عمومیکسب و کار ایرانی

مزایا و معایب استفاده از لوله‌های پلیکا در سیستم‌های لوله‌کشی ساختمان

لوله پلیکا چیست؟

یکی از سوالات پرتکرار به هنگام تماس یا مواجهه با سرویسکاران شرکت های این سوال است که لوله پلیکا آیا انواع مختلفی دارد؟ مزایای هر کدام از انواع لوله پلیکا چیست؟ عوامل موثر بر قیمت لوله پلیکا چیست؟ برای استفاده در سیستم لوله کشی و تاسیسات ساختمان از لوله پلیکا استفاده شود یا انواع دیگر لوله ها. اگر شما هم جزو کسانی هستید که این سوالات ذهن شما را مشغول کرده است، پیشنهاد می کنم تا انتها با ما همراه باشید.

نام لوله پلیکا را شاید بدون اغراق همه ما تا کنون بارها شنیده ایم و شاید ندانیم که املای صحیح آن ” لوله پلیکا ” می باشد و برخی به اشتباه آن را لوله پولیکا می نویسند. این نوع لوله که به اختصار U-PVC نیز نوشته می شود به دلیل نام اولین سازنده آن می باشد. این لوله از اولین نسل لوله های ساخته شده از مواد PVC است. اگر به شما بگویم که لوله های خاکستری رنگ و معمولی که در هر ساختمانی ممکن است دیده باشید، همان لوله پلیکا است، قطعاً بهتر متوجه منظور ما از این نوع لوله خواهید شد.

دلیل استفاده بیشتر از لوله پلیکا در ساختمان ها چیست؟

یکی از دلایل محبوبیت بیشتر این لوله نسبت به سایر لوله ها، ساخت و تولید آسان، سبکی و آسان بودن حمل و نقل آن، اجرای آسان و کار کردن راحت با لوله پلیکا برای افراد لوله کش و نیز قیمت مناسب آن است که سبب شده تا کارفرماها نیز گرایش بیشتری برای استفاده از این لوله ها در سیستم لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان ها داشته باشند. جالب است بدانید که امروزه وقتی سرویسکاران شرکت خدمات فنی بهمن برای به محل مورد نظر اعزام می شوند، به صورت آماری اظهار می کنند که خانه هایی که قدمت ساخت آنها به دهه 60 بر می گردد، اکثراً از لوله پلیکا برای سیستم فاضلاب ساختمان استفاده کرده اند.

لوله پلیکای فشار ضعیف یا لوله پلیکای معمولی

موارد استفاده از لوله پلیکای فشار ضعیف، در بخش تهویه ساختمان و لوله کشی سطحی، یعنی مکان هایی از ساختمان که نیاز به تحمل فشار زیاد نباشد، است. از معایب این نوع لوله ها این است که صدای عبور آب را منعکس کرده و عایق صوتی خوبی نیستند. مقاومت کم آنها نسبت به سایر لوله های پلیکا از دیگر معایب قابل ذکر می باشد.

لوله پلیکای نیمه قوی یا لوله پلیکا فشار متوسط

شاید بتوان گفت که این نوع از لوله ها، از پر کاربردترین لوله های پلیکا هستند. چرا که از مقاومت نسبتا بهتری نسبت به نوع اول برخوردار هستند و از آنها بیشتر در سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان همانطور که در توضیح داده شد، استفاده می شود.

لوله پلیکای فشار قوی یا لوله PVC فشار قوی

استحکام بالای این نوع از لوله پلیکا سبب شده تا از آن در لوله کشی های با فاصله زیاد، سیستم فاضلاب شرکت های صنعتی و در کل جاهایی که نیاز به انتقال حجم بالایی از فاضلاب و تحمل فشار زیاد باشد مورد استفاده قرار گیرد. استحکام لوله پلیکای فشار قوی به حدی است که از آن به عنوان عایق و روکش برای لوله های دیگر که احتمال آسیب و صدمه وجود دارد، استفاده می شود.

