عمومیکسب و کار ایرانی

راه برطرف کردن مشکل پرز فرش چیست؟

همه ما تا کنون بعد از خرید فرش نو و پهن کردن آن تا مدت ها با مشکل پرز فرش مواجه شده ایم! پرز های برخی از فرش ها به قدری زیاد است که به محض نشستن بر روی آن همه لباس ها پرز فرش را به خود می گیرند و این امر برای افراد خوشایند نمی باشد.

این مقاله قصد داردیم به چند روش آسان برای راحتی از شر پرز فرش ها اشاره کند تا در مدت زمان کوتاهی آن ها را از بین برد ویا برای از بین بردن پرز فرش از استفاده کنید.

عامل به وجود آمدن پرز فرش چیست؟

به طور کلی زمانی که از قالیباف های با تجربه این سوال را می پرسید که عامل به وجود آمدن چیست؟ همه آن ها پاسخ های یکسانی خواهند داد از جمله:

هنگام تولید فرش:

هر دو نوع فرش های دستبافت و فرش های ماشینی پرز می دهند اما میزان پرزدهی فرش های ماشینی بیشتر از دستبافت می باشد که دلیل این امر به می تواند شرایط و عوامل موثر در تولید فرش باشد.

اگر دستگاه های ریسندگی به درستی بررسی و تنظیم نشوند امکان تاب صحیح نخ ها صورت نمی گیرد که هنگام استفاده از فرش سبب پرزدهی آن می شود.

همچنین در فرش های ماشینی به دلیل خواب بهتر در فرش ها از عمل آهار زنی استفاده می کنند که برخی از الیاف ها (رشته های نخ) به دلیل بلند تر بودن نسبت به سایر الیاف ها در آهار زنی مهار نمی شوند و باعث پرز فرش می شوند.

فرسایش فرش:

یکی دیگر از دلایل پرز دهی فرش فرسایش فرش می باشد که به علت پا خوردن فرش در مدت زمان زیاد به وجود می آید و باعث ایجاد آن می شود.

  حتما بخوانید: مناسب ترین قیمت توسط نصاب ماهر

تعداد شانه فرش و تراکم آن:

عامل مهم دیگر در میزان پرزهای فرش میزان و تعداد تراکم و شانه فرش می باشد. بنابر این فرمولی برای این قسمت ذکر می کنیم که خوب است آن را به خاطر بسپارید:

“هر چقدر میزان تراکم و شانه فرش بیشتر باشد پرز دهی فرش کمتر می باشد”

بدین معنا که پرزدهی با میزان تراکم و شانه فرش رابطه عکس دارد. به عنوان مثال در فرش هایی که 1500 شانه می باشند میزان پرزدهی بسیار کمتر از فرش هایی با تراکم 1200 می باشد.

کیفیت الیاف فرش:

از دیگر عوامل موثر و مهم در پرز دهی فرش می توان به کیفیت الیاف به کار رفته در فرش اشاره نمود. اگر جنس الیاف استفاده شده در تولید فرش از مواد بی کیفیت باشد پرزدهی فرش به طور غیر معمولی شدید می باشد که هنگام تمیز کردن فرش در منزل نیز با مشکل مواجه خواهید شد و باید در این مواقع فرش را به معتبر انتقال داد و از آن ها درخواست کنید که پرزدهی فرش را به حداقل برسانند.

گونه ای از الیاف در صنعت فرش ماشینی مورد استفاده قرار می گیرد که به آن الیاف اکریلیک می گویند؛ با توجه به اینکه این گونه از الیاف سبب بالا رفت عمر فرش می گردد اما نسبت به سایر الیاف های دیگر پرز بیشتری دارد!

برای کسب اطلاعات در زمینه کلیک نمایید.

چگونه پرز فرش را از بین ببریم؟

  1. شما می توانید حداقل هفته ای دو بار فرش های خود را جارو بزنید! جارو زدن به فرش حتما باید در جهت خواب فرش باشد زیرا اگر خلاف جهت خواب فرش عمل جارو زدن را انجام دهید پرز فرش مجدد در فرش باقی خواهند ماند. همچنین شما می توانید هم از جاروی برقی و هم از جارو های دستی نظیر جاروی چوبی، جارو های نپتون و … استفاده کنید اما به خاطر داشته باشید که حین استفاده از جارو های دستی آن را کمی خیس کنید که حالت نم داشته باشند تا حین استفاده نتیجه مطلوب تری بگیرید.
    نکته در مورد استفاده از جارو این است که زمان استفاده از جارو درب و پنجره را باز بگذارید تا پرز ها و گرد و غبار از محیط مورد نظر خارج شوند.
  2. از راه های دیگر برای پرزگیری فرش می توان به پارچه نمدار اشاره کرد. شما می توانید یک پارچه تمیز را نمدار کنید و آن را بر روی فرش نو بکشید تا پرز های فرش گرفته شود. دقت نمایید که پارچه نمدار را همچون جارو در جهت خواب فرش بکشید.
  3. یکی از نتیجه بخش ترین موارد برای از بین بردن پرزها استفاده از شانه های مخصوص فرش می باشد که امروزه در بازار موجود می باشد. می توانید هفته ای سه بار شانه مخصوص فرش را در جهت خواب الیاف فرش بکشید و از شر پرز های فرش خلاص شوید.
  4. استفاده از فرچه برای از بین بردن پرز های فرش مناسب است یا خیر؟ اگر فرچه را مقداری خیس کرده تا نمدار شود و آن را در جهت خواب فرش بکشید می توانید خیلی زودتر از پرزها رهایی یابید. با تکرار هفته ای دو مرتبه فرچه کشی و دو مرتیبه دستمال کشی می توانید به نتیجه بسیار مطلوبی برسید.
  5. چسب های کاغذی یکی دیگر از موارد پیشنهاد ما می باشد. شما می توانید چسب های کاغذی را به طور مرتب بر روی فرش بچسبانید سپس با فشار بسیار ملایم دست بر روی چسب ها فشار بیاورید و پس از دو دقیقه به آرامی و با احتیاط چسب های کاغذی را از سطح فرش جدا کنید.
  6. کیسه حمام نیز می تواند در از بین بردن پرزها موثر باشد. با نمدار کردن و کشیدن آن در جهت خواب فرش می توانید از شر پرزها خلاص شوید. برای بدست آوردن نتیجه مطلوب می توانید این روش را هفته ای سه بار انجام دهید.
  7. امروزه در بازار دستگاه هایی موجود می باشد که به آن ها دستگاه های پرزگیر می گویند. می توانید با خریداری و استفاده از این دستگاه به میزان قابل توجهی پرز ها را به دام انداخت!
  8. کاربرد غلتک ها تنها در نقاشی ساختمان به کار نمی رود. غلتک انواع مختلفی دارد که می توان از نوع چسبناک آن برای از بین بردن پرز فرش ها استفاده کرد. غلتک های چسبناکی در فروشگاه ها وجود دارند که می توانید با گشیدن غلتک ها در جهت خواب فرش از شر پرزها رها شوید. همچنین از این غلتک ها برای پرزگیری لباس نیز استفاده می شود و چسب های آن به راحتی قابل تعویض می باشد.
  9. استفاده از فوم های نگهدارنده قالی یا فرش می تواند در مقابل پا خوردگی فرش مقاوم باشد و از پرزدهی فرش جلوگیری کندو فوم های نگهدارنده فرش از آودگی و پوسیدگی زود هنگام فرش جلوگیری می کنند.

مراجعه به قالیشویی آخرین راه در صورت از بین نرفتن پرزها می باشد. استادکاران حتماً برای شما هم پیش آمده است که بعد از مدتی استفاده از فرش متوجه پرز دادن آن شوید. این اتفاق باعث آزار و نگرانی بسیاری از افراد می‌شود. گاهی اوقات پرزهای خارج شده از فرش به قدری زیاد هستند که به لباس شما می‌چسبند و پاک کردن آن را به کاری دشوار تبدیل می‌کنند. اگر شما هم از پرز دادن فرش خود کلافه شده‌اید، لازم نیست لزوما به فکر سپردن فرش خود به باشید و تنها کافی است ادامه مقاله را بخوانید. در ادامه شما را با بهترین روش‌های از بین بردن پرز فرش آشنا می‌کنیم.

نکات کلیدی

  • برای از بین بردن پرز فرش نو، بهترین راه کشیدن جاروبرقی روی آن است.
  • برای از بین بردن پرز فرش حوله حمام  را نم‌دار کنید و روی فرش بکشید.

علت پرز دادن فرش‌های ماشینی و دستباف پرز

در ابتدا لازم است بگوییم پرز دادن فرش موضوعی طبیعی است و اگر فرشی دارید که چنین وضعیتی دارد، اصلاً جای نگرانی نیست. فرش‌های دستباف نسبت به فرش‌های ماشینی به میزان بسیار کمتری پرز می‌دهند.

مشکل پرز دادن فرش بیشتر در مورد فرش‌های ماشینی مطرح است. در فرش‌های دستباف علت پرز دادن فرش نو بودن الیاف است و معمولاً بعد از چند بار جارو زدن یا شست‌وشو برطرف خواهد شد. پرز دادن فرش ماشینی علل مختلفی دارد که در ادامه آمده‌اند. اقدامی ضروری است.

دمای نامناسب دستگاه هنگام بافت فرش

بسیار مهم است که در مرحله ریسندگی دمای دستگاه برای بافت فرش در اندازه مناسبی تنظیم شود. این کار باعث آهار خوری مناسب فرش می‌شود. اگر دستگاه ریسندگی دمای مناسبی نداشته باشد، بافت فرش به‌خوبی انجام نمی‌گیرد. این مورد به عنوان یک علت پرز دادن فرش مطرح است.

الیاف به‌کار رفته در تهیه فرش

الیاف به‌کار رفته در فرش می‌تواند یک علت پرز دادن فرش در نظر گرفته شود. برخی الیاف نسبت به برخی دیگر پرزدهی بیشتری دارند؛ به عنوان مثال الیاف اکریلیک کیفیت بالایی داشته و ماندگاری زیادی دارند اما پرزدهی‌شان بالا است.

تراکم فرش

عامل دیگری که باعث پرز دادن فرش می‌شود، تراکم کم آن است. تراکم فرش به معنای تعداد رشته موجود در هر واحد سطح فرش است. کم بودن شانه‌های فرش را می‌توان یک علت پرز دادن فرش در نظر گرفت. هر چه شانه‌های فرش بیشتر بوده و تراکم بالاتری داشته باشد، پرزدهی آن کمتر خواهد بود. فرش خوب فرشی است که تراکم بالایی داشته باشد.

پاخوردن

پاخوردن فرش در فرش‌های ماشینی می‌تواند به عنوان علت پرز دادن فرش در نظر گرفته شود. پا خوردن حتی برای فرش‌های دستباف نیز منجر به پرزدهی آنها خواهد شد اما نه به اندازه فرش ماشینی.

روش‌های از بین بردن پرز فرش

فرش‌های اکریلیک ماشینی اغلب دارای کرک‌هایی هستند که با راه رفتن شل شده و روی فرش نمایان می‌شوند. به صورت طبیعی بعد از مدتی از میزان پرز فرش کاسته می‌شود و نیاز کمتری به از بین بردن موی فرش تازه خواهید داشت. بر خلاف فرش‌های اکریلیک، فرش‌های پلی استر اصلاً پرز نمی‌دهند یا پرز آن‌ها بسیار کم است.

  1. از بین بردن پرز فرش با جاروبرقی

اگر فرشتان را به‌تازگی خریده‌اید، بهترین راه برای از بین بردن پرز فرش کشیدن جاروبرقی روی آن است. جاروبرقی با قدرت مکش بالا تأثیر زیادی در از بین رفتن کامل پرزهای فرش دارد.

  1. برس‌های مخصوص و پرز جمع کن فرش

اگر فرش شما پرزهای زیادی دارد، استفاده از برس‌های مخصوص و پرز جمع کن فرش نیز در از بین بردن پرز فرش کمک‌کننده خواهد بود. یک راه این است که برس خود را در آب خیس کنید و روی فرش بکشید. این کار باعث چسبیدن پرزهای فرش به برس شده و از تعداد آن‌ها به طرز قابل توجهی می‌کاهد. می‌توانید بعد از این کار روی فرش را جاروبرقی بکشید.

  1. چسب کاغذی

چسب‌های کاغذی راه حل دیگری برای از بین بردن پرز فرش هستند. چسب را روی فرش بچسبانید. با برداشتن آرام چسب پرزها نیز برداشته خواهند شد. توجه کنید که این کار باید به‌آرامی انجام گیرد؛ زیرا برخورد خشن با فرش به الیاف آن آسیب می‌رساند.

  1. فوم نگهدارنده فرش

فوم‌های نگهدارنده فرش در از بین بردن پرز فرش مؤثر هستند. این فوم‌ها در برابر پوسیدگی و آلودگی نیز از فرش محافظت می‌کنند.

  1. شامپو فرش

شامپو فرش روش خوب دیگری است که به از بین بردن پرز فرش کمک می‌کند. در این روش شامپو فرش را روی دستمال نخی ریخته و دستمال را به فرش بزنید تا کمترین آسیب به الیاف فرش وارد شود. از دستمال نخی و مرطوب دیگری برای تمیز کردن شامپو از روی فرش استفاده کنید.

  1. از بین بردن پرز فرش با حوله یا دستمال حمام

حتماً همه شما یک یا چند حوله یا دستمال حمام دارید. از بین بردن پرز فرش با حوله حمام روشی جالب است. برای این کار باید دستمال یا حوله را در آب خیس کرده و آن را روی فرش بکشید. این روش در از بین بردن پرز فرش بسیار مؤثر است. برای رسیدن به نتیجه سریع‌تر دو روز یک بار این کار را انجام دهید.

برق انداختن فرش

بعد از اینکه پرزهای فرش را به طور کامل از بین بردید، نوبت به جلا دادن به فرش می‌رسد. برای برق انداختن قالی که پرز میده باید ترکیبی از سرکه و خاک اره تهیه کنید. برس مخصوص را به ترکیب آغشته کرده و روی فرش بکشید. در آخر فرش را جاروبرقی بزنید تا تمام ذرات باقیمانده جمع شوند. برای درخشش بیشتر فرش خود از شامپو فرش نیز روی آن استفاده کنید.