چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم
آیا پر کردن دندان بعد از عصب کشی ضروری است؟ چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؟
آیا دندانپزشک بلافاصله بعد از عصب کشی، دندان را پر می کند؟ پوسیدگی دندان اگر به موقع درمان نشود باعث آسیب به ریشه و عصب دندان می شود. درمان ریشه دندان که در اصطلاح به آن عصب کشی گفته می شود بهترین روش برای حفظ دندان و نجات آن از پوسیدگی است.
عصب کشی دندان فرآیندی است که طی آن متخصص درمان ریشه، بافت آسیب دیده و پوسیده دندان و پالپ عفونی داخل دندان را خارج کرده و سپس به درمان کانال های ریشه دندان می پردازد.
بدون درمان ریشه، دندان به طور کامل از بین می رود و حتی می تواند به دندان مجاور آسیب وارد کند. با خارج کردن بافت عفونی داخل دندان و عصب کشی از انتقال عفونت به لثه، استخوان فک و دندان های دیگر جلوگیری می شود.
اطلاعات بیشتر : بهترین کلینیک دندانپزشکی کودکان شرق تهران
درمان ریشه دندان یک درمان مهم و تخصصی است که باید توسط متخصص اندودنتیست انجام شود. دندانپزشک پس از رفع مشکل ریشه، حفره ایجاد شده در دندان را به طور موقت پانسمان می کند تا در مراجعه بعدی دندان را پر کرده و روکش نماید. پرکردن دندان مانع نفوذ باکتری به دندان شده و از ایجاد عفونت مجدد در دندان جلوگیری می کند.
چه زمانی دندان به عصب کشی نیاز دارد؟
اگر شما درد شدیدی را در دندان خود حس می کنید به طوری که به نواحی اطراف نیز سرایت می کند و این درد در زمان مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های سرد و داغ بیشتر می شود، به احتمال زیاد خرابی و پوسیدگی دندان شما به حدی پیشرفت کرده که به ریشه رسیده است.
در این حالت بخش داخلی و پالپ دندان که بافت زنده، عصب ها و رگ های خونی را در خود جای داده است ملتهب و عفونی شده و موجب احساس درد دندان شده است. در چنین شرایطی برای درمان درد و نجات دندان باید به دندانپزشک مراجعه نمایید تا بعد از درمان کانال ریشه یا عصب کشی را برای دندان آسیب دیده شما انجام دهد.
چرا باید دندان بعد از عصب کشی پر شود؟
متخصص درمان ریشه دندان برای آنکه به کانال های ریشه و قسمت های آسیب دیده دندان دسترسی پیدا کند و بتواند بافت های عفونی و پوسیده را خارج نماید باید حفره ای در دندان ایجاد کند. با اینکار بخشی از مینا و عاج دندان از بین می رود. لذا دندانپزشک بعد از رفع مشکل ریشه، حفره ایجاد شده در دندان را با مواد مخصوص پر و ترمیم کند.
در برخی موارد که سطح پوسیدگی دندان وسیع است، دندانپزشک مجبور است قسمت های زیادی از دندان را حذف کند تا اثری از پوسیدگی و آلودگی باقی نماند. لذا در این شرایط که دندان طبیعی بسیار ضعیف می شود برای حفظ دندان لازم است بعد از پر کردن، دندان روکش شود.
آیا عصب کشی و پر کردن دندان در یک جلسه انجام می شود؟
انجام همزمان عصب کشی و پر کردن دندان به سطح آسیب دیدگی دندان و شرایط بیمار بستگی دارد. در حالتی که مقدار آسیب دندان کم باشد و عفونت دندانی به لایه های زیرین دندان و کانال ریشه سرایت نکرده باشد، درمان عصب کشی و پر کردن به صورت همزمان و طی یک جلسه مشکلی ایجاد نمی کند.
اما در شرایطی که مقدار آسیب دیدگی دندان زیاد است و کانال های ریشه دندان باید به دقت درمان شوند، پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی می تواند مشکل ساز شود و بیمار را دچار عوارض عصب کشی نماید.
زیرا به علت عفونت شدید دندان ممکن است عصب کشی به تنهایی در چند جلسه انجام شود تا متخصص درمان ریشه مطمئن شود که تمامی قسمت های عفونی دندان را خارج کرده است. در موارد عفونت بسیار زیاد دندان، دندانپزشک بعد از درمان کانال های ریشه دندان را با استفاده از مواد پر کننده موقت پانسمان می کند تا التهاب ناشی از عفونت التیام یابد سپس دندان را با مواد ترمیم کننده پر می کند.