جالب است بدانید که دو نوع لوله پلیکا به صورت PVC و U-PVC در بازار وجود دارد که عمده تفاوت این دو نوع لوله، به این دلیل است که آلیاژ U-PVC به صورت نرم شده آلیاژ PVC می باشد که دارای مقاومت بالاتری در برابر ضربه ، شکستگی و فشار دارد و طول عمر بیشتری هم دارد. این نکته علمی را نیز یاد بگیرید کهPVC مخفف شده عبارت POLICHLOREETHYLENE به معنای پلی وینیل کلراید می باشد که آلیاژ قالب لوله های پلیکا رایج در بازار می باشد .

جالب است بدانید که لوله های پوش فیت PVC که جدیداً به دلیل سهولت در استفاده، مورد اقبال بیشتر مردم قرار گرفته است یکی از انواع لوله پلیکا می باشد.

خواص و مزایای لوله پلیکا یا لوله U-PVC

اگر بخواهیم عمده ویژگی ها و خواص بارز لوله پلیکا را ذکر کنیم باید به این موارد اشاره کنیم.

  • مقاومت بالای آن در مقابل ضربه و آسیب پذیری کمتر آنها
  • ارزان بودن و قیمت پایین آن که شاید عمده دلیل استفاده زیاد آن است.
  • قابلیت استفاده از آن در سیستم لوله کشی بخش آب شرب و سیستم فاضلاب بهداشتی
  • عدم زنگ زدگی لوله پلیکا
  • وزن کم و سبک بودن لوله پلیکا و آسان بودن جابجایی لوله ها.
  • ضد حریق و عدم آتش سوزی آن که کلاً در مقابل آتش مقاوم می باشد.
  • عدم پوسیده شدن آن و مقاومت بالا در مقابل خوردگی.
  • عدم رسوب باکتری به داخل لوله به دلیل اینکه سطح داخلی آن، حالت صیقلی دارد.
  • به دلیل اینکه رسانای ضعیف گرما هستند و تحمل گرمای لوله پلیکا از نوع U-PVC بالا می باشد، براحتی می توان از آن در بخش های تاسیساتی استفاده کرد.

روش های تولید پلیکا

انواع لوله پلیکایی که تا کنون در مورد آنها صحبت شد به 3 روش ساخته و تولید می شوند که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست.

  1. روش تولید اکستروژن
  2. روش تولید پوشش دهی دورانی
  3. روش تولید تزریق یا فشاری

نحوه کار با لوله پلیکا و استفاده در لوله کشی ساختمان

در کنار مزایای بسیاری که برای این نوع لوله ها ذکر کردیم، به این مساله هم باید دقت داشته باشید که جنس آن به نوعی است که انعطاف پذیری کم در حد صفر آن باعث شده است که در اجرای لوله کشی، برای تغییر مسیر یا جهت دهی آن، تغییر سایز ( چون لوله پلیکا فقط در شاخه 6 متری تولید می شوند ) از قطعاتی به نام زانوعه ( به صورت عرف به نام زانویی می شناسیم ) از جمله زانویی 90 و 45 درجه، سه راهی، تبدیل، سه راه بازدید و یا از لوله پوش فیت استفاده شود.

برای اتصال قطعات مختلف لوله پلیکا به هم از روش جوش حرارتی استفاده می شود. برای افراد ناآشنا با جوش حرارتی، این توضیح را می دهیم که در این روش یک سر لوله را حرارت می دهند تا نرم شود. سر لوله دیگر که اتصال بین این دو باید برقرار شود را نیز چسب پی وی سی می زنند. هنگامی که سر لوله حرارت داده شده نرم شد بلافاصله آن را داخل سر لوله چسب زده شده می کنند. بعد از گذشت زمان کمی، چسب خشک می شود و اتصال بین دو لوله برقرار می شود. برای محکم کاری و به اصطلاح آب بندی اتصالات نیز از اورینگ های مخصوص استفاده می کنند.