تاثیر زخم معده بر پوست
زخم معده چیست؟ زخمهای گوارشی زخمهایی باز هستند که در سطح داخل معده یا بخش ابتدایی روده باریک (که به آن دوازدهه هم میگویند) ایجاد میشوند؛ زخم معده بیماری دردناکی است که لذت غذا خوردن را از شما میگیرد و وقت و بیوقت با دردهای شدید و خفیف آزارتان میدهد.
پزشکان تا مدتها تصور میکردند عواملی مثل مصرف غذاهای تند، استرس، سیگار کشیدن و عادتهای تغذیهای غلط و مصرف بعضی از داروها تنها دلایل زخم معدهاند تا اینکه در سال ۱۹۸۲ دانشمندان نوعی باکتری را در مخاط معده کشف کردند و متوجه شدند که این باکتری در معده بسیاری از افراد وجود دارد. البته اینکه استرس و غذاهای پر ادویه، با اینکه موجب ایجاد زخم گوارشی نمیشوند اما علائم آن را بدتر میکنند یک حقیقت انکار ناپذیر است. آنها این باکتری را «هلیکوباکتر پیلوری» نامیدند.
بهعبارتدیگر، دو نوع زخم گوارشی داریم: زخم معده و زخم دوازدهه که متداولترین علامت هر دو نوع، درد معده (بالای شکم) است. بعد ازایجاد عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری که شایعترین علت ایجاد زخمهای گوارشی است؛ مصرف درازمدت داروهای ضدالتهاب غیرکورتونی مانند آسپیرین در رتبه دوم قرار میگیرد.
علائم زخم معده و سرطان معده
زخم معده همواره با دردهای زیادی همراه است که میتوانند بین چند دقیقه تا چند ساعت متفاوت طول بکشند. برخی از افراد به دلیل تشابه علائم زخم معده و سرطان معده نگران میشوند، به همین دلیل این علائم را بیشتر توضیح میدهیم. این دردها موقتیاند و زمانی که معده خالی باشد، به علت تاثیر اسید معده، شدیدتر میشوند. در نتیجه این درد بین وعدههای غذایی یا در طول شب بیمار را بیشتر اذیت میکند. زخم معده غیر از درد در ناحیه ی علائم دیگری هم دارد که از نشانههای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد 5نشانه زخم معده:
- نفخ
- تهوع
- استفراغ
- بدون دلیل مشخص
- مدفوع تیره و سیاهرنگ
- سرگیجه
- سختی تنفس
- احساس خستگی بیدلیل
- رنگپریدگی پوست
- استفراغی که دارای ذرات خونی است.
- دلدرد شدید
وقتی زخم معده شدید شود، ممکن است باعث شود معده و روده خونریزی کنند و مشکلات گوارشی شدیدتر شده و فرد مشکل خونی و افت فشار نیز پیدا کند.
علائم زخم معده عصبی چیست؟
1- درد شکم: درد شکم یکی از علائم اصلی زخم معده عصبی است که معمولاً در ناحیه بالای شکم و پشت سینه حس میشود. این درد معمولاً پس از خوردن غذا بدتر میشود.
2- سوزش و ترشح: سوزش و ترشح نیز دو علامت دیگر زخم معده عصبی هستند که با درد شکم همراه هستند. سوزش و ترشح باعث احساس نفخ، سیری زودرس، تهوع و استفراغ میشود.
3- خستگی: خستگی ناشی از کاهش فشار خون و فقر خون به دلیل خون رفتگی به دستگاه گوارش است.
4- کاهش وزن: کاهش وزن ناگهانی نیز چیرهای دارای زخم معده عصبی است.
5- تغیرات رفتار: تغیرات رفتار، اضطراب، بدخلقي، افسردگی، خواب آلودگی و تنش نیز ممکن است ناشی از زخم معده عصبی باشد.
6- خونریزی: خونریزی از دستگاه گوارش نیز چیرهای دارای زخم معده عصبی است.
7- تغیرات در رنگ پوست: تغیرات در رنگ پوست، کاهش فشار خون و فقر خون ناشی از زخم معده عصبی است.
8- سفت شدن شکم: سفت شدن شکم ناشی از التهاب و تورم در دستگاه گوارش است.
علت ایجاد زخم معده
چگونه زخم معده را تشخیص دهیم؟
زخم معده یا زخم دوازدهپوستی علائم متفاوتی دارد که میتواند به تشخیص آن کمک کند. برخی از علائم شامل:
1- درد شکم: درد شکم یکی از علائم اصلی زخم معده است. این درد معمولاً در ناحیه بالای شکم و پایین سینه قرار دارد و بعضاً به سر، پشت و دستها هم تابیده میشود.
2- سوزش و تحریک: سوزش و تحریک در ناحیه شکم نشانگر زخم معده است.
3- سیر شدن زودرس: اگر با خوردن کمترین مقدار غذا، حس سیر شدن را تجربه کنید، این نشانگر زخم معده است.
4- تغییرات در رژیم غذایی: افزایش چاقوچوله، خوردن خوراک های چسبنده، خوردن خوراک های حامض و تنظیمات دستگاه گوارش را نشان میدهد.
5- خونریزی: اگر زخم معده شدید باشد، ممکن است باعث خونریزی شود که به صورت خروج خون از دهان یا درد شکم شدید همراه با خونریزی رودهای نشان داده میشود.
6- تغییرات در رفتار: افسردگی، اضطراب و تغییرات در رفتار نشانگر زخم معده است.
با توجه به علائم فوق، باید به پزشک معالج خود مراجعه کنید تا بتوانید تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.
درمان زخم معده
- عسل: عسل به عنوان یک ضد التهاب و ضد باکتری قوی شناخته شده است. مصرف روزانه 1-2 قاشق عسل به صورت خام چندین بار در روز ممکن است به کاهش التهاب و درد زخم معده کمک کند.
- نعناع: نعناع به عنوان گزینهای سبز برای درمان زخم معده شناخته شده است. این گياه خود دارای خصائص ضد التهاب، ضد اسپاسم و ضد باکتری است. میتوانید چند برگ نعناع را در یک فنجان آب جوش قرار داده و بعد از چند دقیقه، آن را صاف کرده و نوشیده شود.
- زیره سبز: زیره سبز به عنوان یک تسکین دهنده طبیعی شناخته شده است. مصرف روزانه 1-2 قاشق چایخوری پودر زیره سبز با عسل و یا آب ممکن است به کاهش التهاب و درد زخم معده کمک کند.
- پوست لیمو: پوست لیمو حاوی ترکیبات فلاوانوئید، کاراتین، و اسید های آلفا- هیدروکسی است که به عنوان تسکین دهندهای برای درد و التهاب شناخته شده است. مصرف روزانه 1-2 قاشق چایخوری پودر پوست لیمو با عسل و یا آب ممکن است به کاهش التهاب و درد زخم معده کمک کند.
- آویشن: آویشن به عنوان یک تسکین
پیشگیری از زخم معده
برای جلوگیری از ایجاد زخمهای گوارشی و بهخصوص برای پیشگیری از زخم معده میتوان یکسری روش های حمایتی را انجام داد مثلا:
خودداری کردن از مصرف سیگار ، نوشیدنیهای گازدار، قهوه و شکلات و همچنین داروهایی مانند آسپرین و مسکن مانند بروفن
عدم استفاده از سخت خصوصاً اگر در طول رژیم، ساعات زیادی مصرف غذا نداشته باشید و معده خالی بماند.
اجتناب از خوردن مواد غذایی با ادویههای زیاد
استفاده از مواد غذایی مناسب قبل از خواب به علت خالی نماندن معده در طول شب
از مصرف مکرر شیر، علیرغم مقدار زیاد پروتئین و کلسیم بالا که باعت تحریک ترشح اسیدی میشود، پرهیر نمایید.
درمان زخم معده در طب سنتی
اگر عفونت دلیل زخم معده باشد، برای رفع آن ممکن است آنتی بیوتیکهای متفاوتی تجویز شود؛ ولی اگر زخم معده ناشی از مصرف زیاد داروهای ضدالتهاب غیرکورتونی باشد، باید آنها را کاهش داده یا در صورت امکان قطع شوند ویا با داروی دیگری با مشورت پزشک معالج جایگزین شوند. همچنین استفاده از داروهایی که به ترمیم زخم کمک میکنند در درمان زخم معده موثر هستند.
در کنار درمانهایی که پزشک معالج برای زخم معده تجویز میکند، رعایت موارد زیر که انواع درمان زخم معده در طب سنتی است، کمک میکند درد و علائم زخم معده زودتر بهبود یابد.
رژیم غذایی سالم: در برنامه غذایی خود مقدار زیادی میوه (بهخصوص میوههای دارای ویتامینهای آ و ث)، غلات سبوسدار و سبزی داشته باشیم. ویتامینها میتوانند بهبود زخم را سرعت ببخشند.
همچنین خوردن مواد پروبیوتیک: ماست پروبیوتیک، پنیر کمی مانده و قدیمی، کلم قرمز مانده در سرکه و وکفیر
همچنین امتناع از استفاده از غذاها و نوشیدنیهایی که باعث تشدید در معده میشوند را فراموش نکنیم .
عدم استفاده از داروهای مسکن بدون تجویز دکتر و مشورت با دکتر دارو ساز
همچنین از کاهش استرس جهت کاهش درد غافل نشویم زیرا فشار روانی، این درد را بدتر خواهد کرد.
پرهیز از مصرف دخانیات و نوشیدنیهای الکلی؛ زیرا استعمال این مواد، حفاظت لایه داخلی معده را ضعیف میکند و بدین ترتیب فرد، مستعد ابتلا به زخم معده میشود. همچنین استعمال دخانیات موجب میشود تا تولید اسید معده افزایش یابد.
بهترین رژیم غذایی برای زخم معده چیست؟
رژیم غذایی مناسب برای زخم معده شامل موارد زیر است:
- مصرف غذاهای نرم و خوراکیهای پخته شده به جای غذاهای خشک و سخت
- از مصرف چربیها، نوشیدنیهای گازدار، قهوه، تنقلات و شکلات خودداری کنید
- محصولات لبنی با کمترین چربی و سفیده تخم مرغ به عنوان منابع پروتئین در رژیم غذایی استفاده کنید
- از مصرف سبزیجات، میوهها، حبوبات و غلات با فیبر بالا استفاده کنید
- در صورت احساس درد و سوزش در ناحیه معده، از خوردن غذا بپرهیزید تا بهبود حال شما را تسریع کند.
- همچنین، باید به دستور پزشک دارو های لازم را نیز استفاده کنید.
- در صورت عدم بهبود حال پس از رعایت رژیم غذایی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
درمان خانگی و گیاهی زخم معده
- عسل بصورت خالی و آهسته آهسته
- موز به علت دارا بودن خواص ضد باکتریایی باعث متوقف شدن رشد باکتریها میشود. همچنین باعث کاهش اسیدیته شیره معده و در نتیجه کاهش التهاب و تقویت معده میشود.
- بابونه که یکی از مهمترین خواص استفاده از آن درمان زخم و ورم معده است.
- نارگیل با دارا بودن خاصیت ضد باکتری
- شنبلیله که دارای اثر خنک کنندگی بدن است.
- زنجبیل نیز برای درمان زخم معده مفید است.
- سیر، زخم معده را درمان میکند.
- استفاده از شیرین بیان نیز برای درمان زخم معده بسیار مفید و موثر خواهد بود.
زخم معده و رژیم غذایی
همانطور که گفته شد، بسیاری از افراد دوست دارند برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام از انواع رژیمهای غذایی استفاده کنن. با این حال برخی از افراد به زخم معده دچار هستند و نمیتوانند گرسنگیهای طولانی مدت را تحمل کنند، زیرا نهتنها معده آنها دچار سوزش میشود، بلکه به بافت دیواره معده نیز آسیب وارد میشود. به همین دلیل این افراد باید این موضوع را با مشاور تغذیهخود در میان بگذارند تا یک و رژیم اصولی دریافت نمایند.
یکی از ویژگیهای رژیم اصولی این موضوع است که برای هر فرد، شخصیسازی شده باشد و بتواند بر اساس وضعیت جسمانی خود، رژیم مناسب خود را دریافت نماید. ویژگی مهم دیگر رژیم اصولی این است که در کنار تناسب اندام، به سلامتی شما نیز اهمیت میدهد. یعنی تنها رسیدن به وزن ایدهآل را هدف قرار نداده و به شما کمک میکند با صرف غذای سالم و افزایش تحرک سطح سلامتی خود را ارتقا دهید. این ویژگیها و بسیاری ویژگیهای دیگر در رژیمهای بهاره غفاری وجود دارد، به همین دلیل است که این رژیمها طرفداران بسیاری دارد.
هنگامی که در یک نقطه از بدن یک مشکل یا بیماری بروز می کند نه تنها آن نقطه بلکه سایر نقاط بدن متاثر از آن بیماری دچار مشکلاتی خواهند شد، در همین راستا در این بخش تاثیر مشکلات عفونی بدن بر روی سیستم گوارش و همچنین سلامت پوست و مو مورد بررسی قرار گرفته شده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
متخصص پوست و مو کیست و چه وظایفی را بر عهده دارد؟
یک پزشک متخصص پوست و مو( درماتولوژی) موضوعات بهداشتی، اختلالات و بیماری های پوست، مو، ناخن و غشای مخاطی را مورد تشخیص و درمان قرار می دهد.
پزشکان متخصص پوست و مو به دانش بالینی عمیقی نیاز دارند زیرا باید مشکلات مختلف داخلی که می توانند باعث علائم پوستی شوند را تشخیص دهند.
بیماری و مشکلات پوستی کدام اند؟
بیماری ها و مشکلات پوستی طیف وسیعی دارند که برخی از مهمترین آنها شامل؛ آکنه، درمانیت و اگزما، عفونت های قارچی، ریزش مو، زگیل، مشکلات ناخن، ویتیلیگو، پسوریازیس، روزاسه ، زونا( تبخال زوستر)، سرطان پوست، ریزش موی سکه ای، ویتیلیگو، کک و مک و لک صورت، قارچ های پوستی، ترک های پوستی و غیره می باشد.
پزشک متخصص پوست و مو چگونه مشکلات و بیماری های پوست و مو را درمان می کند؟
از آنجا که پوست وسیع ترین اندام بدن بوده و اولین خط دفاعی بدن در برابر مشکلات و عوامل بیماری زا می باشد، سلامت آن اهمیت زیادی دارد از این رو پزشکان از روش های مختلفی جهت درمان و مدیریت مسائل مربوط به پوست، ناخن و مو بهره می گیرند.
استفاده از روس های غیرتهاجمی نظیر دارو درمانی بیشتر از روش های تهاجمی تر نظیر؛ لیزر درمانی، پی آر پی، اسکلروتراپی، لایه برداری شیمیایی، مزوتراپی، تزریقات آرایشی( بوتاکس، کلاژن و چربی)، لیپوساکشن، لیفتینگ، کرایوتراپی، درم ابریژن، میکروبیلدینگ، کاشت مو، جراحی وغیره مورد توجه قرار می گیرد زیرا در روش های غیرتهاجمی آسیب کمتری به پوست و مو وارد خواهد شد.
جراحی لیزر برای درمان کدام مشکلات پوستی است؟
متخصصان پوست و مو به کمک جراحی لیزر؛ تومورها، زگیل، خال ها، خال کوبی ها، ماه گرفتگی، جای زخم پوست، چین و چروک و… را درمان می کنند.
متخصص گوارش کیست و چه وظایفی را بر عهده دارد؟
قبل از اینکه ببینم چه می کند، باید ببینیم دستگاه گوارش و بیماری های آن چیست!
دستگاه گوارش چیست؟
به دستگاه لوله ای شکل که از دهان شروع و به مقعد ختم می شود و وظیفه هضم و جذب و مواد غذایی و دفع بخشی از مواد دفعی بدن را برعهده دارد، دستگاه گوارش گفته می شود. دیگر اعضای سیستم گوارش بدن شامل؛ نای، مری، معده، لوزالمعده، کیسه صفرا، روده کوچک و بزرگ، کبد و غیره هستند.
مشکلات و بیماری های دستگاه گوارش کدام اند؟
رایج ترین بیماری های دستگاه گوارش شامل؛ سرطان های دستگاه گوارش، رفلاکس معده، دیورتیکولیت، سنگ کیسه صفرا، سندرم روده تحریک پذیر، بواسیر( هموروئید)، فیشر مقعدی( شقاق)، سلیاک، کولیت اولسراتیو و غیره می باشد.
