آشنایی با شرکتهای بورسی صنعت فولاد
به نقل از دانیال زاده نمین؛ فولاد یکی از صنایع مهم کشور بوده و معمولاً سهامهای فولاد بورس پای ثابت سبد سهامداران بازار سرمایه هستند. اگر به دنبال سرمایهگذاری در بازار فولاد هستید، آشنایی با شرکتهای فولادی بورس برای شما ضروری است. در این مقاله برای آشنایی با بورس فولاد و شرکتهای حاضر در آن، به بررسی حاشیه سود این شرکتها، نماد، میزان فروش داخلی و ارزش سهام فولاد در بورس پرداختهایم. همچنین پیش از خرید مقاطع فولادی به هر طریق، مطالعه راهنمای جامع خرید آهن و فولاد و مطالعه مقالات تخصصی در حوزه نقش آهن و فولاد در بورس میتواند راهگشا باشد. همچنین پیش از خرید مقاطع فولادی به هر طریق، مطالعه و مطالعه مقالات تخصصی در حوزه نقش آهن و فولاد در بورس میتواند راهگشا باشد.
سهم صنایع فولاد بورس چقدر است؟
در حال حاضر 15 درصد از ارزش کل بازار بورس در اختیار گروه فلزات است که پس از گروه صنایع شیمیایی رتبه دوم بازار بورس را در اختیار دارند. فولاد مبارکه اصفهان با نماد «فولاد» دومین شرکت بزرگ حاضر در بورس اوراق بهادار تهران است که بهتنهایی ۵.۱ درصد از ارزش بازار را به خود اختصاص داده است. شرکت «فولاد خوزستان» با ۱.۴ درصد و شرکت «فولاد خراسان» با ۱.۳ درصد سهم از کل ارزش بازار سرمایه پس از فولاد مبارکه قرار دارند.
صنایع فولاد در بورس چقدر حاشیه سود دارند؟
در حال حاضر شرکتهایی مانند مجتمع فولاد مبارکه اصفهان، ذوبآهن اصفهان، مجتمع فولاد خراسان، مجتمع فولاد خوزستان، فولاد امیرکبیر کاشان، فولاد آلیاژی ایران، فولاد هرمزگان جنوب، شرکت آهن و فولاد ارفع، فولاد کاویان، صنایع فولاد آلیاژی یزد و… در بازار بورس فولاد و فرا بورس فعالیت دارند. توجه داشته باشید محصولاتی چون شمش، بیلت، بلوم، اسلب و گندله نیز از مواردی هستند که در بورس قابل خرید و فروش هستند. مهمترین فاکتورهای مؤثر در بررسی حاشیه سود شرکت های بورسی فولادی به شرح زیر است:
- نوسانا ت ارزی
- چگونگ ی قیمتگذاری محصولات فولادی
- قیمت م حصولات فولادی در بازارهای داخلی و خارجی
- قیمت مواد اولیه و چگونگی تأمین آن
- ر وند پیشرفت یا رکود در صنایع وابسته مانند صنعت ساختوساز، خودروسازی، تولید لوازمخانگی و …
- برنامهها ی توسعهای شرکت
- سیاس تگذاریهای دولت
- فناوری های استخراج و فرآوری محصولات
در جدول زیر حاشیه سود ناخالص برخی از شرکتهای تولیدکننده فولاد بورس در سال 98 با یکدیگر مقایسه شده است.
در بررسی حاشیه سود سهام فولاد در بورس باید گفت که میانگین حاشیه سود شرکتهای بررسی شده در این صنعت 23 درصد است. با نگاهی به آمار و ارقام، خواهید دید که میانگین سود خالص شرکتهای فولادی در دوره سهماهه منتهی به خرداد 98 نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 239 درصدی داشته است. طبق گزارشها مجتمع فولاد مبارکه اصفهان با سود خالص 3،765 میلیارد تومانی، بالاترین میزان سود خالص را داشته است. این در حالی است که بالاترین درصد افزایش سود خالص مربوط به شرکت فولاد آلیاژی ایران با رشد 788 درصدی بوده که در این مدت میزان سود خود را از 13 میلیارد تومان به 114 میلیارد تومان رساند.
در گروه فلزات اساسی نیز شرکتهایی وجود دارند که در مقاطعی بازدهی منفی داشته باشند؛ اما بررسی حاشیه سود شرکتهای فولاد در بورس نشان میدهد بیشتر آنها در روزهای پررونق بازار، سودآوری قابلقبولی خواهند داشت. زیرا باوجود تحریمها در سالهای گذشته صنعت فولاد نقش بسزایی در پایداری اقتصاد کشور داشته است.
