لوله گالوانیزه چیست ؟ بررسی انواع و کاربرد آن ها
لولهی گالوانیزه در واقع همان لولهی فولادی است که برای حفاظت در برابر خوردگی و آسیبپذیری، سطح آن را با فلز روی پوشش میدهند. پوشش گالوانیزه، طول عمر لوله را افزایش داده و همچنین مقاومت آن را در برابر خوردگی و رسوبات معدنی افزایش میدهد. لولههای گالوانیزه مدت زیادی از مهمترین اجزاء در خطوط آبرسانی بوده و هستند. این نوع لولهها براساس جنس و نوع فلز به دو دستهی لولهی گالوانیزهی آهنی و فولادی تقسیم میشوند. در ادامه، پیرامون لوله گالوانیزه و ویژگیهای آن به طور کامل صحبت میکنیم.
لوله گالوانیزه آهنی
عمدتاً لولهی گالوانیزهی آهنی را از طریق رنگ تیره و خاکستریاش در بازار شناسایی میکنند که از جنس آهن سفید نوردشده هستند. درزهای موجود در آن نیز با دستگاههای درزجوش به هم جوش داده میشوند و سپس آنها را به مخزنی که حاوی روی مذاب است منتقل میکنند؛ در واقع به همین علت است که به آنها لولههای درزدار نیز گفته میشود. برای اطلاع از روند کاهشی یا افزایشی قیمت لوله میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید:
لوله گالوانیزه فولادی
جنس لولهی گالوانیزهی فولادی از فولاد نرمی است که در ساختن آن، ورقهی فولاد را با فشار از داخل قالب عبور داده و درز آن را جوش میدهند و سپس جهت افزایش مقاومتش در برابر اسیدها و زنگزدگیها، آن را در یک وان آبکاری رویاندود (گالوانیزه) قرار میدهند. تفاوت اساسی بین این دو نوع لولهی گالوانیزه وجود ندارد، اما از جمله تفاوتهایشان میتوان به سبک و براقبودن لولهی گالوانیزهی فولادی نسبت به نوع آهنی آن اشاره کرد. همچنین باید توجه داشت که لولهی گالوانیزهی فولادی نسبت به لولهی گالوانیزهی آهنی در برابر اسیدها مقاومت کمتری دارد. انواع مختلفی از لولهها در بازار موجود هستند که معمولاً با توجه به نوع کاراییشان، ویژگیهای خاص خودشان را دارند.
ویژگی لولههای گالوانیزه
لولههای گالوانیزه از نوع لولههای درزدار هستند. به طور معمول، طول لولهی گالوانیزه حدود 6 متر است و قطر لوله بین 1 تا 8 اینچ متغیر است. لولهی گالوانیزه از جنس آهن سفید نورد یا فولاد نرم است. مهمترین ویژگیهای این نوع لوله عبارتاند از:
- در مقایسه با لولههای آهنی، مقاومت کمتری دارد.
- در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارد و به همین جهت، دارای طول عمر بیش از 50 سال است.
- دارای ساختار یکپارچهای است که باعث بالا رفتن استحکام و مقاومت در برابر ضربات میشود.
- در زمان نصب، رنگ آنها شفاف به نظر میرسد؛ اما پس از گذشت مدتزمانی در اثر مجاورت با هوا و رطوبت و فرسودگی، ممکن است تغییر رنگ دهد.
- قابلیت بازیافت و استفادهی مجدد دارند. (لولههای گالوانیزه را میتوان در کورههای حرارتی ذوب کرد و مجدداً برای تولید محصولات جدید مورد استفاده قرار داد.)
کاربرد لولههای گالوانیزه
بیشترین استفاده از لولههای گالوانیزه برای انتقال گاز و آب است. از مهمترین موارد کاربرد لولهی گالوانیزه میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- عموماً به عنوان لولههای آبرسانی در ساختوساز استفاده میشود. گرچه کاربرد آن، فقط محدود به انتقال مایعات نمیشود بلکه بخش عمدهای از خطوط انتقال گاز نیز توسط لولههای گالوانیزه ایجاد میشود.
- در سیستم آبیاری نیز کاربرد بسیار زیادی دارند.
- در ساخت تصفیهخانهها و سیستمهای تهویه نیز کاربرد فراوانی دارند.
