن تمیز کردن، ضدعفونی کردن یا سفید کنندگی است. برخی از کاربردهای این ماده شیمیایی در صنایع مختلف عبارتند از:

·         موارد استفاده در آشپزخانه

در آشپزخانه می توان از آب اکسیژنه برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن پیشخوان ها، ماشین ظرفشویی، سطل های زباله و ظروف آشپزی استفاده کرد. همچنین می توان از آن برای شستن سبزیجات نیز استفاده کرد که به افزایش عمر مفید این محصولات کمک می کند.

شیشه و چینی

پراکسید هیدروژن را می توان رقیق کرد و برای براق کردن سطوح شیشه ای از جمله آینه ها بدون ایجاد لکه استفاده کرد. همچنین می توان از آب اکسیژنه برای تمیز کردن و سفید کردن سطوح چینی نیز استفاده کرد تا به رنگ اصلی خود را بازگرداند.

·         پزشکی

معمولا از پراکسید هیدروژن به عنوان یک ضد عفونی کننده برای درمان زخم های جزئی برای جلوگیری از عفونت استفاده می شود. همچنین می توان از آن به عنوان دهانشویه، برای از بین بردن باکتری های عامل بوی بد و سفید کردن دندان ها نیز استفاده کرد.

ضدعفونی کننده دست

به دلیل توانایی آن در از بین بردن باکتری ها، آب اکسیژنه اغلب به عنوان یک ماده در ضدعفونی کننده های دست استفاده می شود. پراکسید هیدروژن همچنین یک عنصر کلیدی در فرمول ضدعفونی کننده های دست مورد تایید سازمان WHO و FDA است که برای تولید دسته ای بزرگ و کوچک ضدعفونی کننده های مایع دست استفاده می شود.

·         کاربردهای صنعتی

حدود ۵۰ درصد از تولید آب اکسیژنه در جهان در سال ۱۹۹۴ برای سفید کردن خمیر و کاغذ استفاده می شده است. این ماده شیمیایی به عنوان یک جایگزین بی خطر برای محیط زیست برای سفید کننده های مبتنی بر کلر در نظر گرفته می شود. بنابراین استفاده از آن در صنعت روز به روز رو به افزایش است.

سایر کاربردهای صنعتی عمده برای این ماده شیمیایی، شامل ساخت سدیم پرکربنات و سدیم پربورات است. از این محصولات به عنوان سفید کننده ملایم در شوینده های لباسشویی استفاده می شود. آب اکسیژنه در تولید پراکسیدهای آلی خاص، مانند دی بنزوئیل پراکسید که در پلیمریزاسیون و سایر فرآیندهای شیمیایی استفاده می شود، نیز کاربرد دارد. از آب اکسیژنه در تولید اپوکسیدهایی مانند اکسید پروپیلن نیز استفاده می شود. در صنعت متالوژی آب اکسیژنه را برای تولید کارو اسید (Caro’s acid)، برای مصارف زیر استفاده می کنند:

     استخراج اورانیوم

اورانیوم از طریق شستشو با کارو اسید استخراج می شود و در این روش اورانیوم نامحلول به اورانیوم محلول تبدیل می گردد. همچنین در محیط اسیدی هیدروژن پراکسید با محلول اورانیوم (VI) واکنش می دهد و رسوبات اورانیم پراکسید تولید می شود که از این روش برای خالص سازی اختصاصی اورانیوم استفاده می شود.

    اکسیداسیون یونهای فلزی

یونهای فلزی زیادی از جمله Mo, V, Cr, Fe, Mn, Se, As  می توانند به وسیله اسید کارو به بالاترین ظرفیت اکی والانی خود اکسید شود.

    خالص سازی یون کبالت

کبالت (II) در حضور یونهای نیکل و منگنز در محلولهای اسیدی و با کنترل pH  با کمک  اسید کارو و با کنترل pH ، به کبالت (III) اکسید شده  و به طور انتخابی ترسیب می شود. سپس هیدروکسید کبالت (III) در حضور محلول اسیدی آب اکسیژنه به یونهای کبالت (III) تبدیل می شود.

     استخراج طلا

آب اکسیژنه به عنوان یک منبع اکسیدان در زمان استخراج طلا،  سرعت استخراج و مقدار طلای استخراجی را افزایش می دهد به علاوه برای لیچینگ طلا به شکل کلسیم پراکسید و همچنین برای حذف یونهای سانید که در پساب صنعتی استخراج طلا وجود دارد نیز از آب اکسیژنه استفاده می شود.

از آب اکسیژنه در صنایع کاغذ و سلولزی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در پروسه بازیافت کاغذ به منظور از بین بردن رنگ جوهر و همچنین برای از بین بردن رنگ زرد چوب برای تولید کاغذ از چوب، از آب اکسیژنه استفاده می شود.

آب اکسیژنه را از کجا بخریم؟

شما می توانید آب اکسیژنه را با درصد های مختلف از فروشگاه های اینترنتی و داروخانه های معتبر خریداری کنید.

قیمت آب اکسیژنه بر اساس درصد این ماده شیمیایی متفاوت است. قیمت آب اکسیژنه گرید صنعتی (۳۵%)، ۱۱۰ هزار تومان برای ۲.۵ لیتر و ۸۴۰ هزار تومان برای ۲۰ لیتری آن است. این قیمت ها بسته به فاکتورهایی مانند تغییر قیمت دلار می تواند تغییراتی داشته باشد. بنابراین برای اطلاع از قیمت آن می توانید به سایت های اینترنتی فروش محصولات شیمیایی مراجعه کنید.

جایگزین آب اکسیژنه چیست؟

محصولات مختلفی به عنوان جایگزین برای آب اکسیژنه وجود دارد. برخی از این جایگزین ها عبارتند از:

بنزیل پراکسید دارای خواص ضد باکتریایی مانند آب اکسیژنه است. از این ترکیب شیمیایی می توانید به عنوان جایگزین آب اکسیژنه در درمان آکنه استفاده کنید. همچنین از روغن های خاص یا گلیسیرین یا یک قطره گوش OTC می توانید به عنوان جایگزین برای آب اکسیژنه برای شستشو گوش استفاده کنید.

طرز تهیه آب اکسیژنه در منزل

تهیه آب اکسیژنه در منزل به روش های مختلفی امکان پذیر است. شما می توانید با انجام هر یک از این روش ها این ماده شیمیایی پرکاربرد را در منزل خود تهیه کنید. در ادامه ما برای شما تعدادی از این روش ها را ارائه داده ایم. بنابراین با ما همراه باشید.

روش اول طرز تهیه آب اکسیژنه در منزل

در این روش شما نیاز به مواد اولیه، از جمله باریم پراکسید، سولفوریک اسید، باریم کربنات و یخ دارید. برای ساخت آب اکسیژنه شما باید مقداری اسید سولفوریک را درون یک ظرف بریزید و به آرامی به آن باریم کربنات اضافه کنید. این کار را باید درون یک حمام یخ انجام دهید. با این عمل شما رسوب باریم سولفات و آب اکسیژنه را دارید. با استفاده از صافی رسوب را جدا کنید. مایع باقی مانده پراکسید هیدروژن است.

روش دوم طرز تهیه آب اکسیژنه در منزل

در این روش شما نیاز به مواد اولیه، از جمله باریم پراکسید و سولفوریک اسید دارید. برای انجام این فرآیند شما ابتدا باید مقداری باریم پراکسید را درون یک ظرف ریخته و به آن مقداری آب اضافه کنید. آن را به خوبی بهم زده، تا خمیر یک دستی را بدست آورید. سپس درون یک ظرف دیگر مقداری سولفوریک اسید ریخته و درون حمام آب یخ قرار می دهیم. سپس کم کم خمیر باریم پراکسید را به اسید خود اضافه می کنیم و بهم می زنیم. در انتها محلول بدست آمده را صاف کنید. مایع به دست آمده، آب اکسیژنه است.

ویژگی آب اکسیژنه چیست؟

آب اکسیژنه دارای ویژگی های بسیار زیادی است. این ماده شیمیایی یک مایع تقریبا شفاف و کم رنگ در حالت خالص است. هیدروژن پراکسید، بویی شبیه اسید نیتریک دارد. پراکسید هیدروژن ویسکوزیته ای بالاتر از آب دارد و چگالی آن حدود ۴۰ درصد از آب بیشتر است.

فرم غلیظ خالص پراکسید هیدروژن در حدود ۱۵۰ درجه سانتی گراد به جوش می آید. اما در این دما دچار تجزیه حرارتی و واکنش انفجاری می شود. به همین دلیل است که آب اکسیژنه، معمولا به شکل رقیق ذخیره می شود. همچنین برای جلوگیری از واکنش آن با نور، آن را در ظروف تیره رنگ نگهداری می کنند.

باید به خاطر داشت که ما هیچ دانش عملی در مورد نقطه جوش آب اکسیژنه نداریم. این دما فقط یک دمای فرضی است. زیرا پراکسید هیدروژن قبل از رسیدن به نقطه جوش منفجر می شود. آب اکسیژنه ماهیتی اسیدی دارد و یک عامل اکسید کننده بسیار قوی است. از دیگر ویژگی های آب اکسیژنه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هیچ اثری از باقی مانده مواد شیمیایی باقی نمی گذارد
  • بوهای ناشی از گاز سولفید هیدروژن را از بین می برد
  • زیست تخریب پذیر است
  • آب و خاک را آلوده نمی کند
  • اگر آن را در سیستم های آبیاری اعمال کنید، رسوبات آلی را از آنها پاک می کند.
  • با تولید رادیکال‌های آزاد به عنوان یک ضدعفونی ‌کننده سطح عمل می‌ کند.

آب اکسیژنه خوراکی چیست

آب اکسیژنه زیر ۳% را در گرید خوراکی دسته بندی می کنند. از این گرید برای تهیه دهان شویه استفاده می شود. خوردن مقدار کمی از این ماده شیمیایی خطری ندارد. اما خوردن مقدار زیاد آن، می تواند عوارض جانبی برای سلامتی داشته باشد. بنابراین بهتر است از خوردن آب اکسیژنه اجتناب کنید.

قیمت آب اکسیژنه

قیمت خرید و فروش آب اکسیژنه برحسب درصد آن در بازار متفاوت است و شما می توانید از طریق شرکت های معتبری که در ادامه معرفی می شوند، با بهترین قیمت، اقدام به خرید آب اکسیژنه نمایید. همانطور که گفته شد درصد خلوص مواد شیمیایی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت آن ها هستند. در مورد آب اکسیژنه نیز شرایط به همین صورت است. برند شرکت تولیدکننده نیز عامل مهم دیگری در تعیین قیمت آب اکسیژنه است.

بهترین مرکز فروش ‌آب اکسیژنه

یکی از مهمترین دغدغه های فعالان حوزه شیمیایی، خرید آب اکسیژنه از یک فروشنده معتبر، باسابقه و قابل اطمینان است. با هدف افزایش اعتماد بین فروشندگان و خریداران از کیفیت محصول موردنظر در فرایند خرید آب اکسیژنه، ما به عنوان مرجع مواد شیمیایی در ایران، انواع مختلف آب اکسیژنه را که شامل موارد زیر است در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.

آب اکسیژنه ترک

آب اکسیژنه ترک یکی از مواد پرکابردی است که به عنوان یک کاتالیزور به برخی از واکنش های شیمیایی برای تسریع انجام واکنش کمک می کند به همین دلیل اغلب در صنایع و آزمایشگاه های تحقیقاتی استفاده می شود. شهرت آب اکسیژنه ترک به این دلیل است که تنها ماده میکروب کشی است که از اکسیژن و آب تشکیل شده و دارای کاربردها و فواید بی شماری است.

این محصول به عنوان یک ماده پاک کننده و ضد عفونی کننده و جایگزینی مناسب برای سفید کننده ها برای اهداف نظافتی تولید و به بازارعرضه شده است. این ماده همچنین به عنوان سالم ترین و باکیفیت ترین ضدعفونی کننده طبیعی در نظر گرفته شده است که  درجه مواد غذایی آن غلظت سه درصد دارد و درصد باقی مانده آن آب است.

آب اکسیژنه پاشا ترکیه

آب اکسیژنه پاشا ترکیه یک مایع بی رنگ تا آبی کم رنگ است که دارای بوی تند و زننده ای است. این ماده نسبت به آب کمی سنگین تر و چسبناک تر است و بسیار شبیه آب است. این ماده شیمیایی به عنوان یک آنتی اکسیدان اثر تخریب کننده ای دارد و آلودگی ها و انواع عوامل بیماری زا را به راحتی از بین می برد.

آب اکسیژنه دارای خواص ضدعفونی کننده بالایی است اما کاملا با مایع سفید کننده (وایتکس) متفاوت است. آب اکسیژنه پاشا ترکیه به صورت گرید صنعتی ۳۵ تا ۵۰ درصد و گرید خوراکی ۳۵ تا۵۰ درصد تولید و در بازار به فروش می رسد. این آب اکسیژنه باکیفیت بطور گسترده در صنایع مختلف، مصارف خانگی و در تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی و داروسازی و پزشکی اغلب به عنوان یک عامل ضدعفونی کننده استفاده می شود.

آب اکسیژنه ایرانی

آب اکسیژنه ایرانی مایعی بی رنگ و یک ترکیب معدنی ساده با غلظت های متفاوت است که در غلظت های بسیار کم اغلب در منازل یافت می شود. این ماده برای مصارف خانگی به کار برده می شود و غلظت های بالا در صنایعی مانند نساجی، فوم و سوخت موشک استفاده می شود. آب اکسیژنه که نام دیگر آن پراکسید هیدروژن با فرمول H2O2 است، از مولکول های آب و یک اتم اکسیژن اضافی تشکیل شده است که در دمای اتاق رنگ آن مایل به رنگ آبی است.

این ماده از گذشته تا تاکنون کاربرد و مصارف بسیار زیادی داشته است و در برخی موارد نیز موجب کاهش آلودگی محیط زیست می شود. در صنایع شیمیایی یک ماده پرکاربرد و محبوب است و به شیوه ای ایمن تر، کارآمدتر و ابتکاری استفاده می شود. استفاده از آب اکسیژنه و مشتقات آن فقط  به عنوان سفیدکننده سنتی یا تولید مواد شیمیایی دارویی محدود نمی شود، بلکه این ماده شیمیایی در بسیاری از صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

آب اکسیژنه صنعتی

آب اکسیژنه صنعتی به صورت یک ماده حلال بی رنگ و بسیار ناپایدار به عنوان ضدعفونی کننده استفاده می شود. این آب اکسیژنه در غلظت های بین ۳۵% تا ۶۰% تولید و در بسته بندی های پلاستیکی و شیشه ای به بازار عرضه می شود. آب اکسیژنه صنعتی به چندین روش تولید می شود اما اصلی ترین روش تولید آن در جهان اکسیداسیون آنتراهیدروکینون نام دارد.

این ترکیب اغلب در استخراج اورانیوم، اکسیداسیون یونهای فلزی، خالص سازی یون کبالت، استخراج طلا، صنایع کاغذ و سلولزی و.. مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این آب اکسیژنه برای ضدعفونی کردن دست ها و یا پوست جانوران مناسب نیست و از نوع صنعتی آب اکسیژنه فقط می توانید برای ضدعفونی کردن سطوح استفاده کنید.

آب اکسیژنه خوراکی

آب اکسیژنه خوراکی یک مایع بی رنگ و کمی چسبناک تر از آب است که به عنوان اکسید کننده، سفید کننده و ضد عفونی کننده در صنایع مختلف استفاده می شود. این ترکیب معمولا در غلظت های ۳۵% تا ۵۰% در گرید خوراکی و دارویی تهیه و به بازار به فروش می رسد.

هزینه تولید این نوع آب اکسیژنه بسیار بالاست و معمولا در کارخانجات محصولات تترایک تهیه می شود. آب اکسیژنه خوراکی به عنوان یک ضدعفونی کننده ضعیف برای جلوگیری از عفونت در زخم ها، خراشیدگی ها و بریدگی ها به کار می رود و همچنین در داروسازی و خصوصا در تولید داروهای سرماخوردگی و در لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات مو نیز اغلب مورد استفاده قرار می گیرد.

خطرات آب اکسیژنه (هیدروژن پراکسید):

تاثیرات بحرانی بالقوه روی سلامتی:

بسیار خطرناک در صورت تماس پوستی (حساسیت زا)، تماس چشمی (حساسیت زا). خطرناک در صورت تماس پوستی (خورنده، نفوذ کننده)، تماس چشمی (خورنده)، در صورت بلع . کمی خطرناک در صورت استنشاق (محرک شش). مایع یا اسپری می تواند بافت را تخریب کند بخصوص روی غشای مخاطی چشم ها، دهان و محفظۀ استنشاق. تماس پوستی می تواند سوختگی ایجاد کند.

استنشاق اسپری ممکن است باعث ایجاد حساسیت شدید در محیط استنشاق مانند سرفه، خفگی یا تنگی نفش شود. تاثیر طولانی مدت، سوختگی در پوست و زخم ایجاد می کند. تاثیر طولانی مدت می تواند حساسیت در تنفس ایجاد کند. سوختگی چشم ها از طریق سرخ شدن، آبریزش و خارش قابل تشخیص است. سوختگی پوست از طریق خارش، رد افتدان، یا در مواقعی تاول قابل تشخیص است.

آب اکسیژن می تواند ریه ها را تحریک کند . تماس های مکررممکن است سبب بروشیت شود که با سرفه ، خلط وکوتاهی تنفس همراه است . تماس طولانی مدت گاهی باعث سفیدی موقت پوست و احساس سوزش می شود . غلظتهای بالاترمی تواند سبب راش پوستی قرمزی و تاول شود .

کمک های اولیه:

تماس چشمی:

در صورت وجود لنز در چشم آن را بر دارید. در صورت تماس به سرعت چشم ها را با مقدار زیادی آب برای حداقل 15 دقیقه شستشو دهید. آب سرد ممکن است بهتر باشد. سریعا تحت معالجه پزشکی قرار بگیرید.

تماس پوستی:

در صورت تماس، به سرعت محل را با مقدار زیادی آب برای حداقل 15 دقیقه شستشو دهید و لباس ها و کفش های آلوده را در بیاورید. پوست حساسیت داده را با پماد پوشش دهید. از آب سرد استفاده کنید. لباس ها و کفش ها را قبل از پوشیدن بخوبی بشورید. سریعا تحت معالجه پزشکی قرار بگیرید.

تماس های پوستی جدی:

با صابون ضد عفونی کننده بشورید و پوست آلوده را با کرم ضد باکتری پوشش دهید. سریعا تحت معالجه پزشکی قرار بگیرید.

استنشاق:

در صورت استنشاق سریعا به هوای تمیز بروید. در صورت عدم توانایی به تنفس، از تنفس مصنوعی دهان به دهان استفاده شود. اگر تنفس دشوار است اکسیژن بدهید. سریعا تحت معالجه پزشکی قرار بگیرید.

استنشاق جدی:

مصدوم را سریعا به ناحیه امن ببرید. لباس های تنگ مثل یقه، کراوات، کمر بند و یا مچ بند مصدوم را شل کنید. اگر تنفس دشوار باشد اکسیژن بدهید. اگر مصدوم نفس نمی کشد به او تنفس دهان به دهان بدهند. اخطار: زمانی که کسی می خواهد تنفس دهان به دهان بدهد ممکن است خطراتی او را تهدید کند اگر مواد تنفس شده سمی، عفونی یا خورنده باشد. سریعا تحت معالجه پزشکی قرار بگیرید.

بلع:

هرگز مصدوم را مجبور به استفراغ نکنید مگر اینکه پزشک معالج صلاح بداند. هرگز چیزی را در دهان فرد ناهوشیار قرار ندهید. لباس های تنگ مثل یقه، کراوات، کمر بند و یا مچ بند مصدوم را شل کنید. در صورت مشاهده علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.

تیترهای مطلب پنهان کردن تیترها