فولاد در صنایع مختلفی ازجمله ساختوساز، خودروسازی، لوازمخانگی نقش بسزایی ایفا میکند. در حال حاضر رابطه مستقیمی بین مصرف فولاد در کشورهای مختلف و رشد اقتصادی آن کشور دارد. بر اساس آمارها هر کشور به ازای 1% افزایش مصرف فولاد تقریباً 0.9% رشد اقتصادی خواهد داشت.
هر کدام از شرکتهای حاضر در بورس فولاد چه نمادی دارند؟
نماد شرکتهای بورسی صنعت فولاد معمولاً از حرف اختصاری «ف» بهاضافه بخشی از نام آن شرکت تشکیل میشود. در جدول زیر نام برخی از شرکتهای فولادی همراه با نماد و ارزش روز آن به تاریخ 2 مهر 99 سهم آورده شده است.
میزان فروش داخلی و صادرات شرکتهای فولاد در بورس چقدر است؟
اطلاع از میزان فروش داخلی و صادرات شرکتهای بورسی فولادی برای آشنایی با این شرکتها الزامی خواهد بود. ، تیرآهن و سایر محصولات شرکتهای فولادی بهشدت به ، قیمت دلار و قیمتگذاری محصولات در بورس کالا و بازارهای جهانی وابسته است.
رونق بخش ساختوساز و دیگر صنایع پاییندستی نیز میتواند بر میزان فروش داخلی شرکتهای بورسی فولادی تأثیرگذار باشد.
اطلاع از میزان فروش داخلی و صادرات شرکتهای بورس فولاد، برای آشنایی با این شرکتها الزامی خواهد بود. قیمت میلگرد ، تیرآهن و سایر محصولات شرکتهای فولادی بهشدت به قیمت آهن، قیمت دلار و قیمتگذاری محصولات در بورس کالا و بازارهای جهانی وابسته است.
رونق بخش ساختوساز و دیگر صنایع پاییندستی نیز میتواند بر میزان فروش داخلی شرکتهای فولاد در بورس تأثیرگذار باشد.
معمولاً قیمت مقاطع فولادی صادراتی بر مبنای قیمتهای جهانی بلوم، بیلت و اسلب تعیین میگردد که درنهایت سودآوری شرکتهای این گروه را به نرخ ارز نیمایی وابسته میکند. قیمت این محصولات در بازار داخلی نیز در بورس کالا تعیین میشود که قیمتهای جهانی نیز تا حدی بر آن مؤثر خواهد بود. بنابراین پیگیری قیمتهای بورس کالا و قیمتهای جهانی برای بررسی سودآوری شرکتهای فولادی حاضر در بورس اهمیت زیادی دارد.
از دیگر عوامل مهم بر میزان فروش داخلی و صادرات شرکتهای بورس فولاد، سیاستگذاریهای دولت است. بهعنوانمثال دولت میتواند با اتخاذ تصمیمات درست تورم را کنترل نموده و در نظام اقتصادی ثبات برقرار کند. همین امر میتواند به فروش داخلی و صادرات شرکتهای فولادی بورسی کمک کند.
نکته مهم دیگری که باید در این زمینه در نظر گرفته شود، عدم دخالت دولت در قیمتگذاری و کنترل قیمت مواد اولیه و محصولات تولیدی در صنعت فولاد است. در این صورت شرکتهای فولادی میتوانند با شرایط بهتری فعالیتهای اقتصادی خود در بازار آزاد را انجام دهند.
در چند سال اخیر با اعمال شرایط تحریمی، صادرات محصولات فولادی با مشکلاتی مواجه شدهاند. در ابتدای تحریمها فروش صنایع فولاد در بورس کاهش داشت اما بهمرورزمان این شرکتها توانستند تدابیری برای حل این مشکلات در نظر بگیرند و نگرانیها در این زمینه کاهش یافت.
در میان شرکتهای فولادی حاضر در بورس کالا، بیشترین حجم صادرات به کارخانههای فولاد خوزستان، فولاد مبارکه، ذوبآهن اصفهان، کاوه جنوب و فولاد هرمزگان اختصاص دارد. محصولات شرکتهایی مانند فولاد کاویان، نورد و قطعات فولادی، فولاد آلیاژی ایران و صنایع فولاد آلیاژی یزد بهطور کامل در داخل کشور مصرف میشوند.
در جدول زیر میزان فروش داخلی و صادراتی هر یک از شرکتهای بورس فولاد آورده شده است:
در حال حاضر شرکتهای فولادی در ایران برای ادامه فعالیتهای خود با مشکلات زیادی مواجه هستند؛ اما با بررسیهای انجامشده پیشبینی میشود که شرکتهای تولیدکننده فولاد بورس در سالهای آینده با سودآوری بیشتری همراه شوند. در این صورت سهامداران این شرکتها نیز سود بیشتری خواهند داشت. نکتهای که در اینجا باید به آن توجه شود این مسئله است که برای خرید و فروش سهام فولاد در بورس، باید به مواردی مانند شاخصهای کلان و تأثیرگذار در این صنعت، تحلیلهای تکنیکال و بنیادی به کار گرفته شده توجه کنید تا ریسک سرمایهگذاری خود در بورس فولاد را به حداقل مقدار آنچه در این مقاله می خوانید
جایگاه صنعت فولاد جهان چگونه است؟
فولاد پس از نفت خام دومین ماده پر مصرف در کشورهای مختلف جهان بوده و کاربردهای بیشمار آن در صنایع مختلف غیرقابل انکار است. صنایعی نظیر ساختمان و انبوهسازی، خودروسازی، تولید قطعات، لوازم خانگی و … از فولاد به عنوان مواد اولیه خود استفاده میکنند. در سالهای اخیر رشد مصرف فولاد در کشورهای مختلف به شدت در رشد اقتصادی آنها موثر بوده است. تا جایی که گفته میشود هر ۱% رشد مصرف فولاد در یک کشور، معادل رشد اقتصادی ۰.۸۵% آن کشور باشد.
در سالهای گذشته میزان تولید و مصرف فولاد خام در جهان به صورت چشمگیری افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۹ تولید فولاد خام در سرتاسر دنیا حدود ۱۸۷۰ میلیون تن بوده که نسبت به سال ۲۰۰۹ (ده سال پیش) حدود ۵۰% افزایش یافته است. کشور چین با تولید ۹۹۶ میلیون تن فولاد خام در سال ۲۰۱۹ بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان بوده است. این کشور علاوه بر رتبه یک تولید فولاد در جهان، رتبه اول در مصرف فولاد را نیز در اختیار دارد. پس از چین و با اختلاف زیاد هند (۱۱۱ میلیون تن) و ژاپن (۹۹ میلیون تن) بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در جهان هستند.
جالب است بدانید که بیشتر از ۹۵% تولید فلزات اساسی در جهان مربوط به فولاد و آلیاژهای فولادی بوده و مصرف فلزات دیگری مثل، آلومینیوم، سرب، روی و … کمتر از ۵% میباشد! پیشبینی میشود که در سالهای آتی نیز روند رو به رشد تولید و مصرف فولاد به خصوص در اقتصادهای در حال توسعه ادامهدار باشد.
جمهوری اسلامی ایران با تولید حدود ۳۲ میلیون تن فولاد در سال ۲۰۱۹ و با جهش ۴ رتبهای نسبت به سال ۲۰۱۶ در رتبه دهم دنیا قرار گرفته است. تولید فولاد ایران در سالهای گذشته همواره روند افزایشی داشته و نسبت به ده سال گذشته نیز حدود ۳ برابر شده است! همچنین صنعت فولاد در ایران توانسته علاوه بر تأمین مصرف داخلی، در بین ده کشور صادرکننده فولاد خام نیز قرار گیرد. بخش فروش داخلی فولاد خام و سایر محصولات فولادی تولید شده در شرکتهای داخلی عمدتا در بورس کالا انجام میشود. علاوه بر تأمین نیاز داخلی، افزایش تولید و فروش صادراتی به جهت تأمین ارز مورد نیاز کشور از محل صادرات غیر نفتی بسیار مورد اهمیت است. لذا پیشبینی میشود که حمایتهای ویژه دولتی از این صنعت در آینده نیز ادامهدار باشد.
به طور کلی میتوان گفت که آینده بازار جهانی فولاد را میتوان مثبت ارزیابی کرد. تولیدکنندگان ایرانی فولاد در صورت اتخاذ استراتژیهای مناسب میتوانند از ظرفیتهای موجود در بازارهای داخلی و خارجی و حمایتهای دولتی استفاده کرده و علاوه بر سودآوری مناسب برای سهامداران، سهم ویژهای در رشد و رونق اقتصادی کشور داشته باشند. پیشبینی میشود که طی سالهای آینده روند تولید فولاد ایران همچنان رو به افزایش بوده و تا سال ۲۰۲۵ به بیش از ۵۰ میلیون تن در سال برسد.