وسایل مورد نیاز برای ساخت پمپ باد با موتور یخچال
پمپ باد با موتور یخچال یکی از انواع پمپ باد است که به دلیل داشتن ویژگی های ایده آل موتور یخچالی، در صنعت کاربرد فروانی دارد. پمپ باد موتور یخچالی برای رنگ کاری، باد کردن لاستیک خودرو، باز کردن پیچ ها به وسیلهی آچار بکس بادی، باد کردن تشک های بادی و … استفاده می شود. در ادامه با کاربرد، مزایا و نحوه ساخت بیشتر آشنا خواهید شد.
کاربرد پمپ باد یخچالی چیست؟
شاید خیلی از افراد ندانند دلیل استفاده از موتور یخچال برای پمپ باد چیست؟ در پاسخ باید گفت: بسیاری از پمپ باد ها دارای لرزش و صدای بسیار زیادی هستند که به منظور استفاده مداوم یک مشکل به حساب میآیند. از این رو شرکت های کمپرسور سازی به سمت پمپ بادهای بدون صدا روی آورده اند. بنابراین استفاده از پمپ باد با موتور یخچال گزینه بسیار مناسبی میباشد زیرا استفاده از پمپ باد یخچالی در هر ساعت از شبانه روز و در هر مکانی بدون مشکل خواهد بود. لازم است بدانید این نوع از پمپ بادها بیشتر برای کسانی که به صورت تک نفره کار می کنند مناسب است.
مزیت های استفاده از پمپ باد با موتور یخچال
قبل از اینکه وارد مبحث راه اندازی موتور یخچال برای پمپ باد شویم بهتر است با مزیت های این دستگاه آشنا شوید. پمپ باد موتور یخچالی علاوه بر مزیت بسیار مهم یعنی بدون صدا بودن، دارای ویژگی هایی نظیر مصرف برق بهینه، جابهجایی راحت، توانایی تولید فشار باد تا 8 بار، قدرت موتور 4/1 اسب بخارتا 3 اسب بخار، امکان جدا سازی موتور از مخزن، مناسب برای انواع ابزار بادی، مناسب برای انواع میخکوب و منگنه، مناسب برای انواع جک های پنومات کوچک و مناسب برای کارهای خانگی نیز می باشد.
جالب است بدانید که در بین تمامی کمپرسورها، ساخت پمپ باد با موتور یخچال، بیشترین فشار باد ممکن را میتواند تولید کند و بسیار پرقدرت می باشد. دلیل اصلی این موضوع را می توان چرخش 3000 دور در دقیقه انواع موتور یخچال دانست که نسبت به سایر کمپرسور های باد فوق العاده می باشد. به گونه ای که با استفاده از تنظیمات خاص امکان تولید فشاری تا 20 بار نیز در آن ها وجود دارد، در صورتی که هیچ کدام از پمپ بادهای تک فاز توانایی تولید چنین فشاری را ندارند.
قدرت پمپ باد یخچالی، یکی از دلایل محبوبیت آن ها در صنایع مختلف می باشد!
به دلیل استفاده از قطعات با کیفیت در پمپ باد با موتور یخچالی و وجود تکنسین های با تجربه، جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد و بر خلاف سایر پمپ بادها در صورت خرابی با کمبود قطعات مواجه نخواهید شد، بنابراین پمپ باد یخچالی به راحتی قابل تعمیر خواهد بود. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا نکات مهمی را در مورد پمپ باد با موتور یخچال در اختیارتان قرار دهیم.
ساختار پمپ باد با موتور یخچال
در ابتدا لازم است گفته شود که پمپ بادها با توجه به مکانی که مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به کاربردی که دارند، امکانات متنوع و گوناگونی به آن ها اضافه می شود. اما به منظور داشتن یک پمپ باد کارا و ایمن، باید مواردی به صورت اساسی مورد توجه واقع شود. در ادامه در مورد چگونگی کارکرد پمپ باد با موتور یخچال و همچنین لوازم ساخت پمپ باد با موتور یخچالی توضیح خواهیم داد.
نکته مهم در خصوص تعمیر رطوبت گیر پمپ باد موتور یخچال داشتن مهارت است زیرا نیاز به سوراخ کاری و جوشکاری میباشد. اگر مهارت این کار را ندارید حتما از افراد با تجربه کمک بگیرید.
مخزن
پمپ باد یک مجموعه متحرک می باشد که وظیفه فشرده سازی هوا را به عهده دارد که میتواند به صورت پیستونی، روتاری، سیلندر یا هر مکانیسم دیگر باشد که در این قسمت این عمل فشرده سازی هوا توسط موتور یخچال انجام میشود. از آن جایی که امکان استفاده هم زمان تولید و مصرف در پمپ های باد وجود ندارد، هوای خروجی در یک مخزن ذخیره میشود. در واقع میتوان گفت حجم مخزن بر مبنای لیتر از موارد اصلی برای انتخاب یک پمپ باد میباشد زیرا حجم خروجی هوا در انجام کار شما تاثیر بسزایی دارد.
برای ساخت پمپ باد موتور یخچالی معمولا نیاز به مخزن 10 یا 15 لیتری میباشد. بسیاری از افراد از مخزن گاز فریوونی استفاده میکنند که اصلا توصیه نمیشود. به دلیل نازک بودن ورق مخزن ، ایمنی کافی را ندارد و در مدت کوتاهی ممکن است سوراخ شود و جوشکاری بر روی این مخزن بسیار سخت میباشد. حتمااز مخزن های استاندارد مخصوص پمپ باد استفاده کنید.
4 راهی آهنی
برای نصب این قطعه روی مخزن ابتدا باید مخزنن را سوراخ کنید و سپس این 4 راهی آهنی را روی سوراخ جوش دهید تا کاملا محکم شود. قطعات پمپ باد مثله کلید اتومات، سوپاپ اطمینان، مانومتر و شیر خروجی کمپرسور باد بر روی این 4 راهی نصب میشوند. برای جلوگیری از سوراخکاری های زیاد روی مخزن وجود این قطعه بسیار مهم میباشد.
سوپاپ اطمینان
سوپاپ اطمینان معمولا در کنار پرشر سوئیچ یا کلید اتومات یا در محلی دیگر بر روی مخزن قرار میگیرد که لایه دوم حفاظتی در برابر فشار اضافی مخزن میباشد که به این منظور این شیر که امکان تنظیم دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. یعنی میتوان گفت سوپاپ اطمینان (PSV) در صورت عمل نکردن کلید اتومات باز میشود و فشار اضافی را تخلیه میکند.
لازم است بدانید حلقه ای به این شیر متصل است که با کشیدن آن میتوانید فشار مخزن پمپ باد با موتور یخچال را کاهش دهید. البته این قطعه مکانیکی کاملا قابل تنظیم است و با توجه به نیازتان میتوانید آن را بر روی 5 یا 6 یا 7 و یا هر فشاری که نیاز دارید تنظیم نمایید.
نکته مهم اینکه این قطعه کاملا مکانیکی است و احتمال خرابی بسیار کمی دارد. به همین دلیل حتما از این سوپاپ اطمینان استفاده نمایید.
از دیگر مواردی که در ساخت پمپ باد با موتور یخچال باید مورد توجه قرار گیرد فیلترهای ورودی هوا و میکرو فیلتر تصفیه هوای خروجی آن میباشد. پمپ باد یخچالی دارای 2 لوله برای ورودی هوا، لوله پردازش و خروجی هوا میباشد که محل ورود و تخلیه است.
برای درست کردن پمپ باد با موتور یخچال بهتر است از سلامت موتور اطمینان حاصل کنید.(ملاک سالم بودن فقط روشن شدن موتور نیست. باید موتور فشار هوای کافی داشته باشد تا بتواند مخزن را پر کند. توصیه ما استفاده از موتور یخچال با قدرت 1/4 اسب بخار میباشد. اگر موتور یخچالتان توان کمتری دارد بهتر است برای پمپ باد استفاده نکنید زیرا نیازتان را برطرف نمیکند و به شدت داغ میشود)
زمانیکه از سلامت موتور اطمینان حاصل کردید، نیاز به رله سیمی و خازن استارت دارید. این 2 قطعه بسیار مهم و حایز اهمیت است. اصلا و ابدا از رله سنگی استفاده نکنید زیرا موتور نمیتواند پشت سرهم استارت کند و روشن شود. نحوه نصب رله و خازن کاملا تخصصی میباشد و هر نوع موتور با دیگری کاملا متفاوت است.توصیه میکنیم موتور یخچال را به تکنسین نشان دهید تا برایتان رله و خازن مناسب را تست کند و بر روی موتور یخچال قرار دهد. (ساخت پمپ باد با موتور یخچال کار ساده ای نیست)
به هنگام استفاده پمپ باد توصیه میشود که اگر موتور یخچال نو نیست، روغن آن را در ظرفی خالی کنید و سپس به همان میزان روغن برودتی تمیز به موتور یخچال اضافه کنید.
در زیر موتور یخچال به منظور تخلیه روغن موتور، یک پیچ تعبیه شده است تا به راحتی روغن را تخلیه نمایید (البته در موتور های کولر گازی این پیچ قراردارد و در موتور های یخچال به وسیله لوله ها عمل تخلیه روغن انجام میشود. به این صورت که موتور یخچال را به سمت لوله ها کاملا کج کرده تا روغن از لوله ها به بیرون ریخته شود) که در پمپ باد با موتور یخچال نیز وجود دارد.
توجه کنید که روغن مورد نیاز پمپ باد یخچالی، روغن برودتی میباشد. از ریختن هر نوع روغن، مخصوصا روغن ماشین خود داری کنید. به دلیل غلظت و ویسکوزیته متفاوتی که روغن های خودرو با روغن برودتی دارند هرگز از روغن های خودرو در موتور های یخچال استفاده نکنید.
لازم است بدانید موتورهای یخچال برای کار کردن به 400 سی سی روغن برودتی نیاز دارند (البته در مدل های مختلف این میزان مقداری کمتر و یا بیشتر میشود). توصیه میشود که اگر پمپ باد یخچالی کج شد، قبل از شروع به استفاده مجدد ابتدا روغن آن را فول نمایید تا در عملکرد آن مشکلی ایجاد نشود و بهتر است که هر 6 ماه یکبار نیز روغن موتور را تعویض کنید تا بتوانید طول عمر دستگاه را به طور قابل توجهی افزایش دهید.
شیر یکطرفه
قطعه بعدی که مورد استفاده قرار میگیرد شیر یکطرفه میباشد. برای نصب این قطعه بهتر است در انتهای مخزن یک سوراخ ایجاد کنید که سایز 1/2 اینچ باشد. سپس نیاز به 5 سانتی متر لوله آهنی اب با سایز رزوه 1/2 اینچ دارید که یک طرف به مخزن جوشکاری شود و سمت دیگر دارای رزوه خارجی باشد تا بتوانید شیر یکطرفه را به آن متصل کنید.
حتما از تفلوت استفاده کنید تا کاملا آبندی شود. سپس یک لوله مسی یا آلومینیومی متناسب با سایز لوله موتور یخچال را به لوله فشار موتور یخچال جوش میدهید و سمت دیگر را به شیر یکطرفه متصل میکنید. (سایز شیر یکطرفه با سایز لوله مسی یا آلومینیومی باید مطابق باشد. در غیر اینصورت دچار مشکل میشوید.)
پیچ تخلیه مایعات مخزن
آخرین کاری که نیاز هست انجام شود ، سوراخ کردن زیر مخزن میباشد. زمانیکه هوای داخل مخزن فشرده شود، به دلیل وجود رطوبت در هوا و فشرده شدن هوا داخل مخزن، کم کم قطرات آب شکل میگیرند و کف مخزن مقداری آب جمع میشود. اگر این آب تخلیه نشود به مرور مخزن پوسیده و سوراخ میشود. برای همین در زیر مخزن یک سوراخ ایجاد میکنیم و با یک پیچ سوراخ را میبندیم. هر 1 ماه یکبار پیچ را باز کرده تا مایعات داخل مخزن تخلیه شوند.
راه اندازی پمپ باد با موتور یخچال
حتما به منظور راه اندازی پمپ باد با موتور یخچال از یک تکنسین کمک بگیرید زیرا راه اندازی موتور یخچال برای پمپ باد به وسیله رله و خازن، نیازمند داشتن اطلاعات زیادی میباشد. در غیر اینصورت احتمال سوختن سیم پیچ بسیار زیاد است. لازم است گفته شود که از موتور یخچال برای فشرده سازی و از منبع گاز برودتی برای ذخیره سازی هوا استفاده می شود. اما در کمپرسور های یخچالی ایران پمپ، از مخزن مخصوص پمپ باد با ضخامت ورق 3 میل استفاده می شود تا طول عمر دستگاه افزایش یابد و مخزن دچار سوراخ شدن نشود.
هم چنین توجه داشته باشید که برای ورود هوا فیلتر تصفیه هوا و برای منبع نیز شیر خروجی مایعات قرار دهید. ویژگی بسیار مهم موتور یخچال سایلنت بودن آن است اما به دلیل حجم آن برای کارهای بزرگ و متوسط مناسب نمیباشد و در صنایع بسیار بزرگ مورد استفاده قرار نمیگیرد. به پمپ باد های یخچالی، نیز گفته میشود. اگر برای کارهای صنعتی نیاز به کمپرسور سایلنت دارید باید از کمپرسور هایی با موتور کولر گازی استفاده نمایید که همانند موتور یخچال کاملا بدون صدا و لرزش هستند و قدرتی بین 1.5 تا 3 اسب بخار دارند.
سخن پایانی، نکات مهم درباره راه اندازی موتور یخچال برای پمپ باد
به عنوان سخن پایانی لازم است گفته شود در هنگام ساخت پمپ باد با موتور یخچال، موتورهای یخچالی باید کاملا سالم باشند، در غیر این صورت نمی توان از آن ها در تبدیل موتور یخچال به پمپ باد استفاده کرد. هنگامی که موتور یخچال بر روی یک فریزر یا یخچال نصب می شود فشار زیادی بر روی موتور وجود ندارد و در واقع در درون شروع به جا به جایی گاز برودتی می کند. اما اگر موتور یخچالی بر روی یک مخزن نصب شود، شروع به تولید باد می کند که به جرات می توان گفت فشار چندین برابر بیشتر از زمانی که بر روی یخچال کار می کند را تحمل میکند.