عمومیکسب و کار ایرانی

شیلنگ های صنعتی چه مشخصاتی دارند؟

شیلنگ های صنعتی / کاربرد شیلنگ های صنعتی لاستیکی

کاربرد و استفاده از شیلنگ فشار قوی صنعتی در کارخانجات، کارگاه ها و به طور کل در صنایع بسیار ضروری می باشد. در صنایع کشاورزی و … کاربرد بسیار دارند. این نوع از شیلنگ ها، از لاستیک های با کیفیت ساخته شده و به شدت عایق بندی می شوند تا دوام شان افزایش یافته و بتوانند مایعات (سیالات داخل شیلنگ) را با سرعت مورد نظر حکت دهند و هدایت کنند. شیلنگ های صنعتی لاستیکی اعم از شیلنگ لاستیکی فشار قوی و یا شیلنگ لاستیکی فشار ضعیف، برای موارد و کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. این شیلنگ ها قادرند سیالات (مانند آب، بخار، نفت، گاز، اسید و دیگر مواد مایع) را در فشارهای بسیار بالا و در محیط های خطرناک، به صورت ایمن و بدون خطر انتقال دهند.

همانطور که گفته شد از ویژگی های شیلنگ های صنعتی لاستیکی مانند شیلنگ روغن می توان به انعطاف پذیری بالای آنها و نیز مقاومت زیاد آنها در برابر شرایط آب و هوایی مختلف اشاره نمود که این امر باعث طول عمر زیاد شیلنگ های لاستیکی صنعتی می گردد. به کمک این نوع از شیلنگ ها می توان سیالات با حجم زیاد را انتقال داد؛ همچنین با توجه به ابعاد آنها، تحمل فشارهای مختلف نیز در این شیلنگ ها متفاوت می باشد. شرایط و پارامترهای مختلفی برای موثر می باشند؛ از جمله آنها می توان به سازگاری شیمیایی شیلنگ، اندازه شیلنگ، فشار وارده بر شیلنگ و… اشاره نمود.

تا اینجای این مقاله دریافتیم که از شیلنگ های صنعتی می توان جهت انتقال سیالاتی همچون آب، روغن و سوخت، هوا و… در فشارهای بالا و ضعیف استفاده نمود و ماده اصلی استفاده شده در ساخت شیلنگ های صنعتی ” پلی اتیلن ” است. برای افزایش دوام آنها از الیاف نخی و یا مفتول های فلزی در ساختار آنها بهره می گیرند، در نتیجه بر اساس سفارش مشتریان و با توجه به نوع مصرف، می تواند جنس آنها متفاوت باشد.

عوامل موثر در عمر شیلنگ های صنعتی لاستیکی

استفاده روزانه شیلنگ های صنعتی لاستیکی در محیط های بیرونی و رو باز، باعث آسیب پذیری بسیار زیاد شیلنگ های لاستیکی می شود لذا محیطی که شیلنگ در آن قرار دارد در عمر شیلنگ تاثیرگذار است. شیلنگ ها یا نباید در محیط با دمای بالا باشند و یا اگر هستند، می بایست محافظ داشته باشند (محیط هایی مانند: زیر آب، نواحی ساحلی و در هوای آزاد). وجود مواد شیمیایی، شدت آفتاب، باد، باران، آلودگی، آب شور و… نیز باعث می شوند عمر شیلنگ کمتر شود و به مرور زمان خراب شود.

علاوه بر آن، تعداد دفعات استفاده و بکارگیری شیلنگ های صنعتی زیاد نیست و عدم عبور جریان سیال در آنها موجب می شود که در حالت آسیب پذیری قرار گیرند. در عین حال، شیلنگ ها در معرض رفت و آمدهای انسانی، کامیون ها و ماشین آلات هستند که این نیز از عوامل آسیب رسان و کاهنده طول عمر شیلنگ های صنعتی لاستیکی می باشد.
شایان ذکر است؛ هنگام خرید شیلنگ های صنعتی باید دقت داشت که حتما لایه داخلی شیلنگ، مقاومت لازم را برای نیاز و کاربرد ما داشته باشد. همچنین باید به صورت دوره ای شیلنگ ها را از نظر ترک خوردگی و پوسیدگی بررسی نمود تا بتوان به موقع نسبت به تعویض و جایگزینی آنها اقدام لازم صورت پذیرد.

برخی از شیلنگ های صنعتی لاستیکی

در ادامه برخی از شیلنگ های صنعتی لاستیکی را نامبرده و به اختصار توضیح می دهیم:

شیلنگ خرطومی استیل حصیری

و یا همان شیلنگ استیل حصیری انعطاف پذیر بوده و جهت انتقال سیالات با پایه نفتی و غیر نفتی، گاز، بخار و اسید با تحمل حرارت 240- تا 700+ درجه سانتیگراد با قابلیت انعطاف پذیری و خنثی سازی لرزش قطعات متصله مورد استفاده قرار می گیرد.

شیلنگ روغن و سوخت / Oils Hose

به منظور مکش و انتقال روغن ها و مشتقات نفتی استفاده می شوند.

را می توان برای انتقال انواع گوناگون گازها به کار گرفت. این شیلنگ ها بر اساس نوع کاربری و فشار گازی که قرار است از آن عبور کند و نیز محیطی که شیلنگ در آن استفاده خواهد شد، در انواع مختلف تولید می شوند. کاربرد اصلی ، انتقال هوای فشرده می باشد. شیلنگ هوا علاوه بر انتقال هوای فشرده، قابلیت انتقال آب و مایعات مشابه را نیز دارد و از مشخصات این نوع شیلنگ، طول زیاد و سبکی آن می باشد. برای مثال یکی از کاربردهای گسترده شیلنگ هوا استفاده آن در “هوا برش” است. این شیلنگ ها از دو شیلنگ ساخته شده اند (یکی برای اکسیژن و دیگری برای گاز قابل اشتعال) که در برشکاری و جوشکاری استفاده می شوند.

یکی از نیازهای صنایع انتقال بخار جهت تولید محصولات، شستشو و پاک کردن تجهیزات و… است. شیلنگ های بخار دارای لایه های درونی سیمی و استیل با انعطاف پذیری بسیار مناسب هستند. این شیلنگ ها طوری طراحی شده اند که در برابر فشار و حرارت بالا مقاوم باشند چرا که انتقال بخار به دلیل فشار و دمای بالایی که دارد با شیلنگ های معمولی امکان پذیر نیست و باعث خرابی زود هنگام آنها می شود که بسیار خطر آفرین است. کاربرد اصلی شیلنگ های بخار، انتقال بخار اشباع شده با فشار بالا است؛ همچنین جهت انتقال مایعات با دمای بالا نیز می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

شیلنگ آب

برای مصارف مختلف طراحی شده اند که می توانند فشارهای مختلف را بسته به نوع نیاز و مصرف ما تحمل کنند. تیوب داخلی استفاده شده در شیلنگ های آب، مقاوم در برابر هوا، آب و چربی ها همراه با سطح مقطع صاف و ترکیب SBR/NBR و استفاده از الیاف مصنوعی با توان تنش پذیری بالا می باشند.

انواع کم فشار آن معمولا برای انتقال آب، مشتقات نفتی مایع و یا مایعاتی که بر پایه آب هستند طراحی شده اند و انواع پرفشار این شیلنگ ها (شیلنگ های فشار قوی) که برای کار کردن در فشارهای بالای ۳۰۰ psi طراحی شده اند که معمولا در ساخت و سازها و نیز معادن به کار می روند (در جایی که نیاز است حجم عظیمی از آب منتقل شود).

شیلنگ مواد غذایی

لایه خارجی نه تنها باید دارای مقاومت بالا جهت تحمل شرایط محیطی مختلف ( اعم از مقاومت در برابر آب و هوا، سایش و…) را داشته باشند، بلکه می بایست لاستیک و تیوپ داخلی آنها نیز از مواد اولیه غیرسمی، WHITE NR، بدون بو، بدون مزه و فاقد کربن ساخته شوند تا برای انسان ضرر نداشته و بتوان از آنها در صنایع غذایی استفاده نمود. برای مثال از ، در صنایع مواد غذایی برای انتقال مواد غذایی نظیر شیر و مواد غذایی چرب استفاده می شود.

شیلنگ ضد سایش

برای موادی که دارای خاصیت سایندگی هستند بسیار مناسب است. تیوب داخلی شیلنگ های ضدسایش از جنس NR/BR می باشد که در عملیات شستشوی سطوح سندبلاست، بتون ریزی، ماسه بادی و سیلیس، انتقال سیمان و آهک و شن و ماسه و… که سایندگی بالایی دارند قابل استفاده هستند. این شیلنگ ها بر اساس نوع کاربری و موادی که قرار است از آن عبور کند و همچنین محیطی که شیلنگ باید در آن استفاده شود، در انواع و سایزهای مختلف تولید می شوند.

دارای مقاومت بالایی در برابر خورندگی مواد اسیدی است و کاربرد این شیلنگ ها در موارد خاص و جهت انتقال مواد اسیدی می باشد. تیوب داخلی شیلنگ های ضد اسید و شیمیایی از جنس EPDM است و توسط الیاف مصنوعی با تنش پذیری بالا همراه با سیم مسی آنتی استاتیک تقویت شده اند. این شیلنگ ها به واسطه مقاومت شیمیایی بالایی که دارند این امکان را فراهم می سازند تا مواد آلوده و خطرناک را بتوان با آنها انتقال داد.

شیلنگ ترموپلاستیک یا شیلنگ تفلون

یک لا سیم به صورت فشرده طراحی شده و وزن کمی دارد؛ همچنین شیلنگ تفلون یک لایه سیم، کمترین انقباض را در زمان کار کردن با حداکثر توان خود را دارد. تیوب داخلی این نوع شیلنگ از جنس Nylon می باشد که توسط الیاف مصنوعی با توان تنشی بالا بافته شده است و روکش آن از جنس پلی اورتان مقاوم در برابر سایش و خوردگی، لایه اوزون و هیدروکربن است.

شیلنگ سیلیکون

به صورت شفاف و رنگی تولید می شوند که برای آب بندی و عبور سیالات در مجاورت دمای بالا مورد استفاده قرار می گیرند. شیلنگ سیلیکونی استحکام کششی قابل توجهی دارد و مقاومتش در برابر پارگی بسیار بالا بوده که این از ویژگی های شیلنگ سیلیکونی است. همچنین به خاطر محدوده دمای کاری وسیعی که دارند امکان رشد میکروب یا قارچ در آنها وجود ندارد.

شیلنگ پی وی سی / Hose PVC

با قابلیت خمش و مقاوم در برابر آب و هوا و نیز سایش، مناسب جهت مکش و تخلیه روغن و سوخت می باشد. کاربرد اصلی شیلنگ های PVC جهت مکش و یا تخلیه آب، تولیدات پتروشیمی نظیر نفت و سوخت و برخی مواد شیمیایی می باشد.

شیلنگ ضد برق یا شیلنگ نارسانا

دارای پوشش دائمی آنتی استاتیک است و به علت نداشتن کربن در ترکیب ساختاری خود، جریان الکتریسیته را از خود عبور نمی دهد از این رو در جهت خنک کردن کابل های انتقال جریان الکتریسته در کوره های القایی در صنایع ذوب فلزات، ریخته گری، شیشه و… مورد استفاده قرار می گیرند و دارای دو نوع شیلنگ ضد برق نخ دار و شیلنگ ضد برق فنر دار می باشد.

شیلنگ فایبرگلاس / Steel Hose

شیلنگ فایبرگلاس به اندازه کافی انعطاف پذیر است تا در شرایط مختلف محیطی بتوان از آن استفاده کرد. فایبرگلاس یکی از رایج ترین مواد برای عایق بندی مکان های مختلف مثل سقف، لوله ها و… است. نزدیک به ۷۰ درصد آن از مواد بازیافتی تشکیل شده است و این از مزیت های بسیار خوب محیط زیستی آن است. فایبر گلاس از ذوب مواد خام و شیشه و شن در دمایی نزدیک به ۱۵۵۰ درجه سلسیوس درست می شود.  انتخاب صحیح شیلنگ های صنعتی لاستیکی نیاز به دانش و تجربه کافی دارد لذا می بایست در هنگام انتخاب و خرید حتما با افراد متخصص مشورت نمایید.