در دوره ای که دندان پانسمان شده است، بیمار باید با دقت از دندان خود مراقبت کند تا از نفوذ مجدد آلودگی و دندان درد جلوگیری شده و روند درمان طولانی نشود.
همانطور که گفته شد درمان عصب کشی توسط متخصص درمان ریشه دندان انجام می شود. متخصص درمان ریشه تنها اقدامات مربوط به خارج کردن بافت های پوسیده و عفونی دندان که امری پیچیده و حساس است را انجام می دهد و پر کردن دندان بر عهده او نیست. در واقع بعد از اتمام عصب کشی بیمار باید برای پر کردن دندان به دندانپزشک عمومی مراجعه نماید.
برای رزرو وقت از بهترین متخصص ارتودنسی در تهرانپارس روی لینک زیر کلیک کنید.
خارج کردن بافت عفونی و کاهش التهاب دندان در در درمان عصب کشی در درجه اول اهمیت درمان قرار دارد.تصمیم گیری برای تعیین مدت فاصله عصب کشی دندان تا زمان مناسب برای پر کردن آن چند روز است، به عوامل مختلفی بستگی دارد و تشخیص پزشک ممکن است نسبت دندان های عصب کشی شده مختلف، متفاوت باشد .
بنابراین بعد از پایان درمان ریشه، می توانید سوالات خود را در مورد فاصله زمانی بین عصب کشی، پر کردن و از دندانپزشک خود بپرسید.
مراحل درمان ریشه دندان
برای عصب کشی و درمان ریشه دندان مراحل زیر انجام می شود:
- بی حسی موضعی: اولین کاری که دندانپزشک برای درمان ریشه انجام می دهد بی حس کردن دندان مورد نظر و نواحی اطراف آن است تا بیمار در طول درمان دردی را احساس نکند.
- قرار دادن لاستیک رابردم: دندانپزشک بعد از بی حس کردن دندان، یک ورقه نازک لاستیکی به نام رابردم تمام را در دهان و روی سایر دندان ها قرار می دهد. اینکار محیطی استریل را در ناحیه درمان برای کاهش خطر عفونت توسط باکتری های موجود در فضای دهان فراهم می کند. علاوه براین رابردم تمام دندان های مجاور را پوشش می دهد و به دندانپزشک کمک می کند تا روی دندان تحت درمان تمرکز کند و به دندان های دیگر آسیبی وارد نشود.
- ایجاد حفره دسترسی: برای دسترسی به ریشه آسیب دیده دندانپزشک سوراخ کوچکی را در دندان ایجاد می کند. اندازه حفره به میزان پوسیدگی دندان بستگی دارد. با توجه به موقعیت دندان این سوراخ ممکن است در سطح داخلی یا بیرونی دندان ایجاد شود.
- خارج کردن بافت های عفونی و آسیب دیده: مهمترین و حساس ترین بخش درمان در این مرحله انجام می شودو دندان پزشک با استفاده از ابزار مخصوص کانال ریشه، بافت مرده دندان و عصب ها را خارج می کند. در پایان این مرحله بعد از خروج همه بخش های عفونی، بیمار دیگر دردی را در این دندان خود حس نمی کند.
- ضدعفونی دندان: در این مرحله برای جلوگیری از سرایت باکتری ها به سایر بخش های دهان و دندان های مجاور و جلوگیری از عفونت مجدد دندان تحت درمان، داخل حفره و کانال های آسیب دیده دندان به طور کامل ضد عفونی می شود.
- وارد کردن ابزار انعطاف پذیر به داخل کانال ریشه: بعد از ضد عفونی، دندانپزشک ابزارهای انعطاف پذیر خاصی را وارد کانال های ریشه دندان می کند. اینکار علاوه بر اینکه به شکل دهی ناحیه برای پر کردن کامل حفره کمک می کنند، باعث می شود که دندانپزشک یک بار دیگر از عدم وجود هر گونه بافت اضافی باقی مانده اطمینان حاصل نماید.
- استفاده از آنتی بیوتیک و استراحت دندان: در این مرحله دندانپزشک حفره خالی و ضد عفونی شده دندان را با مواد خاصی پانسمان کرده و برای بیمار نسخه ای از آنتی بیوتیک ها تجویز می کند. بیمار به خانه رفته و با مصرف داروهای تجویز شده عفونت باقی مانده را از بین می برد. اندکی درد و ناراحتی تا چند روز بعد از درمان عصب کشی طبیعی است که می توان با مصرف مسکن های بدون نسخه این درد را تسکین داد. همچنین تا زمان پر کردن دندان بعد از عصب کشی، توصیه های دندانپزشک برای مراقبت بعد از پانسمان باید با جدیت مورد توجه قرارگیرد.
- پرکردن دندان بعد از عصب کشی: بعد از چند روز استراحت دندان بیمار باید برای پر کردن دندان به دندانپزشک مراجعه کند. در این مرحله پانسمان برداشته شده و یک ماده پر کننده لاستیک مانند و ترموپلاستیک به نام گوتاپرکا در کانال های ریشه اعمال شده و توسط یک ماده چسبنده سیمانی درمحل قرار می گیرد. تاج دندان نیز با استفاده از مواد ترمیم کننده دندان مانند طلا، آمالگام، رزین کامپوزیت، سرامیک یا پلاستیک همرنگ دندان پر می شود. پر کردن دندان بعد از عصب کشی تاثیر بسزایی در جلوگیری از شکستن دندان یا پوسیدگی مجدد آن دارد.
- روکش کردن دندان عصب کشی شده: اگر سطح پوسیدگی دندان وسیع باشد و بعد از ایجاد حفره برای دسترسی به کانال ریشه بخش زیادی از تاج دندان از بین برود، دندان دیگر استحکام لازم برای نگه داشتن مواد پر کننده و فشار های وارد بر دندان در هنگام گاز زدن و جویدن را ندارد. از این رو بعد از پر کردن دائمی دندان برای حفاظت از دندان درمان شده باشد آن را روکش کرد.
کلام آخر
با توجه به مطالب گفته شده دندان بعد از عصب کشی و درمان ریشه باید با استفاده از موارد ترمیم کننده دندان پر شود. معمولا متخصص درمان ریشه، پرکردن دندان را انجام نمی دهد و بیمار برای اینکار باید به دندانپزشک عمومی مراجعه کند.
پانسمان دندان بعد از عصب کشی به هیچ عنوان جایگزین مواد پر کننده نیست و بیمار باید در زمان تعیین شده بعد از عصب کشی برای پر کردن آن اقدام کند. پر کردن دندان بعد از عصب کشی به حفظ دندان، جلوگیری از پوسیدگی و عفونت مجدد آن کمک می کند.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره بیشتر می توانید از طریق تماس تلفنی و یا فرم درخواست مشاوره با کلینیک دنداندرمان ریشه یک روش دندانپزشکی کاربردی بوده که در آن محفظه داخلی ریشه تمیز و عصب کشی میشود. این فرآیند به نوبه خود میتواند بافتهای عصبی اطراف را تحریک کند و کمی با درد همراه باشد. این روش درمانی به شما کمک میکند تا درد ناشی از شکستگی یا پوسیدگی دندان را کاهش دهید. یک سوالی که برای بسیاری از افراد وجود دارد، این است که باید چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؛ ما در این مقاله به بررسی این سوال پرداختهایم.
فاصله بین عصب کشی و پر کردن دندان
عصب کشی و چندین مرحله دارد که کل این روند درمان میتواند طی یک یا دو بار مراجعه به دندانپزشکی انجام شود. تعداد ویزیتهایی که برای درمان کلی نیاز دارید به موقعیت دندان تحت درمان و همچنین تعداد دندانهایی که باید درمان شوند بستگی دارد.
درمان ریشه دندانهای جلویی سادهتر است، زیرا دسترسی به آنها آسانتر بوده و کانالهای آنها عموماً عریضتر و صافتر هستند.
این به این معنی بوده که پر کردن دندانی که در قسمت جلویی دهان قرار دارد در مقایسه با دندانی که در پشت دهان قرار دارد آسانتر است و فاصله بین عصب کشی و پر کردن دندان میتواند کوتاه باشد.
بهترین دندانپزشک لمینت در تهران میتواند دندانهای شما را زیباتر کند.
با این حال، درمان ممکن است بسته به کلینیک کمی متفاوت باشد، اما مراحل کلی معمولاً یکسان است. در ادامه به این مراحل اشاره کردهایم: