عمومیکسب و کار ایرانی

تفاوت نبشی بال‌مساوی و بال نامساوی

نبشی بال مساوی و نبشی بال نا مساوی

 همانطور که در معرفی میلگرد ظفر بناب نیز به آن اشاره کردیم، نبشی از لحاظ ظاهری به دو نوع تقسیم می شود که این دو نوع نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی نامیده می شود. هر کدام از این دو نوع نبشی کاربرد منحصر به فرد خود را دارند و به این صورت نیست که بتوان یکی از نبشی ها را جایگزین دیگری نمود. فقط باید به این نکته توجه داشت که در صنعتی که میخواهیم از آن استفاده کنیم کدام نوع باید به کار گرفته شود.

این دو نوع نبشی از لحاظ ظاهری با یکدیگر تفاوت دارند و همانطور که از نام نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی پیداست، نبشی بال مساوی دارای دو بال به اندازه های یکسان می باشد و نبشی بال نامساوی بال های آن با یکدیگر متفاوت است اما نکته در شناسایی آن از علامت اختصاری آن است. جهت اطلاع از قیمت روز آهن و تیرآهن 14 با کارشناسان هایپر آهن تماس بگیرید.

شناسایی انواع نبشی از علامت اختصاری آن

 نمادی که برای نمایش نبشی به کار میرود حرف L لاتین می باشد. بعد از حرف L عددی جلوی آن نمایش داده می شود که نشان دهنده اندازه آن است. تفاوت نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی در علامت اختصار این است که اگر در جلوی نماد نبشی یک عدد نمایش داده شود نبشی از نوع بال مساوی خواهد بود اما اگر جلوی نماد دو عدد در هم ضرب شده باشند نشان دهنده ارتفاع بال های متفاوت آن نوع نبشی می باشد و در نتیجه این مدل نبشی از نوع نبشی بال نامساوی خواهد بود.

به فرض مثال نبشی بال مساوی با ارتفاع 30 به صورت L30 نمایش داده خواهد شد اما نبشی بال نامساوی با بال هایی به ارتفاع 50 و 100 به صورت L50*100 نوشته می شود.

کاربرد نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی

 به طور کل نبشی ها دارای کاربرد های مختلف و زیادی می باشند و همانطور که به آن اشاره کردیم این دو مدل نبشی دارای کاربرد های مختص به خود هستند و در صنایع مختلفی استفاده می شوند. نبشی بال مساوی به منظور شکل دادن به گوشه سازه مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد اصلی این مقطع می باشد. از دیگر کاربرد های آن میتوان به ساخت ماشین آلات، راه آهن، کشتی و … اشاره نمود.

اما نبشی بال نامساوی در انواع سازه های مسکونی و غیر مسکونی مورد استفاده است. هم چنین این نوع نبشی در دکل های برق، زیرساخت معدن کاری، حمل و نقل و … کاربرد دارد. میتوان گفت به طور کلی نبشی ها برای اتصال سازه ها به یکدیگر به کار گرفته می شود. برای اطلاع از میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید و مقطع مورد نظر خود را سفارش دهید.

وزن نبشی

 برای اطلاع از وزن نبشی راه های مختلفی وجود دارد و ساده ترین راه آن مراجعه به جدول اشتال است. اما وزن نبشی را با استفاده از فرمول میتوان به صورت دستی محاسبه کرد. به دست آوردن وزن نبشی به صورت دستی مدت زمان زیادی صرف میشود و بهترین راه استعلام و یا ارجاع به جدول اشتال می باشد. فرمول به دست آوردن وزن نبشی بدین گونه می باشد:
ارتفاع بال نبشی* طول نبشی*ضخامت نبشی*2* 7850 = وزن نبشی بر حسب کیلو گرم

