آیا مهریه مادر به فرزند میرسد؟
توارث میان زن و مرد زمانی برقرار میگردد که رابطه زوجیت ایشان دائمی باشد. موقعی که زنی فوت کند، حقوق و مطالبات وی به وراث یعنی (فرزندان و پدر ومادر) خواهد رسید. مانند حقوق زن و مهریه وی که در موقع حیاتش از شوهر دریافت نکرده باشد. در صورتی که در دوران زناشویی دخول صورت نگرفته باشد زن و وراث وی مالک نصف مهریه شده و چنانچه دخول صورت گرفته باشد مالک تمام مهریه خواهند بود. فرزندان و شوهر هم جزو وراث محسوب میشوند.
در این مقاله در خصوص اینکه آیا مهریه مادر به فرزند میرسد توضیحاتی ارائه میدهیم. پس مطالعه این مقاله را از دست ندهید و با درج نظرات خود ما را خوشحال نمایید.
آیا بعد از فوت زن مهریه به قوت خود پابرجا است؟
به موجب قانون مدنی، بلافاصله پس از جاری شدن عقد ازدواج به صورت صحیح میان زن و مرد، بر عهده هر کدام از آنها حقوق و وظایفی قرار خواهد گرفت. باید بگوییم که یکی از اصلیترین این حقوق و وظایف، مهریه زن خواهد بود.
لازم به ذکر است که بعد از جاری شدن صیغه زن صاحب مهریه مشخص میشود و هر زمان که تمایل داشته باشد، میتواند اقدام به مطالبه مهریه خود کند.
مضاف بر این، مرد هم مکلف است که هر موقع که زن طلب کرد اقدام به پرداخت مهریه وی نماید. بنابراین، همانطور که توضیح داده شد، پرداخت مهریه همچون یک قرض یا دین بر ذمه مرد بوده و باعث میشود که مرد مانند سایر بدهیها، همچون قرض کردن از دیگری به همسر خود مدیون باشد.
اصولا این بدهی یا قرض تا موقعی که شوهر مهریه همسر خود را به صورت کامل به زن پرداخت نماید، سر جای خویش باقی خواهد ماند و یا اینکه زن با میل و خواسته خود، از دریافت مهریهاش صرف نظر کرده و یا در اصطلاح عام مهریه خود را ببخشد.
اما برخی مواقع پیش آمده است که قبل از پرداخت مهریه و حتی بذل نمودن آن، یکی از زوجین به طور مثال زن و یا شوهر فوت کند، تکلیف پرداخت مهریه نامشخص باقی بماند.
با مرگ شوهر، همچنان حق مهریه یا صداق زن پابرجا خواهد بود و زن این حق را دارد که دادخواستی علیه وراث شوهر خود تسلیم نماید و تقاضای وصول مهریه را بدهد. حال سوالی که پیش میآید این است که در شرایطی که زن بمیرد مهریه او چه خواهد شد؟
آیا مهریه زن که فوت شده است از ذمه شوهر ساقط شده و مهریه باطل خواهد شد؟ در چنین شرایطی بهتر است به پاسخ وکیل خانواده اصفهان که در امور مهریه و طلاق تخصص و تبحر دارند، اشاره کنیم:« حق مهریه زن فوت شده همواره پابرجا خواهد بود».
شاید این سوال نیز مطرح شود که چرا و چطور؟ در شرایطی که زن فوت شده است چگونه ممکن است مهریه خود را مطالبه یا دریافت کند؟
در پاسخ این سوال هم باید بگوییم که به این خاطر که مهریه زن جزو طلب یا حقوق مالی او پیش از مرگش بوده است و شوهر هم ملزم بوده که آن را بپردازد، بعد از مرگ وی هم علاوه بر اینکه حق مهریه او باطل نخواهد شد، مرد موظف بوده که در صورتی که وراث زن آن را طلب کنند، مهریه همسر فوت شده خود را به ایشان پرداخت کند.
به این دلیل که هر شخصی پس از مرگ، حق و حقوق مالیش به وراث او میرسد. از این رو وراث متفوفی حق دارند که حق و حقوق مالی او را به نمایندگی از جانب او درخواست کرده و مهریه زن فوت شده هم جزو این موارد میباشد. همچنین باید بدانید که حق مهریه زنی که فوت شده است صرف زن عقد دائم نمیباشد.
بنابراین در صورتی که زن با عقد موقت یا همان صیغه هم به زوجیت مرد در آمده باشد و فوت کند، باز هم وراث او قادر خواهند بود که مهریه او را درخواست کنند.
مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟
وقتی که یک زن فوت میکند، همه حق و حقوق و مطالباتش به وراث او میرسد.
مهریه از جمله حقوق مالی زن محسوب میشود که در موقع حیاتش از شوهر خود وصول نکرده است. این موضوع به این دلیل حائز اهمیت است که مهریه زن متوفی به پدر و مادر وی به ارث خواهند رسید.
البته به جهت محاسبه مهریه زن درحضور وکیل خوب اصفهان یا هر شهر دیگری، بایستی سهم شوهر از مبلغ مهریه کم شود و به آنها بر اساس سهم الارث پدر و مادر پرداخته شود. در صورتی که در طول عقد نکاح، رابطه جنسی برقرار نشده باشد، زوجه و ورثه وی صاحب نصف مهریه خواهند شد و در صورتی که رابطه جنسی میان ایشان برقرار نشده باشد، میتواند کل مهریه را وصول کند. مرد و فرزندان هم جزو وراث محسوب میشوند. ناگفته نماند که پدر و مادر زن از مهریه زن متوفی ارث میبرند.
