یکی از شایع ترین دردهایی که افراد معمولا با آن درگیر هستند دردگردن است. این درد علت های متفاوتی دارد. کشیدگی عضلات در اثر ورزش و وضعیت نامناسب خوابیدن یا نشستن، آرتروز گردن و دیسک گردن در اثر بالارفتن سن یا حوادث و بسیاری عوامل دیگر سبب درد و گرفتگی گردن می شود. گرفتگی عضلات و سفتی با درد همراه است و اغلب با چرخاندن سر این درد تشدید می شود. درصورتی که مشکل جدی نباشد، درمان های خانگی درد را تسکین می دهد. اما آن چه اهمیت دارد، پیگیری علت درد گردن است، به خصوص اگر این دردها با سرگیجه، سردرد، بی حسی دست و پا و مختل کردن عملکرد روزانه فرد است.برای اگاهی از درمان سریع گرفتگی گردن تا انتها مقاله همراه ما باشید.
علت گرفتگی گردن
گرفتگی گردن علت ها و دلایل مختلفی دارد که با کشیدگی عضلات، تورم و ناتوانی در حرکت بروز می کند. در ادامه دلایلی را که سبب بروز گرفتگی گردن می شود، بررسی می کنیم.
- کشیدگی عضلات گردن
کشیدگی عضلات گردن یکی از علت های درد گردن است. وضعیت نامناسب در نشستن و خم کردن گردن می تواند علت این دردها باشد.کسانی که کار تکراری دارند، یا دائم پشت میز می نشینند، با کامپیوتر کار می کنند، ممکن است دچار گرفتگی گردن شوند. این افراد باید در نشستن پشت میز زاویه 90 درجه پاها با تنه را حفظ کنند و راست بنشینند. همچنین هر یک ساعت وضعیت خود را تغییر بدهند و گردن خود را به راست و چپ حرکت دهند تا با خشک شدن عضلات گردن مواجه نشوند. بروز درد رگ گردن سمت راست و چپ هردو شایع است. اما در سمت چپ این درد به دلیل بیماری های قلبی هم می تواند باشد.
کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلات در حوادثی و آسیب نیز اتفاق می افتد. در سوانح رانندگی یا با حرکات ناگهانی گردن، گردن درد رخ می دهد و درصورتی که با علائم دیگری همراه نباشد با ماساژ و استفاده از کمپرس گرم قابل درمان است و جای نگرانی ندارد.
- دیسک گردن
فضای بین مهره های گردن با دیسک از هم جداشده، داخل دیسک مایع ژله ای قرار دارد. فشارهای زیاد یا آسیب به مهره ها سبب بیرون ریختن این ماده از فضای دیسک می شود و به اعصاب نخاع فشار وارد می کند، این فشار سبب درد گردن می شود. در دیسک گردن، یک درد منتشر است یعنی در یکی یا هر دو دست و کتف انتشار می یابد. حتی به دلیل اختلال خون رسانی به سر ممکن است سبب سرگیجه و سردرد نیز بشود. در موارد شدید بیمار با بی اختیاری در کنترل ادرار و مدفوع نیز روبرو خواهد بود.
- آرتروز
استئوآتریت یا آرتروز یک عارضه ی فرسایشی و نوعی التهاب مفصلی است که در اثر باریک شدن دیسک های بین مهره های گردن و فرسایش غضروف ایجاد می شود. این درد در گردن و دست ها پخش می شود و در مواردی فعالیت های فرد را مختل می کند.
- آرتریت روماتوئید
این بیماری بیماری مزمن، خودایمن است و در آن دستگاه ایمنی بدن به اشتباه بافت های خودی را مورد حمله قرار می دهد و با درد و سفتی و تورم گردن بروز می کند.
- ابتلا به بیماری های دیگر
برخی بیماری ها سبب درد گردن می شود. مننژیت با عوامل ویروسی یا باکتریایی به دلیل التهاب مننژ ایجاد می شود و با سفتی گردن، تب و سر درد خود را نشان می دهد. سرطان سر و گردن هم با سردرد و تورم زیرچانه، گرفتگی عضلات گردن همراه است. پاندمی نوظهوری که این روزها با آن درگیریم یعنی کرونا؛ نیز سبب گردن درد می شود. یکی از شایع ترین علائم کرونا گرفتگی عضلات و درد بدن است، پس با این تفاسیر گرفتگی گردن و کرونا با هم سنخیت دارند.
تشخیص علت گرفتگی گردن
پزشک برای تشخیص علت گرفتگی از بیمار شرح حال می خواهد؛ سن بیمار، بیماری هایی که به آن مبتلا است. علائم دیگری غیر از گرفتگی گردن و مدت زمان درگیری و شدت دردها. با توجه به این موارد اگر نیازی باشد و به عارضه های دیگر مثل دیسک گردن یا مشکلی در مفاصل مشکوک شود، آزمایش هایی را درخواست می کند تا وضعیت سلامت بیمار مطمئن شود. همچنین برای تسکین دردها از دارو یا فیزیوتراپی یا گردن بند طبی استفاده می کند.
راه های درمان گرفتگی گردن
گردن درد خفیف معمولاَ ظرف نهایتاَ سه هفته با درمان های خانگی و مراقبت های معمول بهبود می یابد. با این حال در موارد شدید به اقدامات درمانی پیشرفته تر نیاز است. مهم ترین روش های درمانی که برای گردن درد پیشنهاد می شود به شرح زیر است:
درمان خانگی گرفتگی گردن
درمان خانگی گرفتگی گردن شامل روش هایی است که بدون مراجعه به دکتر گردن درد، در ناحیه گردن را تسکین می دهند. حتما برای شما هم پیش آمده در اثر ایستادن طولانی مدت، یا انجام یک کار به مدت طولانی یا درد قولنج کتف متوسل به راه های درمانی خانگی شوید و اتفاقا درمان گردن درد در خانه ثمربخش هم بوده و درد را تسکین داده است. در این جا چند نمونه از این درمان ها را به شما پیشنهاد می کنیم. برای اطلاعات بیشتر و دقیقتر درباره درمان گرفتگی گردن در طب سنتی نیز میتوانید به دکتر طب سنتی مراجعه کنید.
اولین راه پیشنهادی استراحت کردن است. اگر از بدن خود زیاد کار می کشید و یا با وضعیت های نامناسب می نشینید یا می خوابید کافیست کمی به بدن خود استراحت بدهید و از روش های بعدی هم استفاده کنید تا بدن به وضعیت قبلی باز گردد.
- روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس با رایحه ی آرامش بخشی که دارد می تواند به کاهش استرس و اضطراب فرد کمک کند و از این طریق اسپاسم های ناشی از استرس را کنترل کند.
- روغن زنجبیل
از خواص زنجبیل طبع گرم آن است، روغن زنجبیل نیز با خاصیت طبع گرمی که دارد، با جذب شدن در پوست و اعصاب به عنوان یک مسکن قوی برای درد است. اگر روزی دوبار و هر بار فقط چند قطره از این روغن روی گردن خود بمالید و ماساژ دهید اثرات تسکین دهندگی آن را مشاهده می کنید.
- روغن ریحان
روغن ریحان اثر کاهش دهندگی درد و التهاب دارد و تنش های عضلانی بدن را کم می کند. علاوه بر گردن در نقاط دیگر هم مورد استفاده قرار می گیرد.
- سرکه سیب
از خواص سرکه سیب، خاصیت ضد التهابی دارد و می توانید با خیس کردن یک دستمال با سرکه و قرار دادن آن بر محل گرفتگی متوجه اثرات آن شوید. سرکه سیب به خصوص در تسکین دردهای دیسک گردن بسیار توصیه می شود.
- نمک اپسوم
سولفات منیزیم موجود در نمک اپسوم خاصیت ضد درد دارد. دراز کشیدن در وان محتوی آب و نمک اپسوم درد را تا حد زیادی تسکین می دهد.
- کیسه یخ یا کمپرس سرد
اگر یک کیسه محتوی یخ را روی گرفتگی گردن خود بگذارید، یخ باعث می شود عروق زیر جلدی آن ناحیه گشاد شود و افزایش جریان خون به عضلات دردناک درد را تسکین دهد.
- ماساژ درمانی
برای رفع گرفتگی عضلانی، ماساژ دادن قسمت دردناک به خصوص اگر زیر دوش آب گرم باشد درد را تا حد زیادی تسکین می دهد. این روش هم خون رسانی را بیشتر می کند و عضلات را در حالت آرامش بیشتری قرار می دهد. می توانید بعد از دوش آب گرم محل را با روغن هایی که نام بردیم بمالید و با پارچه ای ببندید تا شرایط بهتر شود. در مواقعی هم سرکار هستید، وقتی خسته می شوید چند دقیقه گردنتان را ماساژدهید و عضلات را باز و راحت کنید.
- دارو
استفاده از قرص برای گردن درد با داروهای مسکن مثل استامینوفن و دیکلوفناک و یا داروهای استروئیدی و شل کننده های عضلانی درد را تسکین می دهد. بهترین شل کننده های عضلات گردن داروهای موضعی تزریقی است که در مورد گرفتگی گردن شدید تجویز می شود. داروهای تزریقی در نزدیکی شاخه های عصبی و همراه با داروهای بی حسی مثل لیدوکائین تزریق می شود.
- فیزیوتراپی
در این روش دکتر فیزیوتراپ گردن با اعمال روش های مختلفی مانند لیزر درمانی، اولتراسوند،TENS، مگنت تراپی، سعی می کند، عضلات را تقویت کند و از سفت شدن آن ها جلوگیری کند. همچنین سعی می کند اهمیت وضعیت صحیح قرار گرفتن بدن را برای بیمار توضیح دهد و از او بخواهد با همکاری خود در ساعات غیر فیزیوتراپی روند درمان را تسریع کند.
- اولتراسوند
در روش التراسوند از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. با نفوذ این امواج در عمق عضله حرارت ملایم ایجاد می شود.
- تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS)
در این روش نیز با نصب الکترود در پشت گردن و اعمال تحریکات بر مناطق دردناک، درد تسکین می یابد.
- مگنت تراپی
در این روش نیز با تاثیرات میدان مغناطیسی بر بدن و استفاده از گردن بند مغناطیسی درد تا حد زیادی تسکین می یابد.
- لیزر درمانی
لیزر سرد قابلیت کاهش دردهای گردن را تا نزدیک 70 درصد دارد. این روش هم در دردهای حاد و هم در دردهای مزمن کاربرد دارد.