لوله گالوانیزه سرد
لولههای گالوانیزه همچنین بر اساس روش تولید و نوع گالوانیزاسیون نیز به دو دستهی سرد و گرم تقسیم میشوند. در روش گالوانیزاسیون سرد، نمک روی داخل یک محلول آبی، الکترولیز شده و سپس محصول، تولید میشود. این لولهها در دمای پایین آبکاری و گالوانیزه شده و یک روکش روی، سطح آنها را میپوشاند. در این روش، ظاهر لولهی گالوانیزهی سرد، براق و یکنواخت است. به دلیل سطحیبودن پوشش، در صورت ایجاد خراش عمیق روی سطح این نوع لولهها، لایههای زیرین آن دچار اکسیداسیون میشود؛ همین فرآیند باعث کاهش عمر لولهی گالوانیزه میشود. در واقع این روش گالوانیزاسیون لولهها، مقاومت و استحکام چندان زیادی ندارد؛ یعنی حتی با کشیدن یک شیء فلزی روی سطح لوله، روکش روی آن ضربه میبیند و خراش بر میدارد.
لوله گالوانیزه گرم
این فرآیند در دمای بالا صورت میگیرد، به این صورت که مولکولهای آهن و فلز روی با هم درگیر شده و فلز روی به درون آهن نفوذ میکند؛ به همین دلیل میزان محافظت و عمر مفید لولهی گالوانیزهی گرم، بیشتر از نوع سرد آن است. عمر مفید لولههای گالوانیزهی گرم بین ۲۵ تا ۳۰ سال است. ضخامت لایهی گالوانیزه در این روش بین ۴۰ تا ۱۲۰ میکرون است. ظاهر لایه روی در روش گالوانیزهی گرم، مات و کدر و به رنگ طوسی است و سطح یکنواخت و صافی ندارد. این روش گالوانیزاسیون بیشتر برای استفاده در محصولات آهنی است که در محیط باز و فضای خارجی قرار میگیرند. مانند دکلهای مخابراتی، گارد ریل جادهها، دکلهای فشار قوی برق، لولههای آب با ضخامت بالا و تیرهای برق.
لولههای گالوانیزه بر اساس وزن، به سه دستهی سبک، متوسط و سنگین تقسیم میشوند که با توجه به محل استفاده از آنها میتوان به راحتی تصمیم گرفت از کدام یک از این لولهها استفاده کرد. به عنوان مثال، برای ساخت گلخانه، لولهی گالوانیزهی سبک پیشنهاد میشود. به طور کلی، لولههای گالوانیزه از پُرکاربردترین لولهها میباشند که با توجه به دستهبندیها و ویژگیهای ادر صنعت آهن آلات، بر روی فلزاتی که نسبت به خوردگی فلزات آسیب پذیر می باشند پوششی از فلز روی قرار می دهند که این پوشش برای حفاظت از فلز در برابر خوردگی و آسیب پذیری می باشد و این عمل توسط گالوانیزاسیون صورت می گیرد. پوشش قرار داده شده در عمل گالوانیزاسیون شامل لایه ای از فلز روی و ترکیباتی از آهن می باشد. برای اطلاعات بیشتر را مطالعه کنید.
در مورد لوله های فولادی نیز برای حفاظت از این لوله ها در برابر خوردگی و آسیب پذیری پوششی از فلز روی بر روی آن قرار می دهند که به آن ها گفته می شود. معمولا طول لوله گالوانیزه حدود 6 متر می باشد. اتصالات لوله گالوانیزه برشن، کمربند و قفل می باشد. ضریب هیزم ویلیام این محصول نیز بر حسب اینچ محاسبه می گردد. هم چنین لوله گالوانیزه توسط دنده پیچ ها به هم دیگر متصل گردیده و به وسیله مواد مناسب آب بندی می شوند. به طور کلی دو نوع لوله گالوانیزه داریم که شامل لوله گالوانیزه آهنی و لوله گالوانیزه فولادی می باشد. همچنین با گالوانیزه کردن میلگرد و لوله های فولادی و لوله ها افزایش می یابد. برای اطلاع از قیمت و سایر سایزها میتوانید به سایت مرکز آهن رسان مراجعه کنید.
نحوه تولید لوله گالوانیزه
روش معمول برای تولید لوله گالوانیزه روش غوطه ور سازی گرم این لوله ها می باشد. در این روش ابتدا لوله ها را به واحد آماده سازی مطابق با استانداردهای مجاز منتقل می کنند تا این لوله ها بتوانند پوشش فلز روی را بهتر جذب کرده و عمل گالوانیزه شدن بهتر انجام گیرد. در مرحله اول لوله ها چربی گیری شده و پس از آن زنگ آهن از سطح لوله ها زدوده می شود. پس از آن نیز به محلول فلاکس وارد گردیده و آغشته می شوند. محلول فلاکس سبب می گردد که مواد روی سطح فولاد بهتر نفوذ کنند. لوله ها پس از آغشته شدن به ماده فلاکس، وارد دستگاه گالوانیزه شده و در کوره های مخصوص دمای لوله ها به 120 درجه سانتی گراد خواهد رسید.
پس از آن که سطح لوله ها در کوره خشک می گردد، لوله ها وارد حمام فلز روی شده و به مدت زمان 1 دقیقه در دمای 450 درجه سانتی گراد قرار خواهد گرفت. پس از آن لوله های آغشته به فلز روی را سریعا از حمام روی خارج می کنند. پس از خارج ساختن آن ها، فلز اضافه روی سطح خارجی و داخلی لوله ها به سرعت توسط بخار و دمش هوا پاک می گردد و به جهت جلوگیری از تشکیل شدن آلیاژی از فلزهای آهن و روی، این لوله ها سریعا به داخل آب سرد فرو برده می شوند. بخش پایانی این محصول دنده می شود و برای حفاظت از دنده ها و شناسایی آن ها درپوش پلاستیکی برروی آن ها نصب می گردد.
لوله گالوانیزه آهنی لوله گالوانیزه آهنی عموما به رنگ خاکستری و تیره می باشد و اکثرا به دو نوع متوسط و سبک تقسیم بندی می شوند. لوله گالوانیزه از جنس آهن سفید نورد شده است. به لوله گالوانیز آهنی، لوله با درز نیز گفته می شود که در آن ها درز به وسیله دستگاه هایی به یکدیگر متصل گردیده است و به یکدیگر جوش داده می شوند و پس از آن لوله در فلز روی که به حال مذاب درآمده فرو برده شده و تبدیل می شود. لوله گالوانیزه فولادی لوله گالوانیزه فولادی عموما برای تهویه استفاده می گردد و هم چنین در تخلیه فاضلاب ها نیز از این نوع لوله گالوانیزه استفاده می گردد. لوله گالوانیزه فولادی از جنس فولاد نرم می باشد و برای تهیه این لوله ها برای افزایش مقاومت به خوردگی و گالوانیزه کردن آن ها و مقاومت در برابر انواع اسیدها و زنگ زدگی آن ها را در یک وان حاوی فلز روی قرار داده تا ورق فولادی تبدیل به فولادی گردد.
لوله گالوانیزه گرم در روش گالوانیزه گرم لوله گالوانیزه در وان مذاب روی غوطه ور شده و پس از آن حرارت داده می شود. لوله گالوانیزه سرد در روش گالوانیزه سرد نمک های روی در داخل یک محلول آبی الکترولیز گردیده و پس از آن این محصول تولید می گردد. ویژگی های لوله گالوانیزه فراوانی لوله گالوانیزه در صنعت بسیار زیاد می باشد. ساختمان خانه ها معمولا از لوله ساخته شده است. هم چنین قیمت این محصول مناسب بوده و این لوله ها بسیار مقاوم و بادوام می باشند. هم چنین به علت قابلیت بازیافت و استفاده مجدد از این لوله ها بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند.
موارد استفاده از لوله گالوانیزه معمولا از لوله گالوانیزه برای انتقال حرارت، گاز و آب استفاده می گردد. ایجاد زنگ آهن در لوله های فولادی سبب آلوده شدن اتصالات و مخلوط شدن با باکتری ها می گردد. هم چنین به علت حضور زیاد فلزات سنگین در آب، لوله های فولادی معمولا دچار خوردگی شده که این مورد سبب آسیب رساندن به بدن انسان می گردد. بنابراین استفاده از این محصول در صنایع آب بسیار مهم می باشد. ین لوله، میتوان از آن در انتقال آب، گاز یا ساخت تصفیهخانهها و سیستمهای تهویه استفاده کرد. همانطور که میدانید، قیمت مقاطع فولادی طی روز، نوسانهای زیادی دارد. برای اطلاع از در روزهای اخیر، میتوانید به سایت مراجعه کنید.