آیا مهریه مادر به فرزند میرسد؟
پرتکرارترین سوالی که در زمینه رسیدن مهریه مادر به فرزند از حامد امیری وکیل طلاق اصفهان پرسیده میشود این است که آیا فرزندان میتوانند مهریه مادر فوت شده خود را دریافت کنند؟ وی در پاسخ بیان میدارد: در صورتی که مرد مهریه زن را پرداخت نکرده باشد، به این دلیل که مهر زن جزو طلب ممتاز به حساب میآید، بعد از مرگ شوهر باید مهریه به زن پرداخت گردد.
باید بدانید که در صورتی که زن از دنیا برود و پیش از آن مهریهاش را وصول نکرده باشد و یا آن را به شوهرش بذل نکرده باشد، ورثه او همواره میتوانند مهریه مادر خود را مطالبه نمایند حتی در شرایطی که مادرشان در قید حیات نباشد. به بیانی بهتر با از دنیا رفتن زن حق وصول مهریه همانند هر حق یا مال دیگری به ورثه آن تعلق خواهد گرفت.
ورثه زن این امکان را دارند که پس از مرگ زن به جانشینی از جانب وی مهریه مادر فوت شده خود را از شوهرش درخواست کرده و شوهر هم تحت هیچ شرایطی نمیتواند مهریه زن فوت شده خود را به وراثش پرداخت نکند؛ به این خاطر که بدهی ناشی از مهریه یکی از دیون ممتاز به شمار میرود.
حتی در شرایطی که مرد دیون دیگری هم داشته باشد، پرداخت مهریه زن بر دیون دیگر مرد ارجحیت دارد. شرایط دریافت مهریه توسط ورثه زن با اقامه دعوی مهریه زن فوت شده به نسبت سهمالارثش علیه شوهر صورت میگیرد و وراث مادر متوفی هم بایستی مدارکی از جمله گواهی انحصار وراثت و سند عقد نکاح زن را هم به قاضی دادگاه تسلیم نمایند.
سهم الارث فرزندان از مهریه مادر چقدر است؟
مهریه زن یکی از دیونی است که همواره بر عهده زوج بوده و با مرگ شوهر هم این حق از عهده شوهر ساقط نمیگردد. در صورتی که زن فوت کرده باشد، ورثه وی خواهند توانست به نیابت از مادر فوت شده خود از دارایی پدر مهریه مادرشان را مطالبه کنند.
در هر صورت در این مسائل قوانین مرتبط با وراثت و سهمالارث باید به صورت کامل تعیین و مورد توجه واقع شود. چون به موجب قانون، وارث حق دارند در صورتی که مادرشان در موقع حیات خود مهریهاش را از شوهرش دریافت نکرده باشد، مطالبه کنند.
در صورتی که مادری پیش از وصول مهریه خود از دنیا برود و مهریه او پول نقد باشد، وراث زن این حق را دارند که آن را وصول کنند. همانطور که میدانید بعد از مرگ شوهر، اموال و دارایی وی به وراث او میرسد، واراث میبایست جهت وصول مهریه مادر خود دادخواستی به دادگاه تسلیم کنند. زیرا بر حسب قانون مهریه به ورثه میرسد. مهریه همانند هر مال دیگری در صورت مرگ زن به وراث او خواهد رسید. علاوه بر این شخص مرد بدهکار و متعهد به مهریه میباشد که اگر فوت کند میتوان مهریه را از ماترک او درخواست و وصول کرد.
مثلا در پروندهای فرزندان دختر مادر فوت شده، مهریه مادر خود را از ماترک و محل دارایی پدر فوت شده خود مطالبه میکنند. در حالت معمولی این موضوع باطل بوده و موقعی تحقق مییابد که سایر وراث نسبت پدری با خواهان داشته باشند که متقاضیان وصول مهریه به جهت افزایش سهم ارث خویش مهریه مادر خود را درخواست میکنند.
سخن آخر
مهریه هم مثل هر مال دیگری در صورت فوت زوجه به ورثه وی به ارث می رسد. همچنین بدهکار و متعهد مهریه که اصولاً خود زوج میباشد در صورت فوت، مهریه از محل دارایی او قابلیت دریافت و مطالبه دارد.
مهریه زن فوتشده اعم از ماترک مذکور بهحساب میآید، و ورثه میتوانند نسبت به مطالبه آن از زوج (پدر) اقدام نمایند. با این وجود نسبت به سهمالارث زوج تهاتر واقع میگردد.
هر یک از زوج و زوجه بعد از فوت از آنیکی ارث خواهد برد. از هم ارث بردن نیز میان زوجه و زوج زمانی صورت میگیرد که رابطه زوجیت میان آنها بهصورت دائمی باشد؛ در عقد موقت رابطه از هم ارث بردن برقرار نمیگردد.
سوالات متداول
- آیا مهریه مادر به فرزند میرسد؟
در صورتی که زن از دنیا برود و پیش از آن مهریهاش را وصول نکرده باشد و یا آن را به شوهرش بذل نکرده باشد، ورثه او همواره میتوانند مهریه مادر خود را مطالبه نمایند
- آیا بعد از فوت مرد مهریه زن قابل پرداخت میباشد؟
با مرگ شوهر، همچنان حق مهریه یا صداق زن پابرجا خواهد بود و زن این حق را دارد که دادخواستی علیه وراث شوهر خود تسلیم نماید.
- مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟
وقتی که یک زن فوت میکند، همه حق و حقوق و مطالباتش به وراث او میرسد.