معرفی نبشی فولادی

نبشی فولادی یکی از مقاطع مهم در صنایع مختلف بوده که در نقشه‌های ساختمانی به صورت حرف انگلیسی L نمایش داده می‌شود. همان طور که سطح مقطع محصول نیز L شکل است. این محصولات از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم بندی می‌شوند و تفاوت آنها در نحوه نام گذاری مشخص است. عدد نشان داده شده پس از حرف L در نقشه‌های ساختمانی سایز بال نبشی است. برای تشخیص نوع نبشی اگر پس از این حرف تنها یک عدد آورده شود نشان‌دهنده نبشی بال مساوی و اگر با 3 حرف روبرو شدید نشان‌دهنده بال نامساوی است. سایز بال نبشی بعد از حرف L در کنار یکدیگر به صورت ضربدر قرار می‌گیرد مانند دو نمونه زیر:

نبشی بال مساوی L200

نبشی بال نامساوی L100*200

 انواع نبشی از نظر نحوه تولید

همان طور که ذکر شد این محصولات از لحاظ نحوه تولید به دو دسته پرسی و فابریک تقسیم‌بندی می‌شوند.

نبشی فابریک: نبشی فابریک و پرسی از نظر نحوه تولید دارای تفاوت هایی هستند. برای مثال محصول فابریک از ابتدای فرآیند تولید به صورت نبشی از خط تولید خارج می‌شود. در این روش نخست شمش‌ها داخل کوره‌های حرارتی قرار گرفته و حرارت داده می شوند، سپس از قفسه‌های نورد عبور کرده و مقطع آنها کاهش و طول آنها افزایش می‌یابد. سپس این محصولات از قفسه‌های نوردی عبور داده شده و پس از برش در سایزهای مختلف تولید می‌شوند.

نبشی پرسی: نوع پرسی از یک ورق با طول 6 متر تولید می‌شود که به آن شکل داده و به صورت نبشی در می‌آیند. به طور کلی در این روش ورق رول شده برش خورده، پرس شده و با استفاده از دستگاه رول فورمینگ به محصول نهایی تبدیل می‌شود.

 انواع نبشی از نظر شکل ظاهری

نبشی ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم شده که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

نبشی بال مساوی: هر دو بال نبشی در این نوع محصول دارای طول یکسانی بوده و به طور مثال در نقشه‌های ساختمانی به صورت L400 نشان داده می‌شوند.

 نبشی بال نامساوی: نبشی‌های بال مساوی کاربرد بیشتری در صنایع مختلف داشته و نوع بال نامساوی در صنایع خاص و ویژه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. زمانی که امکان استفاده از نوع بال مساوی وجود نداشته باشد از این محصول استفاده می‌شود. در نقشه‌های ساختمانی نبشی بال نامساوی را به صورت L100*200 نشان می‌دهند که اعداد پس از L نشان‌دهنده طول بال‌ها است. این محصول با استفاده از فولادهای مختلف اعم از ST37، ST52 و ST44 و در ابعاد و ضخامت‌های مختلف تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

انواع نبشی از نظر جنس

این محصول در انواع جنس‌های مختلف تولید شده که هریک استفاده متفاوتی دارد. در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

نبشی گالوانیزه: برای جلوگیری از زنگ زدن محصول از پوشش فلز روی بر روی آن استفاده می‌شود که با نام گالوانیزه شناخته شده است. از این محصول برای استفاده در مکان‌هایی که امکان خوردگی سازه وجود دارد استفاده می‌شود.

نبشی ضد زنگ: برای افزایش مقاومت محصول، مقاومت به خوردگی آن با استفاده از عملیاتی که در کارخانه انجام می‌گیرد افزایش می‌یابد. محصولات ضدزنگ در دو نوع 304 و فولادی T316 موجود هستند. نوع 304 به وسیله نورد گرم تولید شده و برای استفاده در محیط‌هایی که در معرض عوامل مختلف اعم از عناصر شیمیایی و آب نمک قرار دارند مناسب است. عملیات جوشکاری و برشکاری نیز به راحتی بر روی این محصولات صورت می‌گیرد. محصول ضدزنگ فولادی T316 با استفاده از پوششی از جنس کروم، نیکل و مولیبدن محافظت می‌شود. در مقایسه با نوع 304 مقاومت بالاتری داشته و به عنوان قفسه و یا پایه ضدزنگ در صنایع دریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نبشی اسپیرال: این جنس نبشی در سایزهای مختلف 20*20*2 تا 50*50*5 تولید شده و با نام گرم نوردیده بال مساوی شناخته می‌شود.

نبشی لقمه: در صنعت به نبشی‌های خرد شده لقمه گفته می‌شود و بیشتر برای سازه‌های مربوط به آسانسورها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نبشی پلاستیکی: این محصول در سایزها و ابعاد مختلفی تولید شده و عموما برای مصارفی اعم از بسته بندی میوه، کاشی و سرامیک و ورق‌های فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول یکی از بهترین تولیدات برای محافظت از لبه‌های تیز گوشه کالاها در بسته‌بندی و حمل و نقل آنها است.

نبشی پی وی سیاین محصول در ضخامت‌های مختلف برای استفاده در سردخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نبشی تاشو پی وی سیاین محصول در مصارف دکوراسیون استفاده می‌شود و قابلیت تاشدگی تا 180 درجه را دارد. نبشی تاشو به راحتی می‌تواند زوایا را پوشش داده و مشکل ترک خوردگی یا شکستگی را نخواهد داشت.

 کاربرد نبشی

این محصولات به دو صورت شاخه‌ای و لقمه (خرد) در کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله کاربرد این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • از نبشی با اندازه 50 تا 150 میلی‌متر اکثرا برای اتصالات استفاده می‌شود.
  • ساخت ستون و خرپا
  • استفاده از نبشی لقمه در سازه های مرتبط با آسانسورها
  • استفاده از تیرچه نبشی در سقف‌های کرومیت
  • استفاده برای اتصالات ساده در سازه
  • استفاده در بادبند و سازه های LSF
  • دکل انتقال نیرو
  • ماشین آلات صنعتی
  • مهار دیوارهای سفالی

نحوه نامگذاری این محصول با استفاده از طول و ضخامت بال‌ها است. نوع بال مساوی با طول بال 40 میلی‌متر و ضخامت بال 4 میلی‌متر به صورت 40*40*4 نامیده می‌شود.

پیش از خرید این محصول به راحتی می‌توانید در خصوص وزن محصول با کارشناسان هایپر آهن مشاوره نموده و یا با رجوع به از وزن این محصول آگاهی یابید. با این حال برای اطمینان بیشتر به راحتی و با استفاده از فرمول زیر می‌توانید وزن محصول مورد نظر خود را به دست آورید.

2* 7850* ضخامت* طول * اندازه بال

استانداردهای نبشی فولادی

استانداردهای این محصول در کشورهای مختلف به شرح زیر است:

  • GOST 8510
  • GOST 8240
  • DIN EN 10056-1
  • ASME S1-36
  • ASTM A36

سایز و ابعاد نبشی

این محصولات در سایزهای مختلف در کارخانجات تولید و روانه بازار مصرف می‌شوند. به طور کلی استاندارد نبشی از سایز 3 تا 10 و در ابعاد 6 متری است. سایزهای کوچکتر کاربرد کمتری داشته و همچنین ابعاد بزرگتر نیز توسط برخی کارخانجات تولید می‌شود. برای مثال نبشی لقمه دارای طول کمی بوده و در کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از مرغوب ترین نبشی های موجود در بازار بوده و به غیر از مرغوبیت دارای وزن بالاتری نسبت به محصولات سایر کارخانجات است. پس از نبشی ناب تبریز می‌توان به نبشی شکفته مشهد اشاره کرد که در زمره با کیفیت‌ترین محصولات است. کارخانه‌هایی هم چون ظهوریان، البرز غرب آریان، صبا فولاد منظومه و … نیز در سبد کالای شرکت هایپر آهن موجود هستند.

منبع مقاله: آیا ورق گالوانیزه زنگ میزند؟