متخصص گوارش چه وظایفی برعهده دارد؟
یک پزشک متخصص گوارش با داشتن مهارت های پزشکی لازم در زمینه ؛ تشخیص بیماریها، فیزیولوژی دستگاه گوارش، بیماریها و اختلالات گوارشی، روشها و تجهیزات درمانی، مانند آندوسکوپی به معاینه، تجویز آزمایش، تشخیص و درمان مشکلات و بیماری های دستگاه گوارش می پردازد.
متخصص عفونی کیست و چه وظایفی را بر عهده دارد؟
پزشک متخصص عفونی در تشخیص و درمان عفونت های مختلفی که بدن انسان را تحت تاثیر قرار می دهد، کار می کند.
پس از درگذشت زندهیاد دکتر محمّدعلی اکبری و به هدف ادامهی راه و نیز زنده نگهداشتن یاد و نام وی، هُلدینگ خدمات زیبایی پوست و مو دکتر علی اکبری با همکاری بهترین جرّاحان و پزشکان متخصّص و فوقتخصّص در کشور به عنوان اوّلین هُلدینگ داخلی در کلیهی بخشهای سلامت و زیبایی به فعّالیت خود ادامه داد.
بیماری های عفونی کدام اند؟
مشکلاتی که توسط ارگانیسمهایی مانند باکتری ها، ویروس ها، قارچها یا انگلها ایجاد می شوند، بیماری های عفونی هستند.
در چه مواردی یک پزشک عمومی، بیمار را به متخصص عفونی ارجاع می دهد؟
در موارد زیر باید مشکلات و بیماری های مرتبط به عفونت را تحت نظر مورد درمان قرار داد:
- عفونت هایی که به درمان هایی نظیر آنتی بیوتیک ها مقاوم نشان می دهند.
- در مواردی که تشخیص عفونت مشکل است.
- در مواردی که عفونت با تب بالا همراه است.
- جهت بررسی و چکاپ هایی پیش از سفرهای بین المللی
- تشخیص بیماری بعد از مسافرت
- ابتلا فرد به HIV و ایدز
- در مواردی که فرد به هپاتیت B و C مبتلا است.
علائم بیماری های عفونی کدامند؟
اگرچه بیماری های مختلف عفونی علائم خاص خود را دارند اما شایع ترین علائم این نوع بیماری ها شامل؛ تب، اسهال، خستگی، دردهای عضلانی و سرفه است.
یک متخصص بیماری های عفونی چگونه مشکلات و بیماری های عفونی را درمان می کند؟
یک متخصص عفونی در ابتدا عفونت احتمالی را مورد ارزیابی قرار می دهد، در این راستا علائم عفونت، شدت عفونت، مدت عفونت و ماهیت آن را از بیمار جویا می شود و همچنین مشکلات بالینی گذشته، داروها، آلرژی ها و سابقه ی اجتماعی بیمار را نیز مورد پرسش قرار می دهد.
متخصص عفونی پس از دریافت شرح حال از بیمار، بیماری های عفونی فرد را مورد معاینه قرار می دهد.
جهت معاینات فیزیکی ، متخصص به ارزیابی دما، ضربان قلب، فشار خون و میزان تنفس بیمار می پردازد و در ادامه یک معاینه عمومی صورت میگیرد که شامل معاینه از نظر بثورات جلدی یا غدد لنفاوی، معاینه قفسه سینه و شکم و گاهی اوقات بررسی ناحیه تناسلی خواهد بود.
در مواردی که پزشک با دریافت شرح حال و انجام معاینات فیزیکی نتواند به طور درست علت مشکلات عفونی را تشخیص دهد، یکسری آزمایشات بالینی نظیر؛ تست خون، تست ادرار، تست مدفوع، کشت و حساسیت خون، سونوگرافی، MRI، سی تی اسکن، اشعه ایکس و غیره را تجویز می کند تا بتواند به درستی علت بیماری عفونی را تشخیص دهد و درمان های موثر از جمله دارو درمانی را تجویز نماید.
تاثیر مشکلات عفونی بدن بر روی سیستم گوارش و همچنین سلامت پوست و مو چیست؟
با توجه به مطالب اشاره شده می توان گفت که مشکلات و بیماری های عفونی به دلیل تاثیر بر روی کل بدن، مشکلات گوارشی و همچنین مشکلات و بیماری های پوست و مو را سبب خواهند شد که جهت درمان اصولی و ریشه ای این مشکلات باید به پزشک متخصص عفونی مراجعه کرد.