انواع کانال کولر از نظر شکل ظاهری
به نقل از پویان گسترش؛ رایج ترین نوع تجهیزات سرمایشی منازل و ساختمان ها اسپلیت، داکت اسپلیت، چیلر و فن کوئل ها هستند که هواری تصفیه شده و تمیزی را به داخل منتشر می کند و به نوعی تهویه مطبوع به شمار می روند. معمولا در این تجهیزات سرمایشی از دو یونیت بکار رفته است. یک یونیت داخلی که در فضای داخل ساختمان نصب می شود و یونیت دیگر خارج از فضای داخلی و در بیرون از ساختمان نصب خواهد شد و ارتباط این دو یونیت به وسیله ی کانال ها صورت می گیرد.
همچنین در کولرهای آبی به عنوان واسطی جهت انتقال هوای خنک از کولر آبی که در خارج از فضای ساختمان نصب شده؛ به داخل ساختمان است. در انتهای این کانال ها دریچه های فلزی کولر قرار گرفته است که در نهایت هوای منتقل شده به واسطه ی آنها را به محیط منتشر می کند.
انواع کانال کولر از نظر شکل ظاهری
به طور کلی دو نوع از نظر شکل ظاهری طراحی می گردد: 1. گرد 2. چهارگوش
مدل گرد کارایی بیشتری نسبت به مدل چهارگوش دارد و در حال جایگزینی با کانال های چهارگوش رایج اند. مزایای این مدل: کاهش صدا، سرعت انتقال هوا، حجم کم. اما در کنار مزایای خوبی که دارد معایبی چون: هزینه ی نگه داری بیشتر، تعمیرات دشوارتر است.
مزایا و معایب مدل چهارگوش را نیز بیان خواهیم کرد تا با علم کافی نسبت به هر دو مدل، انتخابی مناسب با شرایط خود داشته باشید.
مزایای مدل چهارگوش: قیمت پایین و ارزان، پیاده سازی سریع. معایب آن: آلودگی صوتی زیاد، وزن بالا، انباشته شدن گرد و غبار، اشتغال فضای زیاد
انواع کانال کولر از نظر جنس
حال نوبت به این است که تفاوت های کانال کولر را براساس جنس آنها بررسی کنیم. کانال ها در جنس های مختلف و با ضخامت های متنوعی تولید می شوند. هدف از این تنوع در تولید شرایط و موقعیت های مختلف و کاربردهای متفاوت هریک از این کانال هاست.
کانال گالوانیزه
اولین نسل کانال ها مدل گالوانیزه است که به تبع قدیمی بودن آنها مشکلاتی زیادی نیز به همراه دارند. انواع گالوانیزه شامل: چهارگوش، گرد، اسپیرال و عایق. جنس این کانال همانطور که از نام آن مشخص است ورق های فلزی گالوانیزه است؛ اما در برخی شرایط جهت جلوگیری از زنگ زدگی در اثر رطوبت در نواحی مرطوب، از ورقه های استیل نیز در ساخت آنها استفاده می شود. یکی از مشکلاتی که این کانال ها دارند عایق های نامناسب آنهاست. در مدل های عایق شده از پشم شیشه و یا سنگ پشم استفاده می شود که این دو محصول برای دستگاه تنفس و پوست مضرات زیادی دارد.
کانال فلکسیبل
در محیط هایی که در اثر فعالیت های خاص احتمال آسیب و ضربه به کانال ها وجود دارد؛ کانال فلکسیبل با پوشش پی وی سی بهترین گزینه اند.
کانال فلکسی یا لوله خرطومی با بهره وری از فن آوری نوین بهترین جایگزین برای کانال های قدیمی مثل گالوانیزه هستند. بدنه ی این مدل ساخته شده از آلومینیوم است و نحوه ی طراحی آن به گونه ای است که انعطاف پذیری بالایی را در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد. این کانال تنها در مدل گرد تولید می شود.
کانال پیش عایق
برعکس فلکسیبل که در طراحی ظاهری تنها به صورت گرد تولید می شود؛ کانال پیش عایق تنها به صورت چهارگوش تولید می شوند. جنس این مدل از فوم پلی اورتان با ضخامتی مابین 1 الی 3 سانتی متر به همراه روکش ورق آلومینیومی است. فوم پلی اورتان در اینجا نقش عایق را برعهده دارد.
کانال کولر پلاستیکی
با توجه به مزایای بالای این مدل روز به روز در حال افزایش است و جایگزین کانال های فلزی می شود. جنس بدنه ی این کانال کولر از پلاستیک است و مزایایی پون: وزن کم، ضدباکتری و قارچ، سرعت نصب، کاهش صدا، قیمت ارزانتر و عایق حرارتی نام برد.
کانال پارچه ای
الیاف خاص در تولید بدنه ی این کانال بکار رفته است. امکان استفاده از این کانال ها در سوله ها، استخرها، سالن های ورزشی، رستوران ها و فروشگاه ها و آزمایشگاه ها و… کاربرد دارد. این کانال ها این امکان را فراهم می آورد تا بتوان لوگو و نام برند خود را بر رری آنها چاپ کنید تا در معرض دید همگان قرار گیرد.
از انواع کانال کولر تا نحوه کانال کشی
همانطور که می دانید؛ کانال کولر، یکی از اجزای اصلی کولر آبی و دیگر سیستم های سرمایشی می باشد. این قطعه بسته به جنس و اندازه، انواع مختلفی دارد. که قصد داریم به طور کامل به سراغ آن ها برویم. علاوه بر این، به مطالبی در مورد نحوه کانال کشی و نکاتی که باید حین نصب کانال و کانال کشی کولر رعایت کرد؛ پرداخته ایم. در صورتی که قصد خرید کانال کشی کولر و یا نصب آن دارید. در ادامه همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
کانال کشی کولر به چه منظور انجام می شود؟
طبق دیده ها و شنیده ها، کانال کشی کولر از مهم ترین بخش های طراحی یک ساختمان محسوب می شود. این مسئله آنقدر اهمیت دارد که در صورت کانال کشی نامناسب و غیر استاندارد؛ مجبور خواهید شد که بنا را خراب کنید. و کانال کشی کولر را مجدد انجام دهید. در غیر این صورت بازدهی کولر، به شدت پایین می آید و عملا بی فایده است. پس برای نصب کانال کولر باید از یک متخصص، در همان زمانی که ساختمان در حال ساخته شدن است، کمک بگیرید. به عینه شاهد خراب شدن کانال کشی کولر و عدم ایجاد خنک سازی محیط بوده ایم. و به همین دلیل برای اجرای صحیح و استاندارد آن توسط یک متخصص پافشاری می کنیم.
ویژگی کانال کولر چیست؟
کانال کولر، به کانالی می گویند که برای انتقال هوا در بسیاری از سیستم های تهویه مطبوع، سیستم های خنک کننده و دستگاه های گرمایش به کار گرفته می شود. این کانال در دو نوع گرد و چهار گوش طراحی و تولید می شود. برای ساخت کانال های مناسب برای کولر از ورق گالوانیزه یا آلومینیوم استفاده می شود. تا مقاومت بالایی در برابر شرایط جوی و فشار داشته باشد.
همچنین برای بازدهی بیشتر کولر ، از پنل های عایق شده و پلاستیک نیز استفاده می شود. اندازه کانال ها از دیگر ویژگی های مهمی است که بسته به فضای مورد نیاز، در ابعاد و اندازه های متفاوتی ساخته می شوند. به طور مثال برای سیستم تهویه رستوران ها، کافی شاپ ها، هتل ها؛ سوله های صنعتی، آزمایشگاه ها و …. از کانال هایی با ابعاد بزرگ بهره می برند. تا میزان هوادهی بالا رود و به تبع محیط در بهترین شکل ممکن مطبوع شود.
از دیگر ویژگی های کانال کولر این است که مسیر آن، همیشه به صورت صاف و مستقیم نیست .و بسته به طراحی در مسیر کانال ها از زانویی استفاده می شود. تا مسیر تغییر کند و به خروجی مطلوب برسد.
مراحل کانال کشی کولر به طور خلاصه:
همانطور که گفته شد، کانال کولر باید کاملا اصولی و استاندارد نصب شود. برای اینکه کانال هایی طبق استاندارد در ساختمان نصب شود باید از کانال کش حرفه ای کمک گرفت. قطعا یک فرد باتجربه می تواند به نحوی کانال کولر را نصب کند که میزان هوادهی بسیار بالا رود. یک کانال کش باید با دانش و تجربه خود مراحل زیر را در بهترین شکل ممکن انجام دهد:
طراحی کانال کولر
- یک کانال کش باید در ابتدا کانال ها را بر اساس معماری ساختمان طراحی کند و محل نصب دریچه کولر را بررسی کند. چرا که در صورت عدم هماهنگی و نامتناسب بودن دریچه کولر و نصب غیر اصولی کانال کولر، باد کافی به فضای داخل وارد نمی شود.
تهیه متریال برای کانال کشی کولر
- در مرحله دوم، کانال کش کولر باید، متریال های مناسب برای ورق کانال کولر تهیه کند. توصیه می شود که از متریال مرغوب برای ورق کانال ها استفاده شود. چرا که ورق های نامرغوب به مرور زمان سوراخ می شوند که در این صورت هوای گرم وارد کانال می شود.
عایق بندی کانال کولر
- در سومین مرحله کانال کشی کولر، تمامی کانال ها باید عایق بندی شود. در صورت عدم عایق کاری در اتصال کانال ها، زانویی ها، محل نصب دریچه ها و … میزان خنکی باد کولر قطعا کم می شود.
بررسی تعداد زانوهای مورد نیاز
- در این مرحله، کانال کش باید تعداد زانوهای مورد نیاز را بررسی کند. به دلیل اینکه مسیر کانال کولر مستقیم و صاف نیست، حتما به تعداد زانو جهت ایجاد مسیر مناسب و استاندارد؛ نیاز می شود.
بررسی جریان باد
- در مرحله آخر، متخصص باید کانال کشی کولر را بر اساس میزان جریان باد انجام دهد. چرا که سرعت و فشار باد کولر در برندهای مختلف کولر آبی با هم فرق دارد.
انواع کانال کولر از نظر شکل ظاهری
از نظر شکل ظاهری دو نوع کانال کولر، تولید می شود. این دو نوع شامل کانال های گرد و کانال های چهارگوش می باشد. در کانال های گرد کارایی نسبت به کانال چهارگوش بیشتر است. و به طور که قطعا در سال های آینده شاهد جایگزین شدن مدل گرد با چهارگوش خواهیم شد. علاوه بالا بودن میزان کارایی کانال های گرد، مزیت های دیگر از جمله کاهش صدا، سرعت بالا در انتقال هوا، حجم کم آن را محبوب کرده است. البته در کنار این مزیت ها، هزینه راه اندازی و نگهداری آن بالاتر از کانال های مدل چهارگوش می باشد.
جدا از کانال گرد، کانال چهارگوش هم به نوبه ی خودش مزیت هایی هم دارد. از جمله مزیت های کانال کولر چهار گوش می توان به قیمت پایین و ارزان، پیاده سازی سریع اشاره کرد. همچنین آلودگی صوتی زیاد، وزن بالا، انباشته شدن گرد و غبار، اشتغال فضای زیاد از معایب آن محسوب می شود